Як правильно вибрати медичний термометр?

Дата публикации: 15.11.2023
Содержание:

Температура – це один із основних показників фізичного стану людини, вимірювання якого присутнє при діагностиці практично будь-якого захворювання або звичайного медичного обстеження. Це тим, що зміна температури тіла – підвищення чи зниження, пов'язані з різними фізіологічними процесами і то, можливо першим дзвіночком розвитку хвороби.

Щоб вчасно помітити зміни, що відбуваються в організмі, правильно оцінити стан організму та за необхідності звернутися до лікаря, у кожному будинку є простий вимірювальний прилад – термометр.

Цей прилад став настільки звичним, що ми навіть і не замислюємося, що це – медичний прилад, при використанні якого треба дотримуватись певних правил для отримання точних результатів.

  

  

Види медичних термометрів

   

Щоб розібратися, як вибрати термометр для тіла, треба розуміти, які бувають вимірювачі, і чим вони відрізняються один від одного:

  • Ртутний термометр – це прилад, який донедавна був найпоширенішим і не мав альтернативи. Він є скляною камерою, в якій розташований капіляр з рідкою ртуттю і стовпчик для руху ртуті з температурною шкалою. При нагріванні ртуть розширюється і піднімається стовпчиком. Позначка, де зупиниться ртуть, відповідає температурі тіла. При охолодженні ртуть стискається та повертається у капіляр. Такий термометр має один істотний недолік – пари ртуті небезпечні для здоров'я та життя людини, якщо термометр розіб'ється, то пари ртуті, яка витекла за межі резервуара, можуть спричинити опіки та отруєння. Незважаючи на це, такий термометр досі використовують у побуті та в лікувально-профілактичних закладах, оскільки його легко мити та стерилізувати, що дуже важливо у тому випадку, коли термометром користується велика кількість людей. У більш сучасних приладах цього замість ртуті можуть використовуватися спиртові розчини;
  • Електронний термометр з'явився порівняно недавно і одразу став популярним. Вимірювання таким термометром є абсолютно безпечними. Принцип роботи електронного термометра ґрунтується на зміні електропровідності залежно від зміни температури тіла. Електронний термометр складається із пластикового корпусу з металевим наконечником, усередині якого знаходиться термістор та електронна схема. При нагріванні наконечника нагрівається термістор, у результаті його опір змінюється. Ці зміни перетворюються електронною схемою на звичні одиниці вимірювання температури - °С, які і виводяться на екран. Основна перевага такого термометра – його абсолютна безпека та точність вимірів;
  • Інфрачервоний термометр – це прилад, робота якого ґрунтується на вимірі інфрачервоного випромінювання (тепла), що виходить від тіла людини. Принцип роботи ґрунтується на тому, що вбудована лінза фокусує теплове випромінювання на спеціальному датчику. Дані з термодатчика зчитуються і перетворюються на звичні одиниці вимірювання температури - °С, а потім виводяться на екран. Усі інфрачервоні термометри можна поділити на три групи залежно від місця вимірювання:
  • Вушний термометр , яким вимірюють інфрачервоне випромінювання (тепло), що йде від барабанної перетинки;
  • Лобний інфрачервоний термометр , яким вимірюють температуру при дотику до шкіри чола;
  • Безконтактний термометр , яким температура вимірюється на будь-якій ділянці без безпосереднього дотику до тіла. Такий термометр особливо зручний, коли в будинку є маленька дитина – температуру можна виміряти без безпосереднього дотику до тіла дитини, наприклад, уночі;
  • Ректальний термометр – це звичайний електронний, ртутний чи спиртовий термометр, яким вимірюють температуру у прямій кишці з відривом 1 див. Ректальне вимір дає найбільш точну внутрішню температуру тіла, похибка вбирається у ±0,5°С. На запитання: «Як вибрати термометр для новонародженого?» можна відповісти, що правильно придбати саме ректальний термометр. Температура тіла (ректальна) у здорового новонародженого становить 37,7-38,2 ° С, це на 0,1-0,6 ° С вище температури тіла матері.

    

     

Критерії вибору термометрів

  

Точність та надійність вимірювань

Один із найважливіших критеріїв будь-якого вимірювального приладу – це похибка.

Похибка електронного термометра становить ±0,1°З інфрачервоного - ±0,2-0,3°С.

Найбільш точним вважається ртутний термометр, похибка складає 0,1 °С.

Похибки ртутного та електронного градусників однакові, але при вимірюванні електронним приладом треба суворо дотримуватись інструкції користувача, оскільки при неправильному використанні похибка може бути більшою.

Купуючи термометр, треба вивчити технічні характеристики виробника, де обов'язково вказано, яка похибка конкретної моделі, яку ви вибрали.

