Чи можна зашивати компресійні панчохи?

Дата публикации: 03.03.2020
Дата обновления: 02.04.2023
Содержание:

Завдання компресійного трикотажу забезпечувати профілактичний і лікувальний ефект. Щоб зберегти його протягом усього часу шкарпетки, потрібно забезпечити виробам правильний догляд. Незважаючи на свою щільність, вони досить часто рвуться і що ж робити з діркою на компресійних панчохах? Якщо враховувати, які вони дорогі, то далеко не всім по кишені кожного разу купувати нові. Важливо розуміти, що порушення цілісності трикотажу може привести до втрати компресійних властивостей, але не у всіх випадках. Спробуємо розібратися, чи можна зашивати компресійні панчохи?

У цій статті ви дізнаєтеся:

Особливості компресійного трикотажу

Деякі недосвідчені покупці не розуміють, чому потрібно купувати дорогі компресійні вироби, а можна скористатися звичайними колготками або панчохами 100, 200 і більше DEN. Спочатку розберемося, чим вони відрізняються. Денье, а скорочено «ден.» - це характеристика товщини волокна, що впливає на щільність вироби. Такі панчохи стискають ноги рівномірно по всій довжині. Компресійний трикотаж надає нерівномірний тиск, а строго за схемою. В області щиколотки на вени виявляється максимальний рівень тиску - 100% компресія. Це необхідно, щоб кров активно виштовхувалася вгору до серця і не відбувався її застій. У верхній частині гомілки тиск вже становить 70% і на середині стегна - тільки 40%. Це дозволяє створювати для вен каркас, що попереджає їх розтягнення, прискорює лімфооток, який не допускає набряки. Щоб всі ці функції виконувалися, важлива цілісність вироби. Але що робити, якщо вона порушена і як зашити компресійні панчохи? Поговоримо про це докладніше.

У яких випадках можна зашивати компресійний трикотаж

Строк носіння компресійних виробів в середньому 7-10 місяців, але більшу роль відіграють конструктивні особливості, наприклад, посилена п'ята і носок. Такі панчохи будуть повільніше протиратися, але шорстка шкіра, мозолі, неакуратні нігті, вади всередині взуття все одно збільшують ризик порушення цілісності вироби. Як зашити дірку на трикотажних панчохах, якщо вони порвалися на стопі? Роблять це, як у випадку зі звичайними виробами. Можна додатково акуратно закріпити лаком для нігтів щоб не йшли стрілки далі. Акуратніше за все і непомітніше це буде, якщо скористатися спеціальним гачком для підняття петель (голка з відкидним вушком). Інструкцію по використанню можна знайти в інтернеті. Інша справа, якщо дірка утворилася на щиколотці і вище. Тут велика ймовірність, що через це можуть бути втрачені компресійні властивості, особливо в області щиколотки, де тиск максимальне, а також гомілки.
Вводячи запит в інтернеті «чи можна зашити компресійну білизну?», Користувач отримує масу статей про те, що робити цього категорично не можна, оскільки лікувальної дії вони вже не зроблять. Ця правда, але лише частково. В основному, наполеглива вимога викинути панчохи і купити нові, висувають ті, хто займається виробництвом і реалізацією компресійного трикотажу. Але, якщо Ви запитаєте на прийомі у флеболога або на форумі зверніться до лікаря в онлайн-чат, то отримаєте не такий категоричний відповідь. Звичайно, якщо з'явилася велика дірка на щиколотці і вище, то пряма дорога виробу - в смітник. Якщо ж це тонка, коротка стрілка на компресійних панчохах, або зовсім маленька, ледь помітна дірочка, то є варіант акуратно її зашити.

Догляд за компресійними панчохами

Щоб не витрачати кошти на регулярну купівлю компресійних виробів, слід правильно доглядати за ними. Одягати їх за допомогою спеціального пристосування для антиварикозного трикотажу - його називають «батлер». Якщо робити це без нього, то краще в медичних рукавичках. Вирішіть надягати голими руками, то потрібно обов'язково зняти прикраси з рук, переконатися, що нігті акуратні, а шкіра не груба, тобто ніщо не зможе зачепити панчохи. Часто вони рвуться через те, що їх швидко і різко натягують. Краще встати вранці трохи раніше, щоб не робити це в поспіху. Натягувати акуратно, поступово, дбайливо розправляючи їх. Прати слід тільки вручну, не викручувати і сушити в розправленому положенні, далеко від обігрівачів.


Коментарі до статті
Доброго дня,компресійний чулок став спускатися з ноги,нетримає резинка,чи можна щось зробити?
Добрий день ! Також щоб запобігти появі стрілки, або ви просто затягнули колготки, можна обробити місце безбарвним лаком, якщо збиток ще не великий. Так само лаком можна обробляти закриту дірку, щоб переконатися, що вона не продовжить розповзатися.
Можна також звернутись в ательє.
Якщо самостійно зашити, то
Для того, щоб нитка була підходящою, адже малоймовірно, що у вас знайдеться вдома тонка нитка кольору колготок, можна взяти старі непотрібні капрони і витягнути з них нитку, потрібну довжину. За своїм кольором вона підходитиме до колготів, її міцність дозволить непомітно зашити дірку і не порватися в процесі. Підготувавши голку та нитку, акуратно стягуємо краї біля основи дірки, але не сильно затягувати шов. Щоб зменшити шов і не допустити подальшого розповзання дірки, треба зшивати колготи, проходячи кожну петлю. Для цього може знадобитися збільшувальне скло або окуляри.

Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Я сьогодні одягла перший раз....І порвалися що робити?
Щоб запобігти сповзанню панчох, рекомендується кілька хвилин посидіти після того, як їх надягли, оскільки силіконової вставки необхідно деякий час для прикріплення. Якщо ноги спітніли та намокла силіконова гумка, її потрібно протерти ватним тампоном, змоченим медичним спиртом.
Добридень. Купила в ортопедичному магазині панчохи, по приїзду дамою виявилося, що в стегні вони дуже пережимають. Зателефонувавши в магазин порадили надрізати гумку, але ситуацію ця дія не виправила зі слова зовсім. Як можна виправити ситуацію чи простіше буде купити нові панчохи. (Вимірював сам продавець перед покупкою)
Доброго дня. Нажаль, якщо Ви вже вдягали (приміряли) даний товар, то обміну чи поверненню він не підлягає. Вашу ситуацію змінити вже ніяк не можливо, нажаль. Тільки придбати нові панчохи. Наступного разу, зробіть заміри самостійно, зранку - поки Ви ще не ходили, не пили, не їли - так заміри будуть зроблені правильно. Дякуємо за Ваше звернення.
Запитання. Якщо купувати панчохи для пологів (профілактичні) і немає мого розміру, то варто взяти на 1 розмір більше або не буде ефективно?
Добрий день! Потрібно зробите декілька замірів: обхват щиколотки - сама вузька частина, обхват гомілки - сама широка частина , під коліном, та стегно - 5мс нижче сідниць. Далі зверніться по тел.0 800 757-307

044 369-3899

098 734-1177

099 126-8484

073 178-3215 і Вам допоможуть підібрати розмір.
Добридень. Підкажіть, якщо затяжка на компресійних панчохах на стегні, чи це вплине на компресію?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Так, вплине. За будь-яких ушкоджень цілісності тканини панчох вони частково втрачають свою функцію і потрібно купувати нові, т.к. призначеного лікарем ефекту нічого очікувати. /item_n14260.htm; /item_n14264.htm; /item_n2198.htm; підбирайте за призначеним класом компресії.
Здравствуйте, беремена 34 тиждень варекоз нижніх кінцівок, виписали панчохи та таблетки флебодія, але вони дуже дорогі, можете порадити оналог або якісь інші, до лікаря на повторний прийом немає можливості сходити
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Ми не маємо права коригувати або змінювати терапію, призначену лікарем.
Добридень! Була операція з видалення халюкс-вальгус, тепер тромбофлебіт, компресійні панчохи тиснуть на кісточку в районі операції. Чи можна обрізати частину стопи, де пальчики чи повзуть панчохи?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. На жаль, не можна обрізати панчохи, вони втратять компресійну функцію. Щоб полегшити дискомфорт необхідно виконувати гімнастику лікувальну на стопу під контролем фізіотерапевта насамперед, придбати індивідуальні ортопедичні устілки. Я як ортопед-травматолог з досвіду можу сказати, що операційне лікування халюксу не дає гарантії більше ніж на три роки, якщо не прибрати причину виникнення деформації. Причиною є поперечна плоскостопість, яка розвивається через носіння неправильного взуття на плоскій підошві, надто високих підборів, каблук на взутті повинен бити не вище 3 см, + інд ортоп. устілки + гімнастика, тоді можна розраховувати на довгостроковий ефект проведеного хірургічного лікування.
Як правильно зашити компресійну панчоху, ззаду де знаходитися ікра біля ноги
Добридень. Якщо панчоха порвалася вище кісточки включаючи гомілку, то компресійні властивості панчохи втрачені, немає сенсу зашивати, потрібно придбати новий. Дякую за звернення.
Зробила операцію, варикоз вен, ношу компресійні, панчохи. Чи потрібно пити якісь ліки для вен після операції
Добридень. У ранньому післяопераційному періоді здебільшого призначають ангікоагулянти для профілактики виникнення тромбів. Але всім пацієнтам обов'язково потрібно дотримуватися призначення лікаря, в даному випадку судинного хірурга. Корекція призначеної терапії будь-яким іншим лікарем, крім лікуючого без консультації з ним, є неможливою. Дякую за звернення.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Інструкція з експлуатації компресійного трикотажу
Інструкція з експлуатації компресійного трикотажу
Як правильно одягати , доглядати за компресійним трикотажем .
02.03.2012
Детальніше
Для чого потрібен компресійний трикотаж?
Для чого потрібен компресійний трикотаж?
Дуже важливо своєчасно почати терапевтичне лікування, одним з основних методів якого є застосування компресійних виробів.
21.10.2016
Детальніше
Про що потрібно знати, якщо у вас варикоз
Про що потрібно знати, якщо у вас варикоз
Ефективна профілактично-лікувальна міра, за допомогою якої можна поліпшити стан при варикозі вен і у багатьох випадках уникнути операції - компресійні панчохи.
11.05.2017
Детальніше
Вагітність без проблем: про користь компресійного трикотажу для майбутніх мам
Вагітність без проблем: про користь компресійного трикотажу для майбутніх мам
У період вагітності і пологів значно зростає навантаження на ноги тому, щоб згодом перенесені навантаження не стали причиною розвитку варикозу, треба приділити особливу увагу стану судин і вен.
08.08.2018
Детальніше
Розгорнути