П'яткова шпора - причини, симптоми, як лікувати?

Дата публикации: 26.12.2017
Дата обновления: 05.04.2023

П'яткова шпора (п'яткова шпора) пов'язана з деформацією п'яткової кістки в зоні підошви, а саме в місці скріплення ахіллового сухожилля. Назва «шпора» говорить сама про себе - кістка в цьому місці набуває вигляду шипа, клина. Найчастіше це захворювання властиво жінкам старше 40 років. До похилих років у кожної четвертої літньої людини діагностується п'яткова шпора.Щоб уникнути патології, потрібно знативід чого з'являються шпори на п'ятах.

 

Медики виділяють основні причини п'яткової шпори

 

• Велике навантаження на ноги – тривале ходіння, надлишкова маса тіла, надмірні навантаження під час занять спортом;

• Травма стопи - забій, перелом кістки, розтягнення зв'язок;

• Погане взуття - тонка підошва, шпилька або нестійкі підбори, жорстке або тісне взуття, відсутність амортизуючої устілки;

• Захворювання опорно-рухової системи - плоскостопість, проблеми з хребетним стовпом;

• Захворювання, що викликають порушення кровообігу в нижніх кінцівках - діабет, варикоз тощо;

• Бурсит;

• Захворювання Бехтерева;

• Подагра;

• Артрит.

 

Часто буває, що людина ходить з невеликим новоутвореннямв області п'яти і не підозрює про нього. Гострі симптоми п'яткової шпори людина може визначити за першими ознаками. Біль - спочатку з'являється під час ходьби, при прогресуванні захворювання зростає до нестерпногоболю, коли неможливо поставити стопу на п'яту. Гострий, пекучий біль може виникати вранці після пробудження або до вечора. З боку людинуз проблемою п'яткової шпори можна визначити по зміненій ході.

Навіть знаючи, що таке шпори, не всі можуть правильно визначити момент її утворення. Причиною звернення до лікаря повинні послужити наступні симптоми:

- Значні труднощі в момент,коли людина робить перші кроки після сну або тривалого сидіння;

- Навантаження посилює болючі відчуття, тому заняття спортом або навіть невеликий тиск викликає сильний дискомфорт;

- Болі в гомілкостопі можуть мати різну тривалість і інтенсивність. Так больові відчуття при шпорі п'яти бувають пекучими, гострими при опорі на п'яту, що визначаються хворими як почуття цвяха в п'яті. Вони також можуть поширюватись як по всій області п'яти, так і локалізуватися на внутрішній поверхні стопи;

- Протягом дня біль при ходьбі іноді вщухає, а надвечір виникає з новою силою. Після тривалого часу біль може набуває стійкого хронічного характеру;

- Запалення та набряк у передній частині п'яти;

- Тепло, що йде від ураженої ділянки;

- На питання, як виглядають шпори на ногах, можна сказати, що треба звернути увагу на маленький, видимий кісткоподібний виступ під п'ятою;

- Точка чутливості в нижній частині п'яти, яка ускладнює ходіння босоніж.

 

Лікарська діагностика п'яткової шпори має кілька стадій. Спочатку медик може просто пальпувати область п'яти і по хворобливої реакції пацієнта визначити проблематику. Більш точні відомості про розмір шпори, місцеїї положення, стан м'яких тканин можна отримати тільки за допомогою рентгенологічного дослідження, УЗД, МРТ.

 

Тільки після результатів обстеження призначається лікування п'яткової шпори:

 

• Зниження навантаження на стопи;

протектор под пятку

• Спеціальна гімнастика;

• Використання ортезів;

• Носіння коригувальних устілок з супінатором;

• Ударно-хвильова або лазерна терапія;

• Ультразвукове лікування;

• Фізіотерапевтичне лікування - лікувальні ванни, масаж, електрофорез.

Лікування пяточної шпориможе включатирізні мазі та креми, які прискорюють кровообіг, посилюючи живлення клітин апоневрозу. Завдяки цьому запальні процеси проходять швид

ше, а регенерація тканин пришвидшується

Якщо вчасно не слідувати рекомендаціям лікарів,як лікувати п'яткову шпору, особливо важкі форми захворювання іноді призводять до хірургічного втручання, кріодеструкції, методу лікарської блокади.

 

 



Коментарі до статті
Вітаю! Два-три місяці тому з'явився біль у п'яті на лівій нозі. Рентген показав, що утворюється шпора. Травматолог, до якого я звернувся, нічого розумного не порадив. До того ж сказав, що сам страждає від шпори. Прошу поради, що мені робити?
Добридень! Рекомендуємо звернутися до іншого лікаря-ортопеда повторно, щоб він порекомендував вам один із варіантів лікування, описаних у статті (гімнастика, лазерна терапія, ультразвукове лікування та ін.). Самостійно ви можете придбати протектор під п'яту для полегшення больових відчуттів та корекції проблеми. Знайти відповідні товари можна тут: /cat_109.htm.


Вам також може бути цікаво

Подпяточнікі, вкладиші і пелоти зроблять вашу ходу легкої і летить !
Подпяточнікі, вкладиші і пелоти зроблять вашу ходу легкої і летить !
Вкладиші , пелоти і подпяточнікі відносяться до групи товарів , які допомагають вирішити невеликі локальні проблеми стопи.
24.10.2013
Детальніше
Маленькі пристосування для здорового тіла
Маленькі пристосування для здорового тіла
Для збереження здоров'я стопи сучасна ортопедична промисловість пропонує безліч пристосувань для забезпечення зручного положення і правильного перерозподілу тиску.
30.08.2017
Детальніше
Як впливають на організм лікувальні аксесуари для взуття
Як впливають на організм лікувальні аксесуари для взуття
Щоб правильно вибрати необхідні вставки, треба відповісти на деякі питання про їх властивості, будову і необхідності застосування.
24.08.2017
Детальніше
Розгорнути