Що таке гіперлодоз поперекового відділу хребта

Дата публикации: 22.12.2017
Дата обновления: 06.04.2023
Неправильна постава, супроводжувана випиранням живота з деформацією і утиском нервових закінчень міжхребцевих дисків, призводить до появи гиперлордоза - викривлення хребта в 3-6 хребці поперекового відділу.

Основні причини гиперлордоза

• Неправильне розвиток під час пубертатного періоду з ослабленим м'язовим корсетом.
• Травми і удари поперекового відділу хребта.
• Хвороби тазостегнових суглобів, вивихи, дисплазія, двосторонні коксітов, артрити.
• Дісторсия міжхребцевих дисків.
• Пізні терміни вагітності зі значним набором ваги.
• Хвороби нервової системи, параліч нижніх кінцівок, поліомієліт, ДЦП.
• Міжхребетні грижі, остеохондроз, спондильоз. Корректирующая рамка
 
Основні ознаки гиперлордоза проявляються болями, що тягнуть в попереку з короткостроковими прострілами в сідничний м'яз або стегно. Виникає підвищена стомлюваність при ходьбі зі спазмуванням м'язів попереку. Неправильна постава з випинанням живота вперед і відхиленням грудної клітини назад, зсув таза назад при прямих ногах.
 
Перші симптоми геперлордоза - це болі в області попереку і крижів, стомлюваність і неприємні відчуття при ходьбі. Подальша втрата чутливості сідничних м'язів (парестезія), збільшення чутливості поперекового відділу до холоду. Під час ходьби підвищується амплітуда змаху рук, вальгусная (Х - подібна) деформація ніг.
 
Рішення як лікувати гіперлордоз поперекового одягла хребта, приймає фахівець після проведення обстеження. А, на початковій стадії в домашніх умовах ефективний прийом знеболюючих, протизапальних препаратів, лікарських засобів знімають гіпертонус м'язів, міорелаксантів, носіння корсетів. Для зняття гострої фази рекомендується голковколювання, масаж, зниження фізичної активності, дотримання режиму харчування.
 
Чим лікувати гіперлордоз поперекового відділу хребта допоможе точно вирішити фахівець. У гострій фазі рекомендується стабілізувати хребетний стовп за допомогою корсета . Зігріваючі гелі та мазі поліпшать циркуляцію крові і знімуть спазм. У разі тривалої хвороби з ускладненнями пропонується операбельний рішення з монтуванням фіксаціонних металевих конструкцій для люмбальних хребців.


Коментарі до статті
Здрастуйте, чи може гіперлордоз якось вплинути на розвиток зростання у підлітка? Чи гальмує він зростання?
Добрий день!
Гіперлордоз - це збільшення нормальної кривизни поперекового відділу хребта (лордоза). Якщо гіперлордоз не супроводжується серйозними проблемами, то ймовірно, він не вплине на розвиток росту у підлітка. Однак, якщо гіперлордоз викликаний захворюванням або травмою, які можуть вплинути на розвиток хребта або загальне здоров'я підлітка, то це може відобразитися на рості. Якщо у вас є стурбованість щодо гіперлордозу у підлітка, рекомендується звернутися до лікаря для оцінки ситуації та отримання рекомендацій щодо подальшого лікування або управління цим станом.
Вітаю . Чи можна носити корсет при гіперлордозі?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. За будь-якої деформації хребта корсет необхідний. Але якщо є грижі міжхребцевих дисків, або інші супутні патології, потрібно врахувати і корсет повинен підбирати лікар, який ставив діагноз. Варіанти /item_n3208.htm; /item_n3215.htm;
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Біль під правою лопаткою ззаду - причина і лікування
Біль під правою лопаткою ззаду - причина і лікування
Болі під правою лопаткою з боку спини є досить частим симптомом неполадок у роботі внутрішніх органів, розташування яких знаходиться досить далеко від вогнища запалення. Однак, причин, що викликають подібний стан може бути багато. Потрібно навчитися відрізняти дійсно тривожні симптоми від незначних.
07.10.2019
Детальніше
Комплекс вправ при лордозі
Комплекс вправ при лордозі
При появі болю в попереку при ході, бігу, виконанні фізичної роботи, занять спортом, рекомендується відвідати лікаря. За допомогою рентгена він визначить ступінь деформації, наскільки зміщені диски. При важкій формі викривлення призначають комплексне лікування, в яке входять вправи для лікування лордозу, фізіотерапія, медикаментозне лікування.
05.06.2020
Детальніше
Комплекс вправ при кіфозі
Комплекс вправ при кіфозі
Кіфоз характеризується деформацією хребта, коли викривлення більше кута 30 градусів. При нормальному розвитку опорно-рухової системи, в організмі людини є 4 вигину. Вони підтримують амортизацію і забезпечують вільне пересування. У разі, коли ці вигини збільшуються, ставиться діагноз - кіфоз. Причиною може бути травма, фізичні навантаження, супутні хвороби. Вправи при кіфозі грудного відділу покращують кровообіг у хребті, зміцнюють м'язи і скелет.
05.06.2020
Детальніше
Гіперкіфоз - класифікація, симптоми, лікування
Гіперкіфоз - класифікація, симптоми, лікування
Надмірний вигин хребетного стовпа в грудному відділі призводить до гіперкіфоз і деформації скелетної і м'язової структури людини.
26.12.2017
Детальніше
Розгорнути