Тест-смужки - новий спосіб перевірити стан здоров'я

Дата публикации: 20.12.2017
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
Сучасна фармацевтична промисловість пропонує увазі споживача різні тест-смужки, які призначені для якісного аналізу різних біологічних рідин.
Маючи під рукою такі смужки, можна до візиту лікаря визначити різні показники, необхідні для діагностики захворювання. Вони також стануть в нагоді при лікуванні захворювань, коли необхідно спостерігати за процесом в динаміці.
Щоб правильно вибрати і купити тест-смужки , треба знати, які вони бувають і як правильно їх використовувати, про що можна дізнатися з цієї статті, в якій розглянуті наступні питання:

Що таке тест-смужка

Це пластикові або паперові смужки, з нанесеним реагентом, що вступає в реакцію з обумовленою речовиною. Результатом цієї взаємодії є зміна кольору, який порівнюється з еталоном, або різні процеси, інтенсивність яких визначається приладом.

Визначення рН-сечі Тест-полоски рН

Кислотність сечі визначається кількістю водневих іонів. Показник рН використовується при діагностуванні різних захворювань. У клінічних лабораторіях визначення проводиться спеціальними методами, а тест-смужки призначені для домашнього використання. Також вони використовуються в лабораторних умовах при проведенні певних досліджень.
рН тест-смужки - це смужки з нанесеною комбінацією реагентів - метиловий червоний + бромтимоловий синій. В результаті реагування колір індикатора змінюється від оранжевого до синього через жовтий і зелений. Порівнюючи забарвлення індикатора з еталонною шкалою, визначають рН крові. За значенням рН можна оцінити здатність організму засвоювати іони К, Са, Na, Mg, що регулюють кислотність. рН середовища сечі визначає вид формуються при сечокам'яній хворобі каменів:
• Лужна середу (рН> 7,0) - фосфати;
• слабокисла середовище (рН = 5,5-6,0) - оксалати;
• Кисла (рН <5,5) - солі сечової кислоти (урати).
Закислення сечі може бути ознакою циститу, нирково-кам'яної хвороби, пієлонефриту, туберкульозу сечовивідних каналів і нирок. Кетоацидоз розвивається при тривалому голодуванні, діабеті, алкоголізмі, ексудативному діатезі, гіпокаліємії, тривалій діареї. Защелачивание сечі відбувається при гіперкаліємії, тривалої блювоті (втрата хлорвмісних сполук і води), інфекціях шляхів сечовивідної системи, гематурії, ниркової недостатності. У нормі діапазон коливань кислотності сечі дорослого пацієнта лежить в межах 5,0-7,0, можуть бути рідкісні коливання, що лежать в межах 4,6-8,0. Середній показник норми становить 6,0, що відповідає слабокислою середовищі. Постійні відхилення, є сигналом про необхідність звернутися до лікаря.

