Що таке аудіограма

Дата публикации: 12.06.2019
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:
Слух - важливе чуття, що дозволяє людям орієнтуватися в просторі, чути голос близьких людей, насолоджуватися звуками природи та музики. Як шкода, що існують випадки, коли слух погіршується, або зовсім пропадає. Причин, які впливають на якість слуху безліч: травми, запальні процеси структур вуха, пошкодження нервових шляхів і ядер слухового аналізатора, спадкова схильність, вплив навколишнього середовища та інші. Якщо ви помітили перші ознаки погіршення роботи аналізатора слуху, то варто звернутися до фахівця і пройти аудіограму.
 
Завдяки цій статті ви дізнаєтеся:
1. Що таке аудіограма. (#yak1)
2. Показники графіка. (#yak2)
3. Показання до обстеження. (#yak3)
4. Процедура діагностики звукосприйняття. (#yak4)
5. Складові дослідження. (#yak5)
6. Де пройти обстеження. (#yak6)

Що таке аудіограма

Графік, який наочно представляє стан слуху пацієнта - це аудіограма. Аудіометричне обстеження здатне графічно зобразити пороги чутності різних тонів у децибелах. Для повної характеристики слуху вводиться поняття - поріг чутності, що означає мінімальну кількість подразника (звуку), здатне викликати слухові відчуття. Одиницею виміру прийнято вважати децибел порога чутності.
Слухова аудиограмма дозволяє графічно зобразити пороги чутності. Вимірюються пороги сприйняття кістковим і повітряним шляхами. У нормі показники повинні збігатися, в іншому випадку необхідно шукати причину погіршення слуху та усувати її.

Показники графіка

Розшифровка аудіограми - важливий етап обстеження слуху пацієнта. Горизонтальна вісь графіка позначає частоту (висоту) звуку. Крайніми точками частоти є 125 і 1800 Гц. Вертикальна вісь відображає гучність і пороги чутності. У нормі показники повинні знаходитися в діапазоні від 5 до 10 децибел.
Аудіограма дозволяє оцінити рівень втрати слухового сприйняття кожного вуха. Здатність пацієнта до звуковосприятие наочно видно на графіку. На підставі обстеження лікар визначає ступінь порушення слухової функції та виявляє причину.

Показання до обстеження

При перших ознаках порушення слуху необхідно звернутися до отоларинголога. Діагностика звуковосприятия призначається у разі:
  • перенесених запальних процесів зовнішнього та середнього вуха (отити);
  • травми структур вуха з порушенням провідності звуку;
  • постійного роздратування слухових рецепторів шумом високої частоти;
  • розлад слуху неясної етіології;
  • прийом лікарських препаратів, здатних порушувати слух;
  • порушення нервової провідності збудження від слухових рецепторів до слухового аналізатора.
Процедура діагностики звукосприйняття
Пацієнтів часто турбує питання, як роблять аудіограму і чи не приносить ця процедура дискомфорт? У процесі обстеження лікар визначає сприйняття пацієнтом звуків різної тональності та частоти. Після цього дослідження на підставі показників будується крива. При нормальному сприйнятті і проведенні звукових хвиль людина однаково добре вловлює акустичні хвилі різних частот. Тональне обстеження дозволяє визначити пороги чутності на всіх діагностично допустимих частотах.
Дане дослідження не викликає больових відчуттів. Абсолютних або відносних протипоказань до проходження аудіометричного обстеження не виявлено. Вікових обмежувальних рамок немає, оскільки дослідження безпечно проводити навіть новонародженим. У профілактичних цілях аудіологи рекомендують проходити тональну порогову аудіометрію раз на рік.
Складові дослідження
Як проходити аудіограму? Перед діагностикою звуковосприятия рекомендується відмовитися від прийому лікарських препаратів, побічною дією яких є порушення слухової функції. Також варто уникати розпивання алкогольних напоїв. Дослідження складається з таких етапів:
  • збір скарг та вивчення анамнезу пацієнта;
  • огляд зовнішнього слухового ходу із застосуванням спеціального медичного інструментарію;
  • почергове закриття зовнішнього слухового ходу стерильним ватним тампоном;
  • трансляція звукового сигналу різної частоти доктором (пацієнт повинен повторити сказане лікарем);
  • фіксування показників;
  • надягання навушників, підключених до апарату;
  • трансляція звуків широкого діапазону частоти (при розпізнанні звуку пацієнт повинен натиснути кнопку);
  • отримання і аналіз результатів діагностики.
Дослідження займає не більше півгодини.
Де пройти обстеження
Пацієнтів часто цікавить питання, де пройти аудіограму? При наявності показників до діагностики слухової функції організму необхідно негайно звернутися до фахівця. Безсумнівно, від якості виконаного дослідження звуковосприятия залежить діагноз і терапія. Тому не варто економити на послугах даного характеру. Пройти аудіограму можна в приватних медичних центрах, або в поліклініці.
Скільки коштує аудиограмма? Так, як процедура діагностики слуху не вимагає особливих зусиль, то ціна на неї досить демократична.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати слуховий апарат
Як вибрати слуховий апарат
Однією з найбільш частих причин болю в спині є міжхребетні грижі, що вражають різні відділи хребта.
07.11.2017
Детальніше
Відмінність слухового апарату від підсилювача звуку
Відмінність слухового апарату від підсилювача звуку
Втрата слуху може бути наслідком багатьох причин, вона може торкнутися будь-якої людини, незалежно від віку і соціального статусу. У будь-якому випадку, при наявності проблеми зі слухом краще відразу ж звернутися до фахівця якомога раніше.
05.06.2020
Детальніше
Якому слуховому апарату варто віддати перевагу
Якому слуховому апарату варто віддати перевагу
Щоб вирішити проблеми зі слухом, пов'язані з віковими змінами, різними захворюваннями або спадковими особливостями, треба купити слуховий апарат.
18.06.2018
Детальніше
Слухові апарати та їх різновиди
Розгорнути