Для чого потрібен компресійний трикотаж?

Дата публикации: 21.10.2016
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:
Варикозне розширення вен – не тільки естетичний дефект, а серйозне захворювання, що вимагає лікування. Навіть ледь помітна на ногах сіточка при відсутності адекватних заходів може привести до тромбозу, трофічних виразок та інших, небезпечним для здоров'я, ускладнень. Дуже важливо своєчасно почати терапевтичне лікування, одним з основних методів якого є застосування компресійних виробів. Повністю позбавитися від варикозу і усунути глибинні причини вони не зможуть, але впоратися з проявами, надати лікувальний ефект і поліпшити якість життя компресійний трикотаж , безумовно в стані. Тому на сьогодні це невід'ємна частина лікування венозних патологій, що істотно підвищує його ефективність.

Компресійний трикотаж – принцип дії

Дані вироби призначають для профілактики, лікування таких недуг, як тромбоз, варикоз, тромбофлебіт, епітелізуючі трофічні виразки, лімфедема та інші. Лікувальний ефект обумовлений тим, що створювана компресія впливає на розширені вени – здавлює їх. Завдяки цьому відбувається перерозподіл кровоносної потоку, що йде від змінених (розширених) до здорових венах. Зменшення діаметра вен, посилення кровообігу, поліпшення харчування тканин – все це запобігає утворенню згустків і тромбів. Компресійні гольфи , колготки, панчохи створюють для м'язів зовнішній бар'єр – підвищується ефективність м'язової помпи. Такі вироби підтримують вени в фізіологічному стані, забезпечуючи нормальне функціонування.

Призначення компресійного трикотажу

Які моделі необхідні тому або іншому пацієнтові, визначає флеболог. Це залежить від типу, перебігу та тяжкості захворювань. У спеціалізованих магазинах медичних товарів пропонуються вироби для рук – компресійні рукава і нижніх кінцівок – гольфи (шкарпетки), колготки, панчохи.
 

За типом (призначенням) дана продукція буває:

 
- Профілактичної;
- Лікувальної;
- Антіемболіческой (госпітальної), використовується в стаціонарних умовах, для лежачих хворих або ночами, тобто коли обмежена фізична активність.
Крім того, розроблені спеціальні моделі для вагітних і спортсменів. Також є відмінності в ступені тиску, матеріалах і видах плетіння.
 
Медичні показання для профілактичного трикотажу
 
Для виготовлення компресійних виробів застосовують гіпоалергенні матеріали. Більшість відомих світових виробників виготовляють безшовні моделі з відмінною повітропроникністю і нитками з іонами срібла, що забезпечують антибактеріальний ефект.
Основні показання до застосування профілактичного трикотажу:
- Набряки і важкість у ногах, що виникають в кінці дня, навіть при відсутності зовнішніх ознак варикозу (роздутих венах і ін.);
- Спадкова схильність до венозних захворювань;
- Попередження варикозу в період вагітності;
- Судинні зірочки (сіточки) на ногах;
- Післяопераційний період (2-3 місяці після хірургічного лікування).
 
Класифікація компресійного трикотажу для лікування
 
Компресія лікувального трикотажу підрозділяється на 4 класи:
• I (18- 21 мм рт. Ст.) – компресія використовується при початкових проявах, синдромі « важких ніг », виражених судинних зірочках, болях після тривалих статичних навантажень, набряклість в області стоп і щиколоток;  
• II (23-32 мм рт. Ст.) – компресія призначається при розширених підшкірних венах, тромбофлебіті, трофічних порушеннях;  
• III (34- 46 мм рт. Ст.) – компресію застосовують при важкій венозної недостатності, трофічних виразках, важкої посттромбофлебітичній хвороби;
• IV (більше 49 мм рт. Ст.) – компресія призначається флеболога рідко, в основному для лікування лімфатичних набряків.  
 
Коли ще показаний компресійний трикотаж?
 
Основна мета створення компресійного тиску на нижні кінцівки ніг для нормалізації кровотоку – лікування венозних захворювань. Але даний тип виробів ефективний і в інших випадках. Їх використовують при схудненні. В цьому випадку компресійні вироби сприятиме очищенню надлишки рідини і розгладжують жирові відкладення (складки). Відбувається мікромасажна і тонізуючу дію на шкіру. Також компрессионная продукція рекомендована в післяпологовий період (1-2 місяці) для підтримки ослаблених м'язів живота, допомагає не допустити опущення матки та ін. Застосування таких виробів при заняттях спортом зменшує відчуття втоми і попереджає виникнення больових відчуттів при серйозних навантаженнях.
 
