Як правильно вибрати іригатор для чищення зубів та порожнини рота?

Дата публикации: 28.11.2023
Содержание:

Гігієна ротової порожнини – це щоденні процедури, спрямовані на очищення зубів, язика, слизової оболонки порожнини рота. Важливість цих процедур очевидна - від здоров'я зубів залежить стан всієї травної системи.

Донедавна для гігієни ротової порожнини використовувалася виключно зубна щітка, недолік якої полягає в тому, що вона не дозволяє якісно очистити важкодоступні ділянки, де навіть після тривалої процедури залишаються залишки їжі.

У далекому 1962 році був розроблений перший іригатор, який відтоді зазнав численних удосконалень і перетворився на високоякісний пристрій для очищення ротової порожнини. Крім очищення ротової порожнини, іригатор можна використовувати в процесі лікування гострих респіраторних захворювань – для очищення носових пазух від надлишкового слизу та хвороботворних мікроорганізмів. В умовах стаціонару іригатор також використовують для видалення нальоту з мигдаликів, що значно прискорює одужання, оскільки саме в нальоті накопичуються хвороботворні мікроорганізми.

  

Різні типи іригаторів

   

Іригатор – це прилад для чищення зубів, ясен, придесневих кишень, язика, штучних конструкцій у ротовій порожнині (коронок, брекетів, мостів, імплантів) від залишків їжі, нальоту та інших забруднень. Постійне використання іригатора допомагає запобігти ряду хвороб, що розвиваються під впливом хвороботворних мікроорганізмів, що накопичуються в місцях, куди звичайна зубна щітка не дістає.

Залежно від конструктивних особливостей та принципу функціонування, всі іригатори можна розділити на кілька груп. Як вибрати іригатор, який відповідатиме запитам конкретного користувача, підкаже стоматолог чи консультант магазину медичної техніки.

Усі існуючі іригатори працюють за одним принципом - вода або лікарський розчин під напором подається через шланг до ручки з насадкою. Якісне очищення відбувається в результаті механічної дії зубної щітки або іншої насадки та напору води. На відміну від звичайної щітки, іригатор дозволяє очистити всі важкодоступні ділянки ротової порожнини, куди щітка просто не дістає.

Всі іригатори можна розділити на такі групи:

  

  

Стаціонарні Іригатори

  

Стаціонарний іригатор – це прилад для чищення зубів, який встановлюється у ванній кімнаті на постійній основі. Він має велику ємність для заливання очищувального, дезодоруючого або лікарського розчину, в достатній кількості для проведення декількох процедур. Такий іригатор зручний для сімейного використання, змінюючи насадку, кожен член сім'ї може провести гігієнічні процедури. Для одного очищення необхідно 100-200 мл рідини, що потрібно враховувати, вибираючи іригатор - чим більший розмір ємності, тим більше очищення можна провести без поповнення резервуара. Найбільшою популярністю користується прилад для чищення зубів, розрахований на 5-6 процедур.

Існує індивідуальний стаціонарний іригатор, який розрахований на одну особу. Якщо придбати кілька комплектів насадок, такий прилад для чищення зубів можна використовувати для кількох людей, але для кожної нової процедури в резервуар потрібно заливати чергову порцію рідини.

  

Принцип роботи

Стаціонарний іригатор забезпечує подачу рідини з резервуара під напором, використовуючи електроенергію від стаціонарної мережі або енергію акумуляторів. Найчастіше стаціонарний іригатор підключають до мережі з напругою 220 V. Вода подається в порожнину рота через трубку з наконечником для кріплення насадки.

  

Переваги і недоліки

Стаціонарний прилад для чищення зубів ідеально підходить для сімейного використання, треба лише придбати достатню кількість насадок. Іригатор забезпечує подачу водного струменя під тиском 600-800 кПа, що гарантує якісне очищення всіх ділянок ротової порожнини. Нестача стаціонарного іригатора полягає в тому, що для його встановлення необхідно певне місце у ванній кімнаті, що не завжди можливо.

  

  

Портативні іригатори

  

Портативний іригатор оснащений невеликою ємністю, яка розрахована на одну процедуру очищення. Такий прилад для чищення зубів ідеально підійде для тих, хто не хоче розлучатися з комфортом навіть далеко від дому. Іригатор може працювати як від стаціонарної мережі, так і від індивідуальних акумуляторів, заряджання яких здійснюється від звичайної розетки або через роз'єм USB від зарядного пристрою.

