3 причини відмовитися від ртутного градусника

Дата публикации: 18.02.2020
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Ртутні термометри відходять у минуле, а їм на зміну приходять сучасні пристрої. Причин для такої зміни чимало - в першу чергу Світової Організації Охорони здоров'я турбує безпека користувачів, яку не можуть забезпечити ртутні прилади. Але це не єдиний привід відмовитися від застарілого способу вимірювання температури.

1. Відмова від ртуті на державному рівні

Після підписання Мінаматской конвенції по ртуті в 2017 році, держави почали шукати спосіб вивести ртутні градусники з ужитку і припинити виробництво небезпечної сировини для термометрів та інших побутових приладів в цілому.
Чому була підписана конвенція? Причиною стала зростаюча загроза отруєння ртуттю, як в домашніх умовах, так і через продукти харчування. Міжнародний договір названий на згадку про масове отруєння ртуттю, який нещодавно трапився в Японії в 1956 році. Внаслідок скидання ртуті в затоку, була заражена риба і отруєні люди, які її їли. І це далеко не єдиний випадок ртутного отруєння в світі.
Європейські країни і США вже мають успішний досвід переходу на безртутних і електронні термометри, який варто перейняти і Україні. Зараз в розробці кілька проектів по заміні потенційно небезпечних пристроїв нешкідливими. Найближчим часом відмова від ртутних термометрів буде остаточним і беззаперечним.
Але не варто просто чекати цього моменту. Досить почати з себе - віддати ртутний термометр на утилізацію і підібрати відповідний аналог.

2. Небезпека для домашнього використання

Ртуть небезпечна для здоров'я, так як накопичується в організмі і призводить до отруєння. І хоча ртутний градусник небезпечний лише, якщо його розбити, не варто ігнорувати цю потенційну і вельми ймовірну загрозу. Якщо не прибрати всю ртуть, то можуть виявитися всі симптоми отруєння. Після розбиття можуть залишитися дуже дрібні частинки, які легко не помітити і не знати, що ваш організм отруюється день у день.
Переконливі аргументи про небезпеку ртуті в цифрах:
  • 2 г ртуті з термометра здатні забруднити 6 кубометрів повітря;
  • Розбитий градусник збільшує 100-200 разів гранично допустиму концентрацію отруйних парів в квартирі;
  • Для отруєння дитини досить мінімального перевищення концентрації отруйних парів - всього в 1,5 рази.
Особливо небезпечно довіряти використання ртутного термометра дітям без нагляду дорослих - це загрожує як прямим контактом з ртуттю, так і подальшим отруєнням всієї родини через погане прибирання залишків термометра.

Термометр скляний безртутних Paramed

3. Наявність повноцінних аналогів

Відмовитися від ртутного градусника просто - зараз досить безпечних аналогів, які не поступаються ні якістю, ні функціоналом і навіть набагато перевершують старий звичний вам термометр.
Електронні та безконтактні пристрої гарантують вимір температури з мінімальною затратою часу і зусиль - досить натиснути одну кнопку. Єдиний недолік - похибка і необхідність калібрування для максимально точних показань.
Ідеальне рішення - безртутних термометр , в якому замість отруйної речовини використаний безпечний галістан.
Переваги безртутних градусника:
  • точність;
  • Доступна ціна;
  • Безпека;
  • Звична форма;
  • Аналогічний ртутному і знайомий спосіб вимірювання.
Подбайте про себе і своїх близьких - виберіть здоровий спосіб вимірювання температури.


Коментарі до статті
Популярні товари
Супер ціна
Рекомендуємо
-20%
Термометр LONGEVITA MT- 4320


Вам також може бути цікаво

Чому бреше електронний градусник
Чому бреше електронний градусник
Від термометра завжди необхідна висока точність показників, електронні не є винятком. Ми часто чуємо від оточуючих, що електронні моделі брешуть і їх показники значно відрізняються від показників звичайних ртутних, або безртутних градусників. Щоб дізнатися, чому їх показники різні варто розглянути як правильно ними користуватися і які температурні показники є нормою в залежності від місця вимірювання.
13.12.2018
Детальніше
Як відкалібрувати інфрачервоний термометр?
Як відкалібрувати інфрачервоний термометр?
Інфрачервоний термометр зручний пристрій для віддаленого вимірювання температури тіла людини і температури різних поверхонь (води, їжі, землі і т.д.). Наявність інфрачервоного термометра в домашніх умовах сприяє швидкому і дбайливому визначенню температури у дітей, дорослих людей, важкохворих та людей похилого віку. Щоб пристрій якісно і точно фіксував температуру, рекомендується розуміти, як відкалібрувати інфрачервоний термометр.
23.04.2020
Детальніше
Що робити, якщо розбився ртутний термометр?
Що робити, якщо розбився ртутний термометр?
Ртутний градусник - вимірювальний прилад, який фахівці рекомендують замінити на сучаснішу модель електронних термометрів. Одна з причин - небезпека ртутних градусників. Їх тонкий скляний корпус легко пошкодити. Велику небезпеку, коли розбився термометр, викликає ртуть і випаровування рідкого металу, що викликають отруєння в будь-якому живому організмі.
23.04.2020
Детальніше
Який же градусник для дітей краще
Який же градусник для дітей краще
При вимірюванні температури будь-які батьки прагнуть зробити процес максимально швидким, комфортним і безпечним. Перед покупкою необхідно ознайомитися з інформацією, які ж термометри відповідають всім критеріям і є найкращими для вимірювання температури діткам.
13.12.2018
Детальніше
Розгорнути