Чому бреше електронний градусник

Дата публикации: 13.12.2018
Дата обновления: 04.04.2023
Содержание:

Електронний цифровий термометр - це прилад, що забезпечує точні вимірювання, але тільки за умови, що його правильно використовують.

Щоб допомогти користувачеві правильно вимірювати температуру, в цій статті надано відповіді на наступні питання:

 

Як правильно проводити вимірювання

Знаючи будову та принцип роботи, можна зрозуміти, чому може брехати електронний градусник і як цього уникнути. Електронний термометр складається з електронної схеми і датчика, поміщених в пластиковий корпус. Електросхема працює за рахунок електричного струму, що виникає при нагріванні датчика, що складається з 2-х металів. Сплав прогрівається рівно до температури тіла, після чого звучить звуковий сигнал, а показники температури виводяться на табло в цифровому вираженні.

Вимірювання проводять в прямій кишці, пахвовій западині або ротовій порожнині.

 

Електронний термометр OMRON Eco Temp Basic Помилки при використанні термометра

Електронні термометри брешуть частіше за все через те, що пацієнти не вміють правильно користуватися приладом:

- Для отримання точних даних термометр повинен щільно прилягати до тіла, тому вимірювання в ротовій порожнині або в прямій кишці більш точні;
- Не дивлячись на те, що в інструкції зазначено час вимірювання - 10 секунд, після звукового сигналу термометр треба потримати ще 3-4 хвилини. Це пов'язано з тим, що електроніка видає усереднені результати, а температура тіла людини може навіть протягом 1 хвилини коливатися в проміжку ± 1°. Отже, помилково стверджувати, що цифровий термометр бреше, якщо його вийняли відразу після звукового сигналу;
- Елементи живлення треба регулярно міняти - середній термін служби якісних батарейок до 2-х років. При зміні батарейки звертайте увагу на дату виробництва, так як батарейки мають саморазряд навіть якщо ними не користуватися.

 

Похибки термометрів

Користувачів цікавить питання, на скільки брешуть електронні градусники. За точністю електронний градусник не поступається ртутному, похибка вимірювань обох приладів однакова і становить ± 0,1°С. Безконтактний ІЧ-термометр менш точний, похибка вимірювань найкращих інфрачервоних датчиків складає ± 0,2 ° С.

 

Який градусник купити для вимірювань вдома

На питання, що часто задається, який електронний термометр не бреше, можна відповісти наступним чином: всі електронні моделі проходять випробування і відповідають технічним характеристикам, заявленим в паспорті. Вони будуть забезпечувати правильні свідчення при дотриманні рекомендацій інструкції користувача. Щоб бути впевненим у точності вимірювань, треба проводити перевірку термометрів не рідше 1 разу на рік.



Коментарі до статті
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Як відкалібрувати інфрачервоний термометр?
Як відкалібрувати інфрачервоний термометр?
Інфрачервоний термометр зручний пристрій для віддаленого вимірювання температури тіла людини і температури різних поверхонь (води, їжі, землі і т.д.). Наявність інфрачервоного термометра в домашніх умовах сприяє швидкому і дбайливому визначенню температури у дітей, дорослих людей, важкохворих та людей похилого віку. Щоб пристрій якісно і точно фіксував температуру, рекомендується розуміти, як відкалібрувати інфрачервоний термометр.
23.04.2020
Детальніше
3 причини відмовитися від ртутного градусника
3 причини відмовитися від ртутного градусника
Ртутні термометри відходять у минуле, а їм на зміну приходять сучасні пристрої. Причин для такої зміни чимало - в першу чергу Світової Організації Охорони здоров'я турбує безпека користувачів, яку не можуть забезпечити ртутні прилади. Але це не єдиний привід відмовитися від застарілого способу вимірювання температури.
18.02.2020
Детальніше
Що робити, якщо розбився ртутний термометр?
Що робити, якщо розбився ртутний термометр?
Ртутний градусник - вимірювальний прилад, який фахівці рекомендують замінити на сучаснішу модель електронних термометрів. Одна з причин - небезпека ртутних градусників. Їх тонкий скляний корпус легко пошкодити. Велику небезпеку, коли розбився термометр, викликає ртуть і випаровування рідкого металу, що викликають отруєння в будь-якому живому організмі.
23.04.2020
Детальніше
Який же градусник для дітей краще
Який же градусник для дітей краще
При вимірюванні температури будь-які батьки прагнуть зробити процес максимально швидким, комфортним і безпечним. Перед покупкою необхідно ознайомитися з інформацією, які ж термометри відповідають всім критеріям і є найкращими для вимірювання температури діткам.
13.12.2018
Детальніше
Розгорнути