Що робити, якщо розбився ртутний термометр?

Дата публикации: 23.04.2020
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:
Ртутний градусник - вимірювальний прилад, який фахівці рекомендують замінити на сучаснішу модель електронних термометрів. Одна з причин - небезпека ртутних градусників. Їх тонкий скляний корпус легко пошкодити. Велику небезпеку, коли розбився термометр, викликає ртуть і випаровування рідкого металу, що викликають отруєння в будь-якому живому організмі.
 
Якщо градусник розбився в присутності людей і члени сім'ї контактували з ртуттю або вдихали отруйні випари рідкого металу, можуть з'явитися перші ознаки отруєння:
  • Підвищена температура тіла.
  • Запаморочення, головний біль.
  • Слабкість, нездужання, нудота.
  • Кровоточивість ясен.
  • Відчуття запалення горла.
  • Неприємний присмак металу в ротовій порожнині.
  • Діарея.
При появі будь-якого симптому отруєння, необхідно терміново зателефонувати до швидкої. Якщо таких симптомів хвороби немає, в будь-якому випадку варто звернутися до сімейного лікаря за більш професійною інформацією про те, що робити, якщо розбився ртутний термометр. Перед візитом до медиків варто більше пити рідини (не менше 2 літрів), дихати свіжим повітрям на балконі або біля відкритого вікна. Можна приймати сорбенти і детоксиканти. Їх призначає лікар. У якості самодопомоги можна використовувати так звані «природні сорбенти»: активоване вугілля, яблука, клітковину, буряк, гарбуз, гречану каша.

Заходи першої самодопомоги

Розбитий ртутний градусник - джерело отруйних випарів, що поширюються з величезною швидкістю по всьому приміщенню. Тому в перші ж хвилини необхідно вживати заходів:
  • Вивести з кімнати всіх людей. Особливо це стосується людей похилого віку, дітей та хворих членів сім'ї. Так само не забудьте про тварин. Випари рідкого металу для них теж дуже небезпечні.
  • Відкрити вікно, але закрити двері. У будинку не повинно бути протягу.
  • Не перегрівайте приміщення. Випари ртуті менше поширюються в повітряних масах, якщо в приміщенні температура повітря не більше 18 градусів. Варто відключити всі нагрівальні прилади, вимкнути кондиціонер, вентилятори.
  • Всі шматочки розбитого градусника поміщаються в банку з холодною водою і щільно закриваються кришкою.
  • Збір кульок ртуті необхідно проводити в гумових рукавичках із захисною маскою на обличчі.
  • Ртутні кульки необхідно збирати за допомогою пензлика або аркуша паперу. Це зробити простіше, підганяючи дрібні кульки один до одного, і об'єднуючи їх в один великий клубок. Після чого ртуть акуратно скидається в ємність з холодною водою і щільно закривається кришкою.
  • Так само кульки ртуті можна збирати за допомогою скотча. По завершенні липка стрічка повинна бути щільно закрита в контейнері (скляній банці) і утилізована.
  • Всі предмети, які контактували з ртуттю, поміщаються в банку з водою. Їх не можна утилізувати в звичайному сміттєпроводі або сміттєвому банку. Ємність необхідно віднести в спеціальні інстанції утилізації шкідливих відходів. Більш точну інформацію про те, що робити якщо розбився термометр з ртуттю, можна отримати, зателефонувавши до служби МНС. Крім цього, в кожному місті є комерційні служби, які надають послугу дезінфекції приміщення за допомогою озону.

Що робити не можна

  • Не підмітати. М'яка швабра або віник можуть тільки подрібнити кульки ртуті.
  • Не використовувати пилосос. Потік повітря підсилює отруйні випаровування. До того ж сам пилосос після всмоктування ртуті стає джерелом небезпеки.
  • Не провітрювати приміщення. Потік повітря сприяє швидкому поширенню кульок ртуті і отруйних випарів в квартирі.
  • Не прати одяг разом з одягом, який контактував із ртуттю. Ідеально було б викинути одяг, який був надітий під час нейтралізації ртуті. Якщо його прати, то тільки вручну (в рукавичках), не змішуючи з іншою білизною.

Розбився градусник - чим обробити приміщення?

За допомогою ліхтарика варто обстежити всі місця на наявність ртутних кульок - місце під плінтусом, під ліжком і іншими меблями. Після утилізації ртуті, підлогу і предмети інтер'єру приміщення ретельно промиваються знезаражувальним розчином. Є кілька варіантів:
  • Розчин марганцівки з яскраво малиновим забарвленням.
  • Розчин мила і соди. На три літри води використовується 1 шматок мила і 80гр соди.
  • Хлорний розчин. На 8 літрів води застосовується 1 літр «Відбілювач Білизна».
  • Йодний розчин. У відрі (10л) холодної води розчиняється 20 крапель йоду.
Тільки після вологого прибирання кімнату можна провітрити. Якщо є можливість, в ній краще не з'являтися в найближчі дві доби.


Коментарі до статті
Популярні товари
Супер ціна
Рекомендуємо
-20%
Термометр LONGEVITA MT- 4320


Вам також може бути цікаво

Чому бреше електронний градусник
Чому бреше електронний градусник
Від термометра завжди необхідна висока точність показників, електронні не є винятком. Ми часто чуємо від оточуючих, що електронні моделі брешуть і їх показники значно відрізняються від показників звичайних ртутних, або безртутних градусників. Щоб дізнатися, чому їх показники різні варто розглянути як правильно ними користуватися і які температурні показники є нормою в залежності від місця вимірювання.
13.12.2018
Детальніше
Як відкалібрувати інфрачервоний термометр?
Як відкалібрувати інфрачервоний термометр?
Інфрачервоний термометр зручний пристрій для віддаленого вимірювання температури тіла людини і температури різних поверхонь (води, їжі, землі і т.д.). Наявність інфрачервоного термометра в домашніх умовах сприяє швидкому і дбайливому визначенню температури у дітей, дорослих людей, важкохворих та людей похилого віку. Щоб пристрій якісно і точно фіксував температуру, рекомендується розуміти, як відкалібрувати інфрачервоний термометр.
23.04.2020
Детальніше
3 причини відмовитися від ртутного градусника
3 причини відмовитися від ртутного градусника
Ртутні термометри відходять у минуле, а їм на зміну приходять сучасні пристрої. Причин для такої зміни чимало - в першу чергу Світової Організації Охорони здоров'я турбує безпека користувачів, яку не можуть забезпечити ртутні прилади. Але це не єдиний привід відмовитися від застарілого способу вимірювання температури.
18.02.2020
Детальніше
Який же градусник для дітей краще
Який же градусник для дітей краще
При вимірюванні температури будь-які батьки прагнуть зробити процес максимально швидким, комфортним і безпечним. Перед покупкою необхідно ознайомитися з інформацією, які ж термометри відповідають всім критеріям і є найкращими для вимірювання температури діткам.
13.12.2018
Детальніше
Розгорнути