Як ставити хворому судно

Дата публикации: 18.04.2019
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:

Травми хребта, тривала реабілітація після оперативних втручань в черевну порожнину і порожнину малого таза приковують пацієнта до ліжка. У таких ситуаціях необхідні спеціальні пристрої - судна. Дана стаття відповість на такі питання:

1. Що таке медичне судно (# yak1)
2. Правила застосування подкладного судна. (# yak2)
3. Особливості використання гумового судна. (# yak3)

Що таке медичне судно

Медичні судна , в простолюдді називають качкою, це резервуар, який застосовують для очищення кишечника від калових мас. Не складно здогадатися, що лежачий пацієнт відчуває себе безпорадним і неможливість сходити нормально в туалет ще більше підсилює це відчуття. Щоб процедура випорожнення не викликала у пацієнта неприємні відчуття, потрібно правильно ставити судно хворому.

Судно не стерильне з кришкою FL Medical Правила застосування подкладного судна

Як ставити хворому медичне судно? В першу чергу важливо забезпечити відокремленість пацієнта. Якщо процедура відбувається вперше, медперсонал повинен пояснити хворому схему пересувань на ліжку. Взяти чисте судно, якщо воно металеве, то обполоснути його теплою водою для нагрівання стінок і залишити всередині трохи рідини. Після цього потрібно приступати безпосередньо до установки судна під пацієнта.

Як правильно ставити судно для лежачих хворих? Існують деякі правила, дотримання яких є обов'язковим:

  • заміна або підкладання судна медперсоналом має здійснюватися в рукавичках;
  • опустити узголів'я ліжка до горизонтального рівня, цей крок значно полегшує наступні етапи;
  • звільнити нижню частину тіла хворого від одягу;
  • перша медсестра трохи повертає пацієнта набік, друга в цей момент підкладає і розправляє клейонку під сідницями хворого;
  • медсестри під сідничні м'язи пацієнта підкладають медичне судно і допомагають йому повернутися так, щоб промежину виявилася на резервуарі для збору калових мас;
  • залишити пацієнта в спокої і домовитися про умовне знаку, якої сповістить персонал, що процедура завершена;
  • з особливою акуратністю вийняти судно з-під пацієнта;
  • здійснити гігієнічні процедури очищення промежини пацієнта.

Як користуватися медичним судном для пацієнтів чоловічої статі? У момент дефекації часто розслабляється і зовнішній сфінктер уретри, тому хворий може мимоволі зробити деурінацію. Щоб запобігти казус, пацієнту чоловічої статі потрібно поставити між ногами мочеприймальник і опустити туди статевий член.

Особливості використання гумового судна

Люди цікавляться, як користуватися підкладним гумовим судном? Цей природний інтерес викликаний тим, що судна з гуми не мають фіксованого міцного каркаса, що трохи ускладнює момент вилучення наповненого резервуара з-під хворого. Алгоритм дій установки подкладного судна для всіх видів резервуарів однаковий. У разі застосування гумового судна варто звернути увагу на те, щоб судно не переповнювалося, інакше вийняти його, чи не забруднивши постіль, буде вкрай проблематично.

У стаціонарі заміною суден займається спеціально навчений персонал, але що робити людям, які дивляться за лежачим хворим в домашніх умовах. Для них питання, як використовувати підкладне судно виникає часто. Порядок дій такий, що і в стаціонарному відділенні, але так, як дивиться людина не має досвіду, то процедура викликає деякі складнощі. Варто пам'ятати, що в першу чергу потрібно стежити за чистотою промежини хворого. Не забувайте, що ваші руки повинні бути завжди в медичних рукавичках, щоб не занести додаткову інфекцію в організм пацієнта. Не забувайте проводити дезінфекцію подкладного судна.



Коментарі до статті
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Як вибрати медичне судно
Як вибрати медичне судно
Життя вносить корективи в стан здоров'я людини. Травми тазу, хребта, нижніх кінцівок найчастіше іммобілізують пацієнта і унеможливлюють звичний похід в туалет. Щоб хворий міг вчинити акт дефекації, в стаціонарі застосовують підкладне судно.
18.04.2019
Детальніше
Як користуватися медичною качкою
Як користуватися медичною качкою
На превеликий жаль люди, через абсолютно різних ситуацій можуть потрапити в таку жахливу неприємність, як лежаче стан. Ця проблема ніяк не обійдеться без необхідного медичного інвентарю, щоб з легкістю справити нужду, не встаючи з ліжка. Тому, потрібно точно знати, як правильно користуватися качкою судном, щоб не було різних форс-мажорних ситуацій.
08.10.2019
Детальніше
Як вибрати гумове судно
Як вибрати гумове судно
Для комфортного спорожнення кишечника і сечового міхура лежачого пацієнта, необхідно медичне судно, яке буде враховувати особливості человека.Сейчас ви зможете дізнатися більше про даному медичному інвентарі, їх видах і яке краще гумове судно придбати.
08.10.2019
Детальніше
Туалетні приналежності для людей з обмеженими можливостями
Туалетні приналежності для людей з обмеженими можливостями
Значно спростити проведення гігієнічних процедур дозволяють спеціальні санітарні пристосування. При виборі приладдя для туалету слід враховувати деякі фактори : чи може людина самостійно дійти до туалету і сісти на унітаз або пацієнтові показаний суворий постільний режим.
23.05.2014
Детальніше
Розгорнути