Найкращі портативні пристрої можуть працювати без підзарядки до 14 днів, що зручно у тривалих подорожах.

  

Принцип роботи

Портативний прилад для чищення зубів працює аналогічно стаціонарному – у резервуар заливається вода, яка під напором подається до насадки. Для портативного іригатора використовуються різні насадки, які можна придбати додатково.

Такий прилад для чищення зубів забезпечує тиск водяного струменя до 520 кПа.

  

Переваги і недоліки

Основною перевагою портативного іригатора є його невеликий розмір і можливість роботи від індивідуальних акумуляторних батарей, завдяки чому цей прилад для чищення зубів можна перевозити в ручній поклажі і використовувати в будь-якому місці, де немає можливості підключення до стаціонарної мережі.

Основний недолік – потужність, яка менша, ніж у стаціонарного пристрою та менша кількість насадок.

  

Проточні Іригатори

  

Проточний прилад для чищення зубів відрізняється тим, що він не має ємності для рідини, він підключається безпосередньо до водопровідного крана, з якого подається вода під напором, достатнім для процедури очищення.

  

Принцип роботи

Принцип роботи проточного пристрою не відрізняється від стаціонарного або портативного іригатора – процедура очищення забезпечується механічною роботою насадки та тиском водяного струменя.

  

Переваги і недоліки

Проточний іригатор можна використовувати будь-де, де є водопровідний кран. Невеликий за розміром прилад для чищення зубів, в якому немає рідини, можна легко розмістити в дорожньому багажі.

Недолік таких пристроїв полягає в тому, що його не можна використовувати там, де немає водопровідного крана, оскільки такий іригатор не має індивідуальних акумуляторів для тиску водного струменя. Крім цього, при слабкому тиску води в крані очищення буде недостатнім.

  

  

Механічні іригатори

  

Механічні пристрої використовуються рідше, ніж інші види іригаторів. Резервуар для рідини розташовується в ручці приладу, розрахований на одну очищення.

  

Принцип роботи

Такий іригатор оснащений поршневою системою, яка під тиском руки забезпечує водяний потік необхідного напору. Отже, цей пристрій для чищення зубів працює виключно від фізичного зусилля користувача.

   

Переваги і недоліки

Перевагою такого пристрою є те, що для його функціонування не потрібно підзарядки від електромережі або портативних акумуляторів, його можна використовувати у будь-яких умовах. Такий іригатор не дозволяє досягти постійного тиску водного струменя, оскільки залежить від сили тиску руки користувача, що значно знижує якість очищення.

  

  

Чинники, що впливають на вибір іригатора

  

Вибираючи іригатор, користувачі часто запитують, який краще. Щоб підібрати прилад для чищення зубів, треба вивчити всі його параметри.

  

Тип подачі струменя

Сучасний прилад для чищення зубів може забезпечувати три типи подачі води:

  • Монострум - це рівний струмінь з подачею води під однаково потужним тиском. Іригатор з подібною технологією - це перша модель пристроїв, що з'явилася, використовується для звичайного щоденного очищення;
  • Іригаторимпульсного типу. Подібний прилад для чищення зубобезпечує подачу у вигляді пульсуючого струменя. Цей режим подачі води дозволяє якісно очистити простір між зубами та пародонтальні канали від залишків їжі, бактерій та зубного нальоту;
  • Іригаторс мікропухирцевою технологією, що забезпечує подачу повітряно-водної суміші під натиском, що дозволяє видаляти забруднення та боротися з мікроорганізмами, що викликають захворювання зубів, ясен та неприємний запах. Насичення рідини бульбашками кисню відбувається завдяки роботі повітряного насоса.

  

Насадки

Апарат для чищення зубів продається з різними насадками, які забезпечують очищення різних ділянок ротової порожнини. Стаціонарний іригатор зазвичай має широкий комплект насадок, тоді як портативні пристрої насадок можуть бути значно меншими, але їх завжди можна придбати додатково. Використовуючи прилад для чищення зубів, треба правильно підібрати насадку, оскільки від цього залежить результат процедури. Існують такі насадки:

