Як починається застуда?

Дата публикации: 20.01.2020
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
ГРВІ викликається різними респіраторними вірусами, яких налічується до 200 різновидів. При зосередженні вірусів на рівні верхніх дихальних шляхів розвиваються фарингіти, ларингіти, риніти, якщо віруси досягають нижніх областей системи дихання, то тоді починаються бронхіти, пневмонія.
Існує ще одна причина застуди (ГРВІ) - грибки і бактерії, які можуть потрапити на слизові оболонки системи дихання повітряно-крапельним шляхом - при кашлі або чханні.
Помилкою є твердження, що застуда може виникнути в результаті переохолодження або зниження імунітету. Ці несприятливі фактори, поряд з перевтомою і стресом, можуть прискорити захворювання і погіршити його перебіг.
Чим швидше діагностовано захворювання і розпочато лікування, тим менше ймовірність виникнення ускладнень, тому потрібно уважно ставитися до свого здоров'я і не ігнорувати перші ознаки хвороби.

Перші ознаки захворювання

Будь-яка мама знає, як починається застуда у дитини і визначає її початок за такими симптомами:
  • Підвищення температури, яке відрізняється при різних причинах захворювання - при вірусної інфекції підвищення температури до 38-39 ° С може носити раптовий і різкий характер, а при бактеріальної - температура підвищується поступово і рідко більше, ніж до 38 ° С;
  • Кашель, чхання, слизові виділення з носа;
  • Почервоніння очей;
  • Інтоксикація, яка провокує млявість, сонливість, головний біль, нудоту і блювоту.
Вірусна інфекція вимагає застосування противірусних засобів, а бактеріальна - антибіотиків. Якщо до вірусної інфекції приєднується бактеріальна, то необхідно комплексне лікування.
Щоб швидко відреагувати на хворобу, треба знати, як починається застуда у дорослого. Перші ознаки, які повинні Вас насторожити - нездужання, слабкість, біль і ломота в м'язах.
Вірусна інфекція, як і у дітей, характеризується різко піднімається температурою до 38-39 ° С, почервонінням очей, головним болем. Кашель, виділення з носа з'являються на другий день.
Бактеріальна інфекція дає температуру до 38 ° С, яка підвищується поступово. Нежить, кашель, біль, почервоніння, набряк і першіння в горлі з'являються в перший день.
Ще один прояв вірусної природи - герпес, він з'являється внаслідок ослаблення імунітету, оскільки вірус герпесу є в організмі у 95% населення. Практично кожна людина знає, як починається застуда на губі, це можна визначити за такими ознаками:
  • У тому місці, де згодом з'явиться герпес, виникає дискомфорт, свербіж і набряк;
  • З'являються водянисті пухирці, які збільшуються і мутніють, біль посилюється;
  • Бульбашки лопаються, на їх місці з'являються виразки. Рідина, яка є зосередженням вірусу, при недотриманні гігієни може поширюватися, інфікуючи людей, що знаходяться поруч з хворим;
  • Ранки починають гоїтися, скоринка відпадає.

Що робити при перших ознаках захворювання

Щоб уникнути ускладнень кожна людина повинна знати, як лікуватися, якщо починається застуда, особливо, якщо немає можливості відразу звернутися до лікаря. При появі перших ознак застуди треба вжити таких заходів:
  • По можливості, хворої людини треба укласти в ліжко, незалежно від того, яка у нього температура;
  • Кімната повинна бути добре провітрити. Щоб уникнути скупчення в кімнаті бактерій і мікроорганізмів, треба періодично її провітрювати і по можливості включати бактерицидну лампу. Температура в кімнаті не повинна бути вище 22 ° С, так як спека сприяє розвитку хвороботворних бактерій;
  • Рекомендується рясне тепле питво - компот, чай, морс, вода, некислі соки;
  • При зниженні температури можна використовувати тепло, для чого використовують інфрачервоні лампи , електрогрілки для прогрівання. При високій температурі прогрівання робити не можна;
  • Лікарські препарати повинен призначити лікар після обстеження і постановки діагнозу, так як бактеріальні та вірусні інфекції вимагають різного підходу - при вірусної інфекції треба використовувати противірусні засоби, а при бактеріальної - антибіотики. Для зниження температури, якщо вона піднімається вище 38 ° С можна використовувати препарати ібупрофену, ацетилсаліцилової кислоти, парацетамолу. Залежно від перебігу хвороби призначають препарати для зняття симптомів - від кашлю, відхаркувальні, судинозвужувальні, препарати для зняття болю і набряку слизової горла і інші.
Ефективність лікування залежить від того, наскільки швидко воно розпочато і від комплексу антибактеріальних, противірусних та імуномодулюючих і симптоматичних препаратів.


Коментарі до статті
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Все про баскому коні й безпечному лікуванні ингаляторами
Все про баскому коні й безпечному лікуванні ингаляторами
Наприклад, застосування інгалятора підвищить ефективність терапевтичних заходів щодо лікування простудних захворювань і прискорить одужання, так як лікарський препарат буде доставлятися безпосередньо в осередок інфекції, тобто органи дихальних шляхів.
20.12.2017
Детальніше
Порівняння інгаляторів Omron C20 і C24
Порівняння інгаляторів Omron C20 і C24
Моделі C20 і C24 від виробника Omron - популярні прилади серед користувачів компресійних інгаляторів. Вони компактні, безшумні та ефективні. Але якій моделі віддати перевагу?
11.07.2019
Детальніше
Безпечне лікування застуди у дорослих і дітей: міф чи реальність?
Безпечне лікування застуди у дорослих і дітей: міф чи реальність?
Найбільш поширеними тепловими процедурами, які значно прискорюють процес одужання, є інгаляції з різними лікарськими препаратами.
18.06.2018
Детальніше
Розгорнути