Як носити бандаж на гомілковостопний суглоб?

Дата публикации: 10.03.2020
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
Сучасні ортопедичні вироби допомагають максимально зберегти рухливість та колишній спосіб життя при травмуванні. Бандаж призначається при різному ступені травм гомілковостопного суглоба, і як профілактика розтягувань і переломів. Людині з частими фізичними навантаженнями, спортсменам, а також тим, хто має схильність до травм м'язів, необхідно знати, як правильно носити бандаж для гомілкостопа. Від цього залежить ефективність пристосування.
У питанні, як носити бандаж на гомілковостопний суглоб, спочатку потрібна консультація лікаря, якщо бандаж купується з метою лікування розтягувань і пошкоджень. Є вироби, які оснащені застібками, фіксаторами, різного ступеня жорсткості та призначення. Якщо йдеться про еластичну пов'язку з метою профілактики, його потрібно надіти на гомілковостоп і відрегулювати тиск. Фіксатори гомілкостопу не повинні тиснути, викликати дискомфорт при носінні.
Тутор на гомілковостоп надягають таким чином, щоб фіксатор гомілкостопа знаходився безпосередньо над передньою частиною суглоба. Фіксується виріб за допомогою липучок.
Мало хто знає, як правильно носити гомілковостопний бандаж, для його примірки займіть положення сидячи. Натягніть носок або подовжену панчоху. Потім надягайте.
Купуючи бандаж у спеціалізованих магазинах, поцікавтеся у консультанта, як правильно носити лангет на ногу. Ефективність використання фіксатора залежить не тільки від правильного вибору типу та розміру, а й від дотримання правил використання.

Правила застосування

Лангета на гомілковостоп при переломі накладається так:
  • Насамперед, слід вправити уламки кісток, якщо відбувся перелом зі зміщенням. У цьому випадку також потрібно накладення шини і фіксація пов'язкою бинтовой всієї ноги до коліна;
  • Якщо травма супроводжується частковим надривом зв'язок, рекомендується накласти знімний фіксатор у вигляді чобота, який можна змінити за кілька днів.
Як правильно накласти лангету на стопу ноги, підкаже лікар.
При цьому слід дотримуватись наступних правил:
  • заздалегідь приготувати ємність для води, бинт, ножиці;
  • перед накладенням пов'язки нозі надають комфортне положення;
  • у процесі фіксації нога має бути нерухомою; щоб створити комфорт ураженої кінцівки, фіксатор має повторити її форму;
  • фіксатор не повинен бути занадто тісним або вільним.

Як довго носити бандаж на гомілковостоп

Загальні рекомендації щодо носіння бандажа – носити період, який призначив лікар. Починати потрібно поступово, у перші 3-4 дні важливо правильно вдягати його. Першого дня носіть фіксатор не більше 1 години, і зведіть до мінімуму фізичну активність. На другий день – 2 години, третій – 5, поступово збільшуючи до часу.
Якщо за фізичними відчуттями це дається складно, то такий метод занадто швидкий. Щодня додайте по 40 хвилин та підвищуйте фізичну активність. Адаптація до ортезу відбувається через 2 тижні.
Щоб зрозуміти, як правильно носити гомілковостопний бандаж під взуття, потрібно знати, що взуття має бути закритим. Найкраще – ширше за ту, яку ви зазвичай носите, із закритою п'ятою та носком, зі знімною устілкою. Високий підбор швидко втомить зв'язки, тому оптимальний його розмір 1,5 см.
У період носіння бандажа слідкуйте за шкірою. Гігієна ніг обов'язкова щодня вранці та ввечері, приділяючи особливу увагу простору між пальцями та п'ятами. Гомілковостопний бандаж одягати на високу шкарпетку, вище виробу на 5 см. Обов'язково щодня міняти шкарпетки.


Коментарі до статті
Чи можна знімати бандаж наніч.
Добрий день! Так
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Біль у п'яті при ходьбі - причини та лікування
Біль у п'яті при ходьбі - причини та лікування
Чому болить у п'яті при ходьбі? Причини можуть бути дуже різні. Від незначних, що не вимагають лікування, до дуже серйозних, аж до хірургічного втручання.
07.10.2019
Детальніше
Комплекс вправ після перелому кісточки
Комплекс вправ після перелому кісточки
Вимушене знерухомлення при знаходженні гомілковостопного суглоба в гіпсі викликає істотне ослаблення м'язово-зв'язкового апарату, погіршення кровообігу і харчування тканин. Щоб прискорити відновлення функцій, для активізації поставки поживних речовин до травмованої області, необхідних для прискорення зрощення кісток, потрібно починати розробляти ногу, коли вона ще знаходиться в гіпсі. Для цього лікарі розробили ефективні вправи після перелому кісточки.
25.06.2020
Детальніше
Комплекс вправ після перелому гомілкостопа
Комплекс вправ після перелому гомілкостопа
Гомілковостопний суглоб є рухомим зчленуванням, що з'єднує гомілку зі ступнів. Якщо в ньому відбувається перелом, то в обов'язкову програму реабілітації входять заняття ЛФК. Вправи для розробки голеностопа після перелому покликані попередити м'язову атрофію, нормалізувати кровообіг в пошкодженій області, відновити функціональність в суглобі, знизити ризик ускладнень. Слід пам'ятати, що вправи при оперованому переломі гомілки можна починати тільки через 3-4 тижні після накладення гіпсу, в той час, як при травмі без ускладнень потрібно розробляти ногу вже через кілька днів. Незалежно від характеру перелому на 2-3 день після іммобілізації дозволені легкі рухи пальцями і виконання статичних вправ для тренування м'язів гомілки і стегна.
02.07.2020
Детальніше
Як захистити голеностоп ?
Як захистити голеностоп ?
Ці вироби мають свої особливості , вони досить сильно відрізняються один від одного і мають різні показання до застосування .
29.07.2010
Детальніше
Розгорнути