  • Стандартна насадка для основного догляду за ротовою порожниною, яка найчастіше використовується для звичайних гігієнічних процедур – очищення, освіження дихання, масаж ясен;
  • Ортодонтична насадка, що складається з м'якої зубної щітки та зрошувача. Забезпечує якісне очищення міжзубних просторів, країв ясен, брекет-систем;
  • Пародонтологічна насадка, що використовується для очищення кишень, протезів, мостів. Для підвищення якості очищення гумовий або силіконовий наконечник насадки звужений, що допомагає правильно спрямувати іригатор, навіть якщо в порожнині рота присутні імпланти, протези, брекети;
  • Лопатки-ложки для очищення піднебіння, язика та внутрішньої сторони щоки, які використовують після основного чищення зубів. Особливість полягає в тому, що більшість мікроорганізмів та бактерій накопичуються саме мовою, тому використання насадки-ложки необхідне для підтримки гігієни порожнини рота;
  • Насадка для носа, яка використовується для профілактики та лікування простудних захворювань та алергічних станів. За допомогою такої насадки можна якісно промити носові пазухи, зменшити набряклість та усунути закладеність носа.

  

Уподобання пацієнта

Вибираючи прилад для чищення зубів, треба враховувати, де і для чого він використовуватиметься. Фахівці рекомендують придбати іригатор для зубів стаціонарного та портативного типу, щоб не припиняти його використання навіть у тому випадку, якщо ви не вдома.

Якщо іригатор купується для сімейного використання, то він має бути з великим резервуаром та кількома комплектами насадок, за необхідності можна придбати додатковий набір.

При виборі слід враховувати розмір туалетної кімнати, оскільки стаціонарний апарат має бути встановлений на рівній поверхні, у ванній кімнаті має бути розетка для підключення пристрою.

  

Бюджетні обмеження

На сайті інтернет-магазинів представлені іригатори різної цінової категорії, кожен користувач може підібрати пристрій за своїм бюджетом. Слід розуміти, що бюджетні варіанти можуть поступатися дорогим приладам розміром ємності, кількістю використовуваних технологій, кількістю та видом насадок, дизайном.

  

Ємність резервуару

Місткість резервуара в портативних моделях може бути в межах 120-250 мл, стаціонарних - 600-1000 мл. Слід пам'ятати, що для однієї процедури необхідно 100-200 мл рідини.

  

Тиск

Від тиску, під яким подається вода, залежить не тільки якість очищення, а відчуття користувача. Стаціонарний іригатор повинен забезпечувати тиск водяного струменя не менше 550 кПа, а портативний – не менше 520 кПа. Існують іригатори, що створюють тиск водного струменя до 870 кПа, але перед їх використанням треба обов'язково порадитися з лікарем, тому що в деяких випадках такий тиск може не просто спричинити хворобливість, а й посилити проблеми.

  

  

Поради щодо вибору та використання іригаторів

  

Вибираючи іригатор для ясен та зубів, треба уважно вивчити його технічні характеристики та комплектацію. Якщо ви купуєте прилад для чищення зубів для сімейного використання, він має бути з великою ємністю. Для подорожей підійде портативний іригатор із невеликою ємністю. Якщо в багажі дуже мало місця, слід звернути увагу на проточний або механічний іригатор. Якщо ви зупинилися на проточній моделі, слід пам'ятати, що для його роботи обов'язково наявність водопровідного крана, до якого кріпиться прилад для чищення зубів.

Іригатор призначений для щоденного використання. Якщо ви часто буваєте у відрядженнях або подорожі, то вам знадобиться два іригатори – портативний та стандартний прилад для чищення зубів, щоб забезпечити якісне очищення в будь-яких умовах.

  

Показання лікаря

Прилад для чищення зубів часто використовується у складі лікування різних захворювань – кровоточивість ясен, карієс, гінгівіт, пародонтоз, а також респіраторних захворювань.

Прилад для чищення зубів використовується для масування ясен, внаслідок чого покращується кровообіг та обмін речовин у тканинах ясен, зміцнюються судинні стінки, зникає кровоточивість.

Іригатори використовують для промивання носових пазух за допомогою носової насадки. Внаслідок такої процедури зменшується набряклість, полегшується дихання. Після промивання носа за допомогою іригатора можна використовувати судинозвужувальні засоби.

Стоматологи рекомендують обов'язково використовувати прилад для чищення зубів тим, у кого в ротовій порожнині є штучні конструкції – мости, коронки, брекет-системи. Вони забезпечують якісне очищення міжзубних просторів, придесневих кишень та просторів між яснами та самою конструкцією.