   

Час виміру та швидкість результату

При використанні ртутного термометра час виміру становить мінімум – 6 хвилин, максимум – 10 хвилин. Час виміру ртутним термометром можна скоротити до 5 хвилин, якщо перед виміром потримати руку, щільно притиснуту до тіла.

При використанні електронного вимірювача часто користувачі припускаються помилки – виймають термометр відразу після звукового сигналу. Сигнал свідчить лише про те, що швидкість виміру сповільнилася, але сам вимір ще не закінчено. Після звукового сигналу термометр слід тримати ще 2-3 хвилини.

Час виміру можна знайти у технічних характеристиках конкретного термометра.

   

Зручність використання

Який термометр зручніше у використанні, кожен користувач повинен вирішити для себе сам. Педіатри рекомендують для немовлят використовувати ректальні термометри, для дітей грудного віку можна використовувати як ректальні, так і інфрачервоні термометри. Для малюків існують електронні термометри у формі звичайної пустушки.

Великої популярності користуються безконтактні інфрачервоні вимірювачі, якими можна виміряти температуру без безпосереднього контакту з тілом людини. Це особливо зручно у тому випадку, коли температуру треба вимірювати постійно, а хворого турбувати небажано. Такий самий термометр зручний для вимірювання температури дитині, особливо в нічний час.

      

Вікові обмеження та специфіка застосування

Новонародженій дитині можна вимірювати температуру різними способами – у пахвовій западині, у пахвинній складці, ректально. Орально новонароджену температуру можна вимірювати лише за допомогою термометра у формі пустушки. Показники, отримані при вимірі різних ділянках тіла, відрізняються, розкид може бути різним залежно від особливостей конкретної дитини.

  

Щоб показники відповідали дійсності, треба дотримуватись кількох правил:

  • Вимірювання проводяться в один і той же час доби;
  • Вимір проводиться тільки в спокійному стані, якщо дитина збуджена, треба дати їй час, щоб заспокоїтися;
  • Дитина не повинна бути закутана або тепло одягнена, оскільки температура може значно підвищуватися.

  

Температура у дорослих найчастіше вимірюється в пахвинній ділянці або пахвовій западині. У деяких випадках, наприклад, коли хворий у несвідомому стані, температуру можна вимірювати ректально та іншими способами.

  

Санітарні вимоги та безпека використання

Вибираючи термометр, треба обов'язково враховувати, де його використовуватимуть. Наприклад, для лікувально-профілактичних установ найкращим вибором будуть звичайні ртутні термометри, оскільки скляний корпус можна обробляти миючими та дезінфікуючими засобами. Для обробки пластикового корпусу електронного термометра потрібні спеціальні дезінфікуючі засоби. Однак, з погляду безпеки, такий термометр може стати небезпечним для здоров'я людини, якщо вона розіб'ється, і ртуть випливе з капіляра. Тому використовувати ртутні термометри треба обережно.

Електронні, інфрачервоні термометри ідеально підійдуть для домашнього використання, корпус при необхідності можна протерти вологою ганчіркою і обробити засобом, що дезінфікує. 

  

Ціна та доступність термометрів

На сайті інтернет-магазину можна вибрати різні термометри. Найдоступніші – це звичайні ртутні або спиртові градусники, електронні та інфрачервоні вимірювачі коштують набагато дорожче.

   

Можливість збереження результатів вимірів

Електронні та інфрачервоні термометри зручно використовувати у тому випадку, коли необхідно спостерігати температуру в динаміці. У цих приладах реалізовано можливість збереження в пам'яті результатів вимірювань. Більшість побутових вимірювачів мають пам'ять один останній вимір, проте існують вимірювачі з пам'яттю на 20, 50 останніх вимірів.

   

Наявність звукового сигналу або світлового індикатора

Більшість інфрачервоних та електронних термометрів мають функцію світлового чи звукового сповіщення про закінчення вимірювання. Слід пам'ятати, що після звукового або світлового сигналу термометр слід тримати ще 2-3 хвилини, оскільки сигнал свідчить лише уповільнення процесу виміру.

   

Ергономіка та зручність зберігання

Звичайні електронні та інфрачервоні термометри мають ергономічну форму – згладжені кути, відсутність гострих частин, які можуть зашкодити шкірному покриву.

Корпус електронного термометра може бути у формі дитячої іграшки, що спрощує процес вимірювання, перетворюючи його на забавну гру.

Звичайні електронні побутові термометри - це прилади невеликого розміру, які легко можуть поміститися в домашній або транспортній аптечці.

Для безпечного зберігання практично всі термометри – ртутні, електронні, інфрачервоні, укомплектовані чохлом, що оберігає корпус від пошкодження.

