Як користуватися сечоприймачами

Дата публикации: 26.04.2019
Дата обновления: 31.03.2023
Содержание:

Що являє собою  сечоприймач?

Існує ряд клінічних ситуацій, які унеможливлюють нормальне випорожнення в санітарному вузлі. Прикутість до ліжка або нетримання сечі приносять незручності в життя пацієнта. На щастя, сучасна медицина не стоїть на місці. Для вирішення таких ситуацій винайшли сечоприймач. У цій статті буде докладно описано, як користуватися сечоприймачем.

Сечоприймач - система для збору сечі пацієнта. Як правило, ці вироби виготовляють з матеріалів, які підлягають багаторазової санітарній обробці (дезінфекції та стерилізації). Найбільш поширеним варіантом є моделі з полімерів і латексу, рідше - скла.

Чому він ефективніше?

Чому саме сечоприймач, а не підгузник? Використання сечоприймача зменшує ризик додаткового інфікування пацієнта. Також, резервуар для зберігання сечі практичніше у використанні та майже не заважає шкірі дихати, підгузник же створює в області паху щось на кшталт парникового ефекту. Щільний контакт з досить великою площею шкіри і неможливість нормальної циркуляції повітря створюють сприятливі кліматичні умови для розмноження патогенних мікроорганізмів.

Класифікація сечоприймачів

Як одягнути сечоприймач? Застосування сейчоприймача залежить від його різновиду. Розглянемо докладніше види резервуарів для прийому сечі:

  • приліжкові - призначені для використання в разі, коли пацієнт не може пересуватися і знаходиться в ліжку постійно. Моделі даного виду обладнані спеціальним краником, який дозволяє швидко спорожнити резервуар. Деякі вироби мають на боковій стінці спеціальну шкалу, за допомогою якої легко відстежити рівень добового діурезу хворого;

  • для носіння (ножний) - даний вид призначений для людей, які ведуть досить-таки активний спосіб життя, але страждають від мимовільного сечовипускання. Вимоги до таких моделей прості - комфорт пересування та непомітність для інших людей;

  • педіатричні - створені для полегшення процедури збору сечі в немовлят. Використання дитячого сечоприймача допоможе без проблем зібрати чистий зразок сечі для точного результату.

Застосування сечоприймача в стаціонарі

Так як же правильно вдягати сечоприймач? Приліжкові системи збору сечі можуть бути призначені для жінок або для чоловіків. В основі такого поділу лежить різна форма зовнішніх статевих органів. Конструкція забезпечує максимальне прилягання приладу до промежини для якісного прийому сечі.

Як користуватися жіночим сечоприймачем для лежачих хворих? У стаціонарі акт деурінаціі лежачих хворих здійснюється за допомогою двох медсестер. Вони повинні забезпечити усамітнення пацієнта. Це допоможе пацієнту розслабитися та не відчувати негативного ятрогенного впливу. У даному випадку цілком достатньо переносної ширми.

Наступним етапом є заміна старого сечоприймача на новий. Для цього медсестра акуратно знімає повний резервуар, її колега в цей момент забезпечує чистоту промежини пацієнтки. Після завершення гігієнічних процедур потрібно переконатися, що шкіра промежини суха. Після цього встановлюють новий резервуар для збору сечі. Усі маніпуляції проводять в медичних рукавичках, щоб уникнути інфікування хворого та захисту шкірних покривів медперсоналу.

Як зібрати сечу? Прийом сечі здійснюється навмисно. Пацієнт у міру наповнення сечового міхура здійснює акт деурінаціі, всі виділення спрямовуються в резервуар сечоприймача. Важливо розуміти, що пацієнтові під час процедури потрібно забезпечити спокій, щоб він відчував себе максимально комфортно і не соромився своїх біологічних позивів.

Сучасні технології

Сечоприймачі неймовірно полегшують життя пацієнта та медичного персоналу. На зміну старим качкам прийшли нові моделі, виготовлені з більш стійкого матеріалу. Тепер не потрібно носитися з емалевої качкою та боятися, що під час стерилізації може відколотися емаль. Або не переживати, що пацієнт буде відчувати дискомфорт через температуру резервуара. Сучасні технології виробництва сечоприймачів зробили життя лежачих пацієнтів комфортніше, а ризик зараження інфекцією сечостатевих шляхів нижче.

Основні правила

Як правильно клеїти сечоприймач в стаціонарі пояснить старший медичний персонал. Навчені фахівці беруть весь догляд за пацієнтом на себе, тому йому необов'язково вникати в усі подробиці кріплення резервуара, збору сечі, або ж заміни мочеприемника. Але якщо ви застосовуєте приліжковий мочеприймальник в домашніх умовах для догляду за лежачим хворим, то варто запам'ятати деякі правила, як використовувати сечоприймач:

  1. Резервуар сечоприймача повинен розташовуватися нижче рівня сечового міхура, щоб сеча під дією земного тяжіння могла стікати;

  2. У жодному разі не можна допускати перекручування дренажних трубок, адже це порушить тік сечі;

  3. Своєчасно звільняйте сечоприймач від наповнення;

  4. Промивайте сечоприймач теплою водою після кожного використання. Якщо матеріал дозволяє, то сечоприймач рекомендується стерилізувати після застосування;

  5. Не забувайте стежити за гігієною промежини пацієнта та підмивати його в міру забруднення;

  6. Усі маніпуляції потрібно здійснювати в рукавичках, щоб знизити ризик інфікування.

Як кріпити сечоприймач? Кріплення резервуара для збору сечі здійснюється до повного прилягання приладу до зовнішніх статевих органів. Контакт між сечоприймачем і промежиною має бути щільним, щоб запобігти протоку вмісту на шкіру та ліжко пацієнта.

Ножні мочеприемники

Особливою популярністю серед людей, що ведуть активний спосіб життя, користується ножний сечоприймач. Виникає логічне запитання, як носити сечоприймач чоловікові? Конструкція даного виду сечоприймача розроблена спеціально для легкого та непомітного використання. Мішечок для збору сечі кріпиться до ноги за допомогою спеціальних пристосувань (фіксуюючих липких стрічок). Ножний сечоприймач володіє такими перевагами:

  • можливість безперервно пересуватися;

  • надійні кріплення здійснюють якісне зчеплення зі шкірою, що не слабшає під час носіння;

  • має Т-подібний дренажний кран, що приводиться в дію однією рукою; 

  • вибір місця прикріплення - стегно, гомілка;

  • універсальність.

Пацієнтки цікавляться, як носити ножний сечоприймач жінці? Відповідь проста, так само, як і чоловікам. Як уже згадувалося, ножні сечоприймачі універсальні в застосуванні.

 


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Що таке сечоприймач і його види
Що таке сечоприймач і його види
Сечоприймач - спеціальний пристрій, покликаний полегшити повсякденні труднощі пацієнтів, які страждають від урологічних недугів. Вони відрізняються один від одного в залежності від типу застосування, а також віку та статі пацієнта.
26.04.2019
Детальніше
Розгорнути