Вибираючи прилад для чищення зубів, треба обов'язково порадитись з дантистом, який підкаже, які насадки підійдуть у кожному конкретному випадку.

  

Вивчення інструкції щодо використання

Щоб правильно використовувати іригатор, необхідно обов'язково уважно вивчити інструкцію користувача. При неправильному використанні максимального ефекту не буде досягнуто, а сам прилад для чищення зубів може зламатися.

  

Перевірка якості та сертифікації

Кожен прилад для чищення зубів повинен мати сертифікат якості. Без такого документа апарат використовувати не рекомендується, оскільки він може не відповідати вимогам до якості та безпеки матеріалів.

  

Використання Іригатора

Для отримання максимального позитивного ефекту від використання прилад для чищення зубів треба правильно експлуатувати.

Щоб якісно промити всі важкодоступні місця, треба дотримуватись таких правил:

  • Перед використанням почистити зуби щіткою;
  • Заповнити резервуар розчином чи водою;
  • Відрегулювати комфортний тиск струменя, переключаючи поступово більш високу потужність. Якщо чищення стало дискомфортним, прилад для чищення зубів треба вимкнути і включити на нижчу потужність;
  • Помістити насадку в ротову порожнину і включити іригатор;
  • Починаючи із задніх зубів, утримуючи насадку вертикально під прямим кутом, обробити міжзубні простори вздовж ясенного краю;
  • Дітям користуватися пристроєм можна з 6-8 років.

  

Догляд та обслуговування іригатора

Щоб іригатор прослужив тривалий час, треба правильно його використовувати та доглядати за пристроєм:

  • В іригатор можна заливати тільки воду та спеціальні розчини для іригаторів, не можна використовувати настої та відвари, масляні розчини, спиртовмісні розчини, антисептики, звичайні ополіскувачі, розчини з підвищеним піноутворенням, зубну пасту;
  • Після процедури слід злити залишки рідини із резервуара, не знімаючи насадки. Потім увімкнути прилад для чищення зубів на кілька секунд, щоб видалити залишки води та протерти прилад серветкою;
  • Якщо використовувалися спеціальні розчини, треба заповнити ємність чистою водою і запустити процес іригації для промивання;
  • Якщо з'явився неприємний запах, треба промити іригатор спиртовим розчином, а потім водою.

  

  

Висновок

   

Купуючи іригатор , слід пам'ятати, що неправильно обраний прилад для чищення зубів викликатиме дискомфорт під час використання та не забезпечить максимального позитивного ефекту. Тому перед покупкою обов'язково проконсультуйтеся у свого стоматолога, уважно вивчіть технічні характеристики та дотримуйтесь правил використання.



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Що робити, якщо ясна опухли та болять
Що робити, якщо ясна опухли та болять
У разі, коли у вас або ваших близьких припухли ясна - це свідчить про те, то в порожнині рота розвивається інфекція. Може з'явитися така інфекція після видалення зуба, його травми або як наслідок хронічного запального процесу в яснах, інфекційного захворювання ротової порожнини, при прорізуванні малярів, яке завжди супроводжується набряками слизової та больовим синдромом.
11.09.2019
Детальніше
Ясна відійшли від зуба - чому і що робити?
Ясна відійшли від зуба - чому і що робити?
Ми часто приділяємо увагу тільки зубам, абсолютно забуваючи про те, що ясна так само потребують належного догляду, і, на жаль, в деяких випадках в лікуванні.
11.09.2019
Детальніше
Порівняння іригаторів Waterpik і Aquajet
Порівняння іригаторів Waterpik і Aquajet
Догляд за ротовою порожниною не обмежується одними лише зубними щітками, пастами та ополіскувачами. Іригатор - ефективний прилад, який забезпечить здоров'я зубів і красу усмішці. Waterpik і Aquajet - відомі виробники цих приладів. Якому ж з них варто віддати перевагу?
15.05.2019
Детальніше
Чи можна іригатором зняти зубний камінь
Чи можна іригатором зняти зубний камінь
Іригатор став відмінним помічником як в стоматологічних кабінетах, так і в домашньому використанні. Одним з найбільш важливих і очікуваних ефектів від пристрою є не просто запобігання утворенню зубного нальоту, а й видалення каменю, що вже утворився в проміжках. Чи може іригатор в домашньому використанні видалити зубний камінь?
25.10.2018
Детальніше
Розгорнути