Тест-полоски Глюкотест Тест-смужки для визначення кетонів

Кетонурія - підвищення вмісту кетонових тіл (ацетону) в крові. Їх кількість збільшується в результаті тривалого голодування, інтоксикацій, інфекційних захворювань, травм, стресових ситуації, панкреатиту, обморожень, надмірного вживання алкоголю, діабету. Накопичення кетонів в крові призводить до зрушення рН крові в кислу сторону, розвивається інтоксикація і кетоацидоз. Надлишок ацетону виводиться з сечею або повітрям, що видихається, які купують «фруктовий запах», виникають болі в животі, нудота, блювота. Тест-смужки на ацетон просякнуті натрію нітропрусидом в комбінації з лужним реагентом. Смужку опускають в свежесобранную рідина і витримують 1 хвилину. При наявності кетонів реагент стає коричнево-червоного кольору. Кількість визначають шляхом порівняння з еталонною шкалою. Результат оцінюється наступним чином - «негативний», «невелике», «середнє» і значне ».
Для більш точного визначення необхідно звернутися в спеціалізовану лабораторію.
визначення глюкози
Глюкозурія - стан, при якому в сечі з'являється глюкоза. У нормі цукор міститься в мінімальних кількостях (0,06-0,083 ммоль / літр) і звичайними лабораторними методами не виявляється. Фізіологічна глюкозурія з'являється в результаті підвищеного споживання вуглеводів, деяких медикаментів, перенесеного стресу. Патологічна глюкозурія є результатом патологічних процесів - підвищення цукру в крові, гіпертиреоз, гиперкортицизм, цукровий діабет, недостатність ниркова, вагітність. Тест-смужки використовуються в домашніх умовах для візуального експрес-аналізу, в клінічних лабораторіях, відділеннях стаціонарів. Індикаторна смужка з пластика занурюється в рідину кінцем, на який нанесений реагент. Час тестування - 3-5 хвилини. Отриманий результат порівнюють з еталонною шкалою. Забарвлення смужки від жовтого до темно-зеленого змінюється в залежності від концентрації (0-2%) глюкози.
Білок в сечі Тест-полоски Ацетонтест
Тест-смужки індикаторні для діагностування протеїнурії будинку або в стаціонарі. Використовуються для ранньої діагностики і подальшого постійного контролю вмісту білка. Реагент чутливий до альбуміну при мінімальній концентрації 0,1 г / л. Наявність білка в крові може бути ознакою інфекційних захворювань, діабетичної нефропатії, стресових станів, коли починають руйнуватися тканини нирок, і молекула білка потрапляє в сечу з крові. Вміст білка визначається шляхом візуального порівняння з кольоровою шкалою на тубі, фарбування реагенту.
Комбіновані тест-смужки
Норма кількісного вмісту деяких з'єднань в сечі дорослої людини:
- Ацетон (кетони) -> 3 г;
- Білок (сума альбумінів і глобулінів) -> 0,15 г;
- Цукор -> 0,16 г;
- АК - 1-3 г;
- Кислота сечова - 3-2,0 г;
- Сечовина - 20-35 г
Діабет, пієлонефрит, інфекційні ураження сечовивідних шляхів і деякі інші патології супроводжуються зміною змісту відразу кількох компонентів. У такому випадку рекомендується використовувати комбіновані полоси:
• Глюкоза + Ацетон;
• рН + Глюкоза + Білок;
• Ацетон + Глюкоза.
Вибираючи смужки, треба правильно розрахувати необхідну кількість. Упаковки можуть бути на 10, 25, 50, 100 штук. Якщо дослідження проводяться кілька разів на день, має сенс купити тест-смужки, упаковані по 100 штук, при епізодичних дослідженнях вистачить меншою упаковки. Не варто купувати велику упаковку, якщо смужки необхідні рідко, так як термін зберігання обмежений.
Де купити
Різні тест смужки для простого і комбінованого аналізів можна вибрати і придбати на сайті med-magazin мережі « Ваше здоров'я », де є різні упаковки.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Що можна їсти при цукровому діабеті?
Що можна їсти при цукровому діабеті?
Не всі типи цукрового діабету вимагають постійних уколів інсуліну. У частих випадках можна обійтися спеціальною дієтою, виключивши з раціону цукор, алкоголь, жирну їжу і збагативши раціон іншими продуктами.
07.02.2019
Детальніше
Як правильно зберігати тест смужки для глюкометра?
Як правильно зберігати тест смужки для глюкометра?
Тест-смужка - це смужка з паперу або спеціального пластику, на поверхню якої нанесений спеціальний реагент, який взаємодіє з глюкозою крові. В результаті хімічної реакції змінюється забарвлення реагенту або виникає слабкий струм - прилад вимірює інтенсивність фарбування або силу струму, переводить результат в звичні одиниці і виводить результат на монітор.
22.04.2020
Детальніше
Максимально комфортна перевірка рівня цукру при діабеті
Максимально комфортна перевірка рівня цукру при діабеті
Якщо у людини діагностовано захворювання, то для підтримання сталості глюкози в крові йому необхідно придбати портативний прилад - глюкометр, який дозволить контролювати стан в домашніх умовах без відвідування спеціальної лабораторії і здачі аналізів.
20.12.2017
Детальніше
Використання глюкометр
Використання глюкометр
Частота використання глюкометра значно змінюється від пацієнта до пацієнта . Важливо , що б Ви дотримувалися інструкцію , дану Вам від Вашого доктора .
13.11.2011
Детальніше
