Якому слуховому апарату варто віддати перевагу

Дата публикации: 18.06.2018
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:

Слух - це одне з п'яти почуттів людини, що дозволяє йому чути навколишні звуки. Завдяки можливості чути, люди живуть повноцінним життям - спілкуються між собою, сприймають навколишні звуки, працюють, вчаться. Тому, будь-який, навіть незначне порушення слуху, обмежує можливості людини, зменшує його працездатність, а в деяких випадках призводить до інвалідності.
Щоб вирішити проблеми зі слухом, пов'язані з віковими змінами, різними захворюваннями або спадковими особливостями, треба купити слуховий апарат. Рішення про покупку можна приймати самостійно, правильно підібрати апарат може тільки фахівець після обстеження і визначення ступеня патології.
Ця стаття призначена користувачам, які стоять перед проблемою вибору слухового апарату, в ній дані відповіді на наступні питання:
1. Що таке апарат для корекції слуху і кому він потрібен;
2. Види апаратів, їх пристрій;
3. Критерії вибору;
4. Де придбати.

Що таке апарат для корекції слуху і кому він потрібен

Слуховий апарат - це високотехнологічний медичний прилад, призначений для людей з різним ступенем зниження слуху. Якщо людина стала помічати, що йому треба прислухатися до співрозмовника, збільшувати звук телевізора або радіоприймача, а вуличні шуми стали помітно тихіше, слід негайно звернутися до лікаря-отоларинголога, який проведе повне обстеження і визначити причину погіршення слуху.
Самостійно приймати рішення про придбання слухового апарату не можна. Якщо приглухуватість спровокована хворобами вуха, які піддаються лікуванню, то апарат для посилення і корекції звуку носити не можна, після лікування хвороби, слух відновиться. Існують захворювання, при яких використання пристрою протипоказано - це важкі порушення психіки і захворювання центральної нервової системи. У випадках, коли хвороби не піддаються лікуванню, треба записатися на прийом до аудиолога, який за допомогою спеціального обладнання визначить ступінь порушення, зробить висновок про необхідність пристрою і допоможе підібрати. слуховий апарат

Види апаратів, їх пристрій

За принципом функціонування є кілька видів пристроїв:
- Аналогові, основними конструктивними частинами яких є мікрофон, телефон і підсилювач електронного типу.
Мікрофон вловлює механічні коливання звуку і перетворює їх в аналогові електричні сигнали, що посилюються і подаються на телефон.
Ви можете отримувати зворотне перетворення - посилені електричні сигнали в звук, який і чує користувач;
- Цифрові апарати, що складаються з аналого-цифрового перетворюючого пристрою, цифрового процесора (мікрочіпа), мікрофона і телефону. Мікрофон вловлює сигнал і передає на перетворювач, де звук трансформується в цифри. Цифровий процесор змінює характеристики звуку, посилюючи і повністю адаптуючи його під потреби користувача. Потім цифровий сигнал знову перетворюється в аналоговий і відправляється на телефон.
Відповідно до конструктивних особливостей (місце закріплення апарату) існують наступні види:
- Апарат завушної конструкції закріплюється за вушної раковиною і з'єднується з вкладишем вушних, розташованим прямо в зоні слухового проходу за допомогою трубочки з силікону. Забезпечує достатнє посилення, щоб допомогти пацієнтам з глибоким ступенем приглухуватості. Мікрофон і приймач знаходяться на достатній відстані, що дозволяє зменшити перешкоди;
- внутрішньовушний апарат, який повністю захований всередині вуха. Всі електронні елементи розташовуються усередині апарату. Корпус підбирається або виготовляється для кожного користувача індивідуально і відповідає особливостям будови слухового проходу і вушної раковини. Покращене посилення звуків, особливо високочастотних, використовується для пацієнтів з помірною і слабкою слухопотерей. Його плюс - непомітність для стороннього погляду. Внутрішньоканальний апарат забезпечує гарне посилення особливо в високочастотному діапазоні.
Маленький розмір зменшує кількість налаштувань, існує небезпека, що він буде порушувати вентиляцію слухового проходу;
- Апарат розташовується в очковій дужці;
- Апарат кишенькового типу, корпус якого міститься в кишені. Корпус служить вмістилищем для підсилювача, батарейки, мікрофона. Телефон з вкладишем розміщуються у вусі і з'єднується з приймачем з використанням шнура. Мають велику потужність сигналу на виході, тому придатні для пацієнтів з глибокою приглухуватістю.