Підбір розміру
 
Після того, як визначена компресія і тип вироби (гольфи, колготки панчохи), потрібно точно підібрати розмір. Для цього виробники розробили розмірні таблиці (вони можуть трохи відрізнятися). Потенційному покупцеві необхідно вранці, поки ноги не набрякли, зняти мірки.
Якщо необхідні гольфи, вимірюють:
- Обхват нижньої частини гомілки (в найвужчому місці);
- Обхват ікри (в найширшому місці);  
Також враховується розмір ноги і довжина від стопи до коліна (не у всіх виробників даний параметр є в таблиці).
При покупці панчіх і колготок:
Крім двох перших мірок враховують обхват під колінної чашечкою, середній частині стегна і під сідницями (для колготок). Іноді, враховується довжина ноги до середини стегна або паху (в залежності від моделі).
 
Навіщо компресійний трикотаж при вагітності?
 
Флебологи рекомендують застосовувати дану продукцію в період вагітності з метою профілактики навіть тим, хто не має явних передумов для його виникнення. Жінкам, у яких вже є перші прояви – вона вкрай необхідна. При вагітності в організмі відбуваються гормональні зміни і венозні стінки стають більш еластичні. Крім того різко збільшується вага і на ноги припадають серйозні навантаження. З кожним місяцем, у міру зростання плоду, тиск на вени, судини стає сильнішою і вони потребують підтримки із зовні. Це можуть забезпечити спеціальні моделі для вагітних. Завдяки їм відбувається правильний розподіл тиску, поліпшується відтік крові і попереджаються набряки.
 
Компресійний трикотаж як надягати?
 
Одягати компресійні вироби важче, ніж звичайні і для цього є певні правила:
1. Одягайте трикотаж лежачи, не встаючи з ліжка, відразу після сну, поки нижні кінцівки ще не набрякли;
2. Зберіть верхню частину панчохи в гармошку, будьте уважні, щоб вони не перекручувати або розтягувати;  
3. Вставте долоню всередину панчохи, обережно надіньте на стопу, щоб п'ята виявилася на своєму місці;
4. Не поспішаючи, розправляючи, поступово натягніть на гомілку.
5. Трохи підніміть тулуб і натягніть на стегна і талію.
 
Скільки носити?
 
Моделі для профілактики, якщо є ризик хронічного розвитку венозних захворювань, носять постійно. Якщо діагноз встановлено, то виріб набувають за призначенням лікаря (з урахуванням рекомендованої компресії) і носять близько півроку, після чого проходять повторне обстеження. Тим, хто переніс операції на венах, лікувальний трикотаж слід носити безперервно, при цьому лікар, поступово буде коригувати ступінь компресії.


Коментарі до статті
Добрий день! Якщо носити компресійну білизну, чи запобігає це розвитку варикозу? Читала що варикоз передається по спадковій лінії. Якщо у мами і бабусі є це захворювання , то можливість розвитку його неминуча?



Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Доброго дня. По сімейному анамнезу є дійсно великий ризик розвитку варикозу у вашому випадку. Але це не привід самостійно підбирати компресійні чулки, тим більше до появи перших признаків захворювання. В любому випадку, якщо коли небудь будуть потрібні подібні засоби профілактики то їх повинен призначити судинний хірург, підібравши потрібний клас компресії.
Чи можна при підборі компресійних панчох (1 рівень) обмежитися одним розміром панчох, що носяться.
Добридень! Якщо за розмірною таблицею виробника компресійного трикотажу права та ліва нога потрапляють у різні розміри (наприклад, права нога – L, ліва нога – XL), тоді рекомендовано купити 2 пари різного розміру (носити на правій нозі р.L, на лівій – XL) .
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Інструкція з експлуатації компресійного трикотажу
Інструкція з експлуатації компресійного трикотажу
Як правильно одягати , доглядати за компресійним трикотажем .
02.03.2012
Детальніше
Чи можна зашивати компресійні панчохи?
Чи можна зашивати компресійні панчохи?
Завдання компресійного трикотажу забезпечувати профілактичний і лікувальний ефект. Щоб зберегти його протягом усього часу шкарпетки, потрібно забезпечити виробам правильний догляд. Незважаючи на свою щільність, вони досить часто рвуться і що ж робити з діркою на компресійних панчохах? Якщо враховувати, які вони дорогі, то далеко не всім по кишені кожного разу купувати нові. Важливо розуміти, що порушення цілісності трикотажу може привести до втрати компресійних властивостей, але не у всіх випадках. Спробуємо розібратися, чи можна зашивати компресійні панчохи?
03.03.2020
Детальніше
Про що потрібно знати, якщо у вас варикоз
Про що потрібно знати, якщо у вас варикоз
Ефективна профілактично-лікувальна міра, за допомогою якої можна поліпшити стан при варикозі вен і у багатьох випадках уникнути операції - компресійні панчохи.
11.05.2017
Детальніше
Вагітність без проблем: про користь компресійного трикотажу для майбутніх мам
Вагітність без проблем: про користь компресійного трикотажу для майбутніх мам
У період вагітності і пологів значно зростає навантаження на ноги тому, щоб згодом перенесені навантаження не стали причиною розвитку варикозу, треба приділити особливу увагу стану судин і вен.
08.08.2018
Детальніше
Розгорнути