Як відкалібрувати інфрачервоний термометр?

Дата публикации: 23.04.2020
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
Інфрачервоний термометр зручний пристрій для віддаленого вимірювання температури тіла людини і температури різних поверхонь (води, їжі, землі і т.д.). Наявність інфрачервоного термометра в домашніх умовах сприяє швидкому і дбайливому визначенню температури у дітей, дорослих людей, важкохворих та людей похилого віку. Щоб пристрій якісно і точно фіксував температуру, рекомендується розуміти, як відкалібрувати інфрачервоний термометр.

Для чого проводиться калібрування інфрачервоного термометра

Термометр - необхідна складова будь-якої аптечки. Правильно відрегульований вимірювальний пристрій дозволяє точно визначити температуру тіла, що грає величезну роль в період надання першої медичної допомоги. Чим зручніше і якісніше термометр, тим непомітніше і швидше проходить вимір температури.
 
Сучасні цифрові термометри завойовують увагу людей завдяки своїй нешкідливості і комфорту. Вони практичні і не вимагають контакту з людським тілом або поверхнею. Для того щоб інфрачервоний пристрій точно визначив температуру, його необхідно відкалібрувати. Під калібруванням термометра мається на увазі порівняння знятого пристроєм показника з вірним (еталонним) показником.
 
Якщо показник інфрачервоного термометра відрізняється від еталонного, то зручна панель управління дозволяє швидко внести зміни. Дану процедуру необхідно проводити перед першим використання цифрового термометра. Перед калібруванням вимірювального пристрою рекомендується вивчити інструкцію. Вона інформує, як відкалібрувати термометр і яка область меню за це відповідає.

Швидкий метод калібрування інфрачервоного термометра

Для швидкої настройки інфрачервоного термометра знадобиться ртутний термометр. Ртутний вимірювальний пристрій має високу точність. Не дивлячись на це, він вимагає деякого часу для вимірювання і контакту з людським тілом. Скляний корпус робить термометр крихким і небезпечним для організму людини. На відміну від ртутного пристрою інфрачервоний термометр моментально проводить вимірювання і не містить шкідливих для людини речовин. Як відкалібрувати цифровий термометр за допомогою ртутного вимірювального приладу, розглянемо поетапно.
  1. Необхідно провести вимірювання температури тіла за допомогою ртутного термометра і зафіксувати цифрове значення.
  2. Проводиться визначення температури за допомогою інфрачервоного пристрою.
  3. Дані ртутного термометра служать «еталонними». Потім від цифрового значення ртутного пристрою віднімається цифрове значення інфрачервоного термометра.
  4. Отримана різниця додається або віднімається в меню інфрачервоного термометра для отримання «еталонного» значення.
  5. Під кінець рекомендується провести повторне вимірювання за допомогою інфрачервоного пристрою.
  6. Даний метод калібрування дозволяє якісно налаштувати інфрачервоний термометр і уникнути помилок в період вимірювання температури.

Рекомендації по використанню інфрачервоного термометра

У використанні інфрачервоний термометр дуже зручний і зрозумілий. Спеціально розроблене меню дозволяє швидко відрегулювати всі налаштування. Детально як правильно відкалібрувати термометр, описано вище. Даний процес простий і не займає багато часу. Дотримання нескладних рекомендацій по експлуатації пристрою дозволить проводити точні вимірювання тривалий період часу. Різні моделі інфрачервоних термометрів мають свої особливості, але і мають багато спільного.
 

До найбільш універсальних рекомендацій по використанню відносяться:

  • Використовувати термометр необхідно строго за призначенням.
  • Кидати або упускати вимірювальний пристрій не слід.
  • Необхідно контролювати і підтримувати заряд акумуляторів.
  • Дисплей термометра слід протирати спиртовим розчином.
  • Чіпати дисплей руками не рекомендується.
  • Перед вимірювальною процедурою необхідно очистити шкірний покрив від забруднення.
  • Після кількох поспіль вимірювань (4-5) рекомендується залишити термометр в спокої на 10 хвилин.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Чому бреше електронний градусник
Чому бреше електронний градусник
Від термометра завжди необхідна висока точність показників, електронні не є винятком. Ми часто чуємо від оточуючих, що електронні моделі брешуть і їх показники значно відрізняються від показників звичайних ртутних, або безртутних градусників. Щоб дізнатися, чому їх показники різні варто розглянути як правильно ними користуватися і які температурні показники є нормою в залежності від місця вимірювання.
13.12.2018
Детальніше
3 причини відмовитися від ртутного градусника
3 причини відмовитися від ртутного градусника
Ртутні термометри відходять у минуле, а їм на зміну приходять сучасні пристрої. Причин для такої зміни чимало - в першу чергу Світової Організації Охорони здоров'я турбує безпека користувачів, яку не можуть забезпечити ртутні прилади. Але це не єдиний привід відмовитися від застарілого способу вимірювання температури.
18.02.2020
Детальніше
Що робити, якщо розбився ртутний термометр?
Що робити, якщо розбився ртутний термометр?
Ртутний градусник - вимірювальний прилад, який фахівці рекомендують замінити на сучаснішу модель електронних термометрів. Одна з причин - небезпека ртутних градусників. Їх тонкий скляний корпус легко пошкодити. Велику небезпеку, коли розбився термометр, викликає ртуть і випаровування рідкого металу, що викликають отруєння в будь-якому живому організмі.
23.04.2020
Детальніше
Який же градусник для дітей краще
Який же градусник для дітей краще
При вимірюванні температури будь-які батьки прагнуть зробити процес максимально швидким, комфортним і безпечним. Перед покупкою необхідно ознайомитися з інформацією, які ж термометри відповідають всім критеріям і є найкращими для вимірювання температури діткам.
13.12.2018
Детальніше
Розгорнути