Критерії вибору

При виборі виникає питання, який апарат краще - аналоговий або цифровий. Зробити його правильно, можна тільки оцінивши переваги та недоліки різних систем.
Аналогові слухові апарати користуються популярністю через свою низьку вартість. Апарат не вимагає особливих навичок управління складною електронікою і менше схильний до ламання. Простота настройки особливо важлива, якщо поруч немає фахівця-сурдолога.
Недоліки аналогового апарату:
- Неможливість вибору діапазону звуків, які необхідно посилювати. Як правило, слух погіршується в якомусь певному слуховому діапазоні, наприклад, людина погано чує спів птахів або голосу оточуючих, апарат же підсилює всі вступники звуки. Це може привести до погіршення слуху за рахунок дратівної дії окремих гучних звуків;
- Високий рівень власних шумів.
Слуховий апарат Цифрові слухові апарати - це сучасні пристрої, які забезпечують якісне посилення і передачу звуку, завдяки тому, що вони фактично є мінікомпьютерами:
- Звуки на різних частотах обробляються по-різному, завдяки чому одні з них посилюються, інші, навпаки гасяться. Це забезпечує чистоту звучання, відсутність сторонніх шумів, розбірливу і чітку мову;
- Цифрові апарати здатні коригувати звуки, максимально наближаючи їх до тих, які чує здорове вухо;
- Існують різні системи, які здатні виділяти мову з стороннього шуму, завдяки чому людина чує чітку розбірливу мову. Наприклад, системи з мікрофоном, який фокусується на певному звуці, завдяки тому, що він автоматично направляється на джерело;
- Є можливість автоматичного перемикання різних програм прослуховування відповідно до поточної акустичної ситуації;
- Наявність декількох каналів допомагає максимально адаптувати настройки до особливостей пацієнта;
- Немає ефекту свисту, завдяки використанню алгоритмів зворотного зв'язку;
- Чи не схильний до впливу електромагнітних полів, що дає можливість використовувати апарат і без перешкод спілкуватися по телефону і працювати за комп'ютером;
- Більш економне використання заряду батарей, в порівнянні з аналоговими апаратами.
Ще один важливий фактор, що впливає на вибір - місце його розміщення.
Вибираючи завушний апарат, слід пам'ятати, що найважливішою частиною системи є вкладиші для слухових апаратів. Їх основні функції - утримання апарату та проведення звуку у вухо. «Правильний» вкладиш запобігає ефект «звучання як в бочці» і неприємний свист. Значення має також довжина трубки з силікону, що з'єднує апарат з вкладишем - якщо трубка закоротка, буде виникати неприємне відчуття натягу, якщо занадто довга - апарат буде погано триматися за вухом.

Де купити

Отримавши рекомендації фахівців і визначившись з вибором, можна придбати вподобану модель на сайті або в магазинах роздрібної торгівлі мережі « Ваше здоров'я ». Тут представлені моделі провідних виробників.



Коментарі до статті
Доброго дня. Стикнулися з проблемою слуху у батька, мову звичайного рівня майже не чує, доводитися спілкуватися підвищуючи голосю. Йому 80, є певна проблема, щоб отримати належну консультацію фахівця. Чи можна придбати слуховий апарат самостійно? Який ризик такої дії?
Добрий день! Ваш лікар визначає яка втрата слуху \ СЛАБКА , СЕРЕДНЯ , ВЕЛИКА\ .
 По втраті слуху можна підібрати слуховий апарат .
/ua/cat_516.htm Слухові апарати
Доброго дня . Моїй мамі 85 років поганий слух вже років 7. Але зараз зовсім погано чує . Треба кричати при розмові . Як вибрати слуховий апарат без її присутності?
Добридень! Потрібно апарат при сильній втраті слуху /item_n15986.htm
Доброго дня, Мого батька 75 років, лікар сказав, що чує він на рівні 60 Дб, підкажіть який вибрати слуховий апарат?
Добридень! 60 Дб перебувають у діапазоні помірної втрати слуху. Слухові апарати саме для цієї категорії ви знайдете за посиланням /cat_516.htm/filter=112:294/.
Що стосується типу апарату, то для середньої втрати слуху переважними будуть цифрові пристрої, тому що їх легко відрегулювати та відфільтрувати зайві шуми.
Мені 72 роки. У мене є цифровий. Користувалася 3 роки. Але в мене на нього алергія. Аналоговий може працювати протилежно до цифрового. ?
Добридень! Аналоговий слуховий апарат може стати заміною цифрового у випадку, якщо ви підберете його відповідно до ступеня втрати слуху. Аналогові апарати оптимально підходять для слабкого та середнього ступеня втрати слуху. Якщо ви все ж таки надасте перевагу продовжувати користуватися цифровими слуховими апаратами, зверніть свою увагу на фірми, які виготовляють їх з гіпоалергенних матеріалів (Widex, Oticon)
Мій брат дуже погано чує навіть при розмові а тепер вже не чує зовсім коли з ним розмовляєш по мобілці.Він працював машиністом електровоза.Йому 64 роки.
Добридень! У такому разі для нього варто підібрати слуховий апарат. Рекомендуємо віддати перевагу цифровій моделі, так як у пристроях цього типу якість звучання краща. Апарат не посилює для користувача всі звуки, а фільтрує їх: приглушує сторонній шум і виділяє першочергові звуки-розмовну мову і т.п. Останнє буде особливо важливим для розмов по телефону.
Добрий вечір. Чи можете допомогти з вибором слухового апарату для людини 82 років? Приглухуватість,як на мене, середня.


Вам також може бути цікаво

Як вибрати слуховий апарат
Як вибрати слуховий апарат
Однією з найбільш частих причин болю в спині є міжхребетні грижі, що вражають різні відділи хребта.
07.11.2017
Детальніше
Відмінність слухового апарату від підсилювача звуку
Відмінність слухового апарату від підсилювача звуку
Втрата слуху може бути наслідком багатьох причин, вона може торкнутися будь-якої людини, незалежно від віку і соціального статусу. У будь-якому випадку, при наявності проблеми зі слухом краще відразу ж звернутися до фахівця якомога раніше.
05.06.2020
Детальніше
Слухові апарати та їх різновиди
Що таке аудіограма
Що таке аудіограма
Проходження аудіограми - важлива процедура, яка допомагає не тільки своєчасно зафіксувати погіршення слуху, а й визначити варіанти для виправлення проблеми.
12.06.2019
Детальніше
Розгорнути