Як вибрати пульсометр для бігу?

Дата публикации: 15.12.2016
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Будь-яка розумна людина розуміє, що зовнішній вигляд та стан здоров'я залежить не тільки від роботи внутрішніх органів, а й фізичного стану, для підтримки якого потрібно займатися спортом. Найбільш поширений спосіб - біг, але щоб він приносив виключно користь, фахівці рекомендують використовувати пульсометри . Вони потрібні як новачкам, так і досвідченим спортсменам. Хоча мета тренувань у всіх різна – одні хочуть скинути вагу, інші займаються для зміцнення серцевого м'яза та організму загалом, але для всіх важливо – не допустити перенапруги. У той же час, для покращення ефекту потрібно поступово нарощувати темп та збільшувати навантаження. Завдяки функціональним можливостям пульсометрів, користувач дізнається не тільки частоту серцевих скорочень, а й іншу корисну інформацію про стан організму та свої досягнення.

На що звернути увагу при покупці?

Серед різноманіття моделей, щоб не розгубитись, потрібно знати, як вибрати пульсометр і на що звернути увагу.
1. За типами пульсометри діляться на прості та багатофункціональні, від цього залежить вартість. Якщо ви плануєте виключно бігати, вам не важливо, щоб прилад був водонепроникним, як для плавання або визначав висоту та атмосферний тиск, що важливо для альпіністів. Тому подумайте, які функції потрібні, а від яких з метою економії легко відмовитися.
2. Вивчіть тип датчика, кріплення. Під час бігу він не повинен сповзати. Має бути точним і під час групових забігів вловлювати лише показники користувача, а не людей поблизу.
3. Дізнайтеся, чи підлягають заміні елементи живлення, якщо ні, пристрій не прослужить більше 5 років. Уточніть, чи є батарейки у вільному продажу, інакше виникнуть проблеми з пошуком рідкісних фірмових елементів.
4. Зручність – зрозуміле меню, точні цифри та невідчутність під час бігу.
5. Підключення до комп'ютера чи мобільного телефону подальшого аналізу тренувань.
6. Не зайве, якщо прилади для бігунів оснащені вбудованим крокоміром, секундоміром, годинником та навігатором.

Типи пульсометрів

На сьогодні найпоширеніші типи приладів:
• Годинник, у якому, щоб дізнатися пульс, потрібно прикласти палець до сенсора і утримувати кілька секунд. Це не дуже зручний варіант для бігу, а більше підходить для спортивної ходьби. Вони не вимірюють ЧСС постійно, а щоб дізнатися результат, потрібно зупинитися або перейти на крок. Такі моделі найпростіші та найдешевші.
• З нагрудним датчиком, де сигнали передають дані в годинник або безпосередньо смартфон. Якщо ви готові бігати з телефоном, такий прилад підійде;
• Електронно-оптичні моделі без окремого датчика – більш функціональні.
Перед покупкою ознайомтеся докладніше з кожним типом пристроїв, зважуючи переваги та недоліки. Оскільки для бігу найбільше підходять моделі з нагрудними або вбудованими в браслет датчиками (оптичні моделі), розглянемо саме їх.

Нагрудний датчик з годинником

Пульсометр з датчиком, що кріпиться в ділянці грудей за допомогою ременя, зчитує дані про ЧСС, передає їх на годинник. Даний спосіб вважається найточнішим, але не всім зручно бігати з ременем, деякі користувачі відзначають, що на спітнілі тілі він може сповзати.
Переваги:
- Постійний вимір;
- можливість встановлення тренувальних зон (спалювання жиру та ін);
- Функції швидкості, витрати калорій, кількість кіл, час тренування.
Кардіодатчик з поясом та передачею даних на телефон
Варіант аналогічний попередньому, але без годинника – показання передаються прямо в смартфон. Недолік – доведеться бігати з телефоном та неможливість бачити дані в реальному часі. Для цього доведеться зупинятися і заглядати в телефон, а в моделі з годинником досить періодично поглядати на дисплей, щоб контролювати пульс. Плюси – точність виміру, подальша обробка даних за допомогою програми у смартфоні. Мінус – незручність контролювати ЧСС у реальному часі.
Браслет на зап'ястя із вбудованим датчиком
В електронно-оптичних пульсометрах вперше використано технологію фіксації пульсу за відсутності окремого датчика (нагрудного ременя), при цьому точність, як у моделей з нагрудними кардіодатчиками. Дані фіксує сенсорний датчик на зап'ястному браслеті. Вони зручні, оскільки набагато простіше користуватися одним пристроєм, ніж двома (годинник + датчик). Єдиний мінус – найвища ціна. Плюси – перегляд інформації про тренування у програмі на смартфоні. Синхронізація з ПК для аналізу даних та планування тренувального процесу.
Необхідні та корисні функції для бігу
• Пульс, час тренування – необхідні показники, зокрема люди, які страждають на аритмію, своєчасно побачать, якщо будуть порушення серцевого ритму.
• Підрахунок калорій – розраховується виходячи з пульсу, корисна функція, але умовна.
• Історія тренувань – запам'ятовування часу, ЧСС за одне (кілька) тренувань тощо.
• Підрахунок кіл, середній пульс, час проходження кола – корисна функція спортсменів, тренуються на відрізках, тобто. пробігаючи той самий шлях, буде видно, як змінюються показники;
• Автоматичний розрахунок тренувальних зон або введення вручну – у простих моделях їх 3, у просунутих – 5. Якщо ввести дані віку та статі – пульсометр робить все автоматично або можна задати зони самостійно;
• Сигнал про зміну зони пульсу за допомогою звуку (вібрації) – важлива функція для тих, кому для здоров'я небезпечне перевищення певних меж ЧСС або, навпаки, для стимулювання лінивих, що рухаються повільно.
• Зв'язок із комп'ютером – позбавляє необхідності вести щоденник вручну. Для цього на ПК встановлюється програма або на сайті виробника вносяться всі дані в особистому кабінеті, такий варіант зручний, якщо бажаєте показати дані друзям чи тренеру.
• GPS навігатор – крім пульсу, визначає швидкість, відстань, а також поточні, максимальні та середні свідчення на колі.
• Тест – корисний для новачків, щоб дізнатися про свій рівень підготовки. Пристрій пропонує пройти пробне тестування та на підставі результатів визначає тренувальні зони.
• Створення тренувань – корисна функція для досвідчених бігунів, яким потрібно нарощувати швидкість та збільшувати витривалість. Визначаються відрізки, на яких необхідно прискорити або сповільнити темп до певної зони пульсу. Повідомлення про це з'явиться на дисплеї або пролунає звуковий сигнал.
• Зміна тренувань – потрібна лише для тих, хто окрім бігу займається велоспортом, плаванням та ін. Користувач задаватиме, отримуватиме інформацію з кожного виду спорту.
• Автоматична пауза – корисна, якщо ви бігаєте вулицями і потрібні зупинки на світлофорі.
• Налаштування екрана – самостійний вибір інформації, яку бажаєте бачити на екрані під час тренування, а яку переглянути пізніше на комп'ютері. У пульсометрі для спорту можна під час тренування отримувати до 12 даних.
Пульсометри, що використовуються для бігу, допоможуть професіоналу та новачкові розрахувати оптимальний час навантажень та відпочинку, побачити прогрес та зберегти дані для подальшого аналізу. Підсумовуючи, можна сказати, що найкращий варіант для бігу – пульсометр з нагрудним датчиком, а якщо дозволяють засоби - оптичний без нагрудного датчика. Будь-який із цих типів можна придбати у мережі «Ваше здоров'я» або замовити на сайті в інтернет-магазині.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати пульсометр ?
Як вибрати пульсометр ?
Пульсомірів називають пристрій, що вимірює і відстежує частоту серцевих скорочень ( пульс ) під час тренувань .
22.07.2016
Детальніше
ТОП - 5 моделей пульсометрів
ТОП - 5 моделей пульсометрів
Основні критерії , за якими користувачі і експерти виділили ТОП кращих моделей : точність , зручність , співвідношення ціна / якість , надійність , довговічність , сервісне обслуговування .
22.07.2016
Детальніше
Для чого потрібен пульсометр ?
Для чого потрібен пульсометр ?
Виміряти частоту серцебиття , відстежувати його в реальному часі , записати дані для подальшого використання , допоможе пульсометр .
22.07.2016
Детальніше
ТОП - 3 виробників пульсометрів
ТОП - 3 виробників пульсометрів
Сьогодні на ринку пропонуються пульсометри різних брендів , що відрізняються типом конструкцій , кріпленням датчика і способом передачі інформації . Щоб не загубитися в такому достатку , виділили параметри , за якими склали рейтинг виробників пульсометрів .
25.07.2016
Детальніше
Розгорнути