   

Наявність змінних пробок або захисних ковпачків

Деякі виробники випускають додаткові одноразові змінні захисні ковпачки або пробки для гігієни і точності вимірювань. Наприклад, для вушних термометрів ковпачок необхідний захисту термодатчика від вушної сірки. Такі ковпачки можна придбати на сайтах інтернет-магазинів медичної техніки.

   

Гарантійний термін та якість бренду

Вибираючи термометр, обов'язково зверніть увагу на термін гарантійного обслуговування. Незважаючи на простоту пристрою, іноді термометр може видавати неточні показання. У такому разі виробник забезпечує гарантійне обслуговування.

На сайті інтернет-магазину представлені термометри від провідних світових виробників медичної техніки. При виборі слід уважно вивчити технічні характеристики.

  

  

Рекомендації щодо вибору термометра для різних ситуацій

    

Як вибрати безконтактний термометр, електронний або ртутний термометр підкаже консультант аптеки чи магазину медичної техніки. При виборі слід керуватися кількома правилами:

   

Для немовлят та дітей

Найкращим вибором для новонародженого буде електронний термометр із гнучким наконечником, який виключає можливість поранити слизову оболонку при вимірюванні. Для малюків у віці до року підійде інфрачервоний термометр-соска, для старших дітей можна придбати електронний термометр з ковпачком у формі іграшки.

  

Для дорослих

Цій категорії підійде будь-який термометр – від ртутного до інфрачервоного, все залежить лише від особистих уподобань. Слід врахувати, що якщо температуру вимірюватимуть людині з обмеженими фізичними можливостями, краще придбати інфрачервоний вимірювач, який не стикається з тілом хворого.

  

Для лікарень та медичних закладів

Для медичних закладів, де вимірювання проводяться велику кількість пацієнтів, слід придбати термометр, який легко очищати та обробляти, наприклад, ртутний.

   

Для домашнього використання

Для використання в домашніх умовах ідеально підійде електронний термометр із функцією звукового сигналу та підсвічуванням дисплея.

  

  

Висновок

  

Якщо ви вирішили придбати термометр для домашнього використання, варто уважно вивчити всі запропоновані моделі, оцінити їх технічні можливості і вирішити, яка модель вам підходить.

Використовувати термометр слід строго відповідно до рекомендацій виробника, оскільки неправильна експлуатація призведе не тільки до неточності показань, а й до поломки приладу.

В інструкції виробника можна знайти рекомендації щодо вимірювання температури, догляду за вибраним приладом та його зберігання.

Термометр - це прилад, який повинен бути в кожному будинку, щоб у будь-який час можна було виміряти температуру та оцінити загальний фізичний стан, а за необхідності звернутися за консультацією до лікаря.



Коментарі до статті
Популярні товари
Супер ціна
Рекомендуємо
-20%
Термометр LONGEVITA MT- 4320


Вам також може бути цікаво

Чому бреше електронний градусник
Чому бреше електронний градусник
Від термометра завжди необхідна висока точність показників, електронні не є винятком. Ми часто чуємо від оточуючих, що електронні моделі брешуть і їх показники значно відрізняються від показників звичайних ртутних, або безртутних градусників. Щоб дізнатися, чому їх показники різні варто розглянути як правильно ними користуватися і які температурні показники є нормою в залежності від місця вимірювання.
13.12.2018
Детальніше
Як відкалібрувати інфрачервоний термометр?
Як відкалібрувати інфрачервоний термометр?
Інфрачервоний термометр зручний пристрій для віддаленого вимірювання температури тіла людини і температури різних поверхонь (води, їжі, землі і т.д.). Наявність інфрачервоного термометра в домашніх умовах сприяє швидкому і дбайливому визначенню температури у дітей, дорослих людей, важкохворих та людей похилого віку. Щоб пристрій якісно і точно фіксував температуру, рекомендується розуміти, як відкалібрувати інфрачервоний термометр.
23.04.2020
Детальніше
3 причини відмовитися від ртутного градусника
3 причини відмовитися від ртутного градусника
Ртутні термометри відходять у минуле, а їм на зміну приходять сучасні пристрої. Причин для такої зміни чимало - в першу чергу Світової Організації Охорони здоров'я турбує безпека користувачів, яку не можуть забезпечити ртутні прилади. Але це не єдиний привід відмовитися від застарілого способу вимірювання температури.
18.02.2020
Детальніше
Що робити, якщо розбився ртутний термометр?
Що робити, якщо розбився ртутний термометр?
Ртутний градусник - вимірювальний прилад, який фахівці рекомендують замінити на сучаснішу модель електронних термометрів. Одна з причин - небезпека ртутних градусників. Їх тонкий скляний корпус легко пошкодити. Велику небезпеку, коли розбився термометр, викликає ртуть і випаровування рідкого металу, що викликають отруєння в будь-якому живому організмі.
23.04.2020
Детальніше
Розгорнути