Як вибрати пульсометр ?

Дата публикации: 22.07.2016
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:
Пульсомірів називають пристрій, що вимірює і відстежує частоту серцевих скорочень (пульс) під час тренувань. Даний прилад – рідкісний випадок, коли фітнес-гаджет, не просто данина моді, а реальна користь і необхідність. Більшість моделей складаються з комплекту - браслета і датчика. У таких пристроях датчики кріпляться:
- На грудях в області серця, еластичною стрічкою (поясом);
- На вусі (кліпса) або пальці;
- На зап'ясті, вбудований в браслет.
З датчика йде передача сигналу на браслет, а на дисплеї відображаються свідчення ЧСС.

Який спосіб зчитування даних точніше?

У приладах нового покоління частота серцевих скорочень зчитується двома способами: оптичним і методом біоімпенданса. Перший варіант зчитування даних відбувається за рахунок того, що шкіра поблизу капілярів штучно просвічується. Швидкість, характеристики світловідбивання уловлюються оптичним датчиком і залежать від циркуляції крові.
Біоімпенданс – технологія складніше. У тіло відправляються слабкі електророзряди, що допомагають отримати дані про стан організму: ЧСС, склад м'язової маси і ін.  
Який датчик дає свідчення точніше, біоімпенданс або оптичний – питання до цих пір не вирішене. Однозначної думки у експертів і користувачів – немає, тому кожен вибирає для себе підходящий варіант сам. Крім того точність залежить від дотримання правильності використання та інших факторів.
 

Спосіб передачі сигналу

 
Пульсометри з окремим датчиком і прийомним пристроєм розрізняються методом передачі сигналу, у кожного з них свої переваги і недоліки.
1. Пульсометр провідний поступається в практичності і комфорті, гідність - безперебійна подача сигналу. Недолік – схильний до радіохвилях і іншим перешкод.
2. Пульсометр бездротової передає сигнал на власний каналу від датчика до приймаючого пристрою. Трансляція даних буває аналогової і цифрової. Друга краще тим, що сигнал не схильний до перешкод, які створюють інші пристрої. Прилад з аналогової передачею можна підключати до кардіотренажері і інформація зчитується мобільними пристроями.
 

Відмінності між пульсометра по отриманню даних

 
Прилади, в залежності від моделі, по-різному відстежують свідчення. Найстаріші пульсометри здатні вловлювати частоту серцевих скорочень тільки в момент вимірювання, коли користувач торкається до сенсора і притримує палець кілька секунд (5-8 сек.). Сучасні пристрої відстежують пульс постійно. При цьому монітори видають узагальнені дані за вибраний період - " максимальний, мінімальний, середній пульс ". Просунуті моделі останнього покоління дають користувачеві повний звіт у вигляді графіків за весь період, коли відбувався моніторинг.
 
Переваги наручного пульсометра
 
Поширена і зручна, на думку користувачів, модель з зап'ястним браслетом. На перший погляд, логічно вимірювати пульс на наручний артерії, але і тут свої підводні камені. Зокрема, наручні пульсометри з біоімпендансом пропонують суттєву перевагу - швидкий доступ для постійного вимірювання ЧСС. На точність показань впливає якість датчика. Не рекомендується використання даного типу пристроїв в період вагітності і людям, у яких серцеві захворювання. Також важливо пам'ятати, чим більше функціональний прилад, тим складніше він в управлінні.
 
Нагрудний ремінь
 
Основним конкурентом пульсометра-браслета є нагрудний ремінь. Йому віддають перевагу бігуни. За його користувачів, вони видають більш точні вимірювання ЧСС, зручно фіксуються і щільно сидять на тілі. Однак для багатьох людей, вони не дуже комфортні, іноді натирають, а на пітному тілі сповзають. Для тих, кому потрібно проводити моніторинг протягом дня, постійно носити ремінь під одягом не дуже зручно. Тому даний варіант скоріше можна назвати професійним девайсом. Точність оптичних нагрудних моделей пояснюється близькістю до серця і щільним контактом з тілом.
 
Кріплення на пальці або вусі
 
Деякий час назад популярністю користувалися пульсометри з кріпленням на мочку вуха або на вказівний палець. Їх розробили раніше, ніж біоімпенданс-датчики, коли виробники шукали спосіб домогтися граничної точності від оптичних моделей. У тій ситуації - це найкращий варіант (після нагрудного). Це пояснюється тим, що капіляри на пальці і мочці вуха максимально близько розташовані до поверхні, що важливо для зчитування ЧСС. Носити їх не дуже зручно – зісковзують під час тренувань, тому особливого попиту не мають.
 
Критерії вибору пульсометра
 
Вибираючи пульсометр, як і будь-який прилад категорії домашня медтехніка , звертайте увагу на характеристики. Перед покупкою, подумайте, чи важливі для вас такі функції:
• Історія тренувань – на смартфоні або ПК журнал допомагає відслідковувати ефективність занять;
• Запам'ятовування тренувальних зон (зазвичай 3-5 зон);
• Попередження про зміну тренувальної зони, про небезпеку (перевищення допустимого пульсу) або неефективності занять (низький пульс);
• Контакт з сматрфон, з ПК, фітнес-додатком.
 
Приємними, а іноді необхідними доповненнями стануть:
 
• Крокомір-акселерометр, вираховує витрачені калорії;
• Gps-датчик зручний для бігунів і велосипедистів. Він виконує прості навігаційні функції, показує швидкість і висоту підйому доріжки;
• Визначення співвідношення жирової і м'язової маси, спостереження за їх зміною (в приладах з методом біоімпенданса).
 
Віддайте перевагу перевіреним брендам, відгуки про які можна прочитати на тематичних сайтах. Краще заплатити, трохи дорожче, але забезпечити себе гідним помічником. Купуйте пульсометри в спеціалізованих магазинах, де на них дають гарантію і звертайте увагу на наявність сервісних центрів у вашому місті.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати пульсометр для бігу?
Як вибрати пульсометр для бігу?
Завдяки функціональним можливостям пульсометрів, користувач дізнається не тільки частоту серцевих скорочень, а й іншу корисну інформацію про стан організму і свої досягнення.
15.12.2016
Детальніше
ТОП - 5 моделей пульсометрів
ТОП - 5 моделей пульсометрів
Основні критерії , за якими користувачі і експерти виділили ТОП кращих моделей : точність , зручність , співвідношення ціна / якість , надійність , довговічність , сервісне обслуговування .
22.07.2016
Детальніше
Для чого потрібен пульсометр ?
Для чого потрібен пульсометр ?
Виміряти частоту серцебиття , відстежувати його в реальному часі , записати дані для подальшого використання , допоможе пульсометр .
22.07.2016
Детальніше
ТОП - 3 виробників пульсометрів
ТОП - 3 виробників пульсометрів
Сьогодні на ринку пропонуються пульсометри різних брендів , що відрізняються типом конструкцій , кріпленням датчика і способом передачі інформації . Щоб не загубитися в такому достатку , виділили параметри , за якими склали рейтинг виробників пульсометрів .
25.07.2016
Детальніше
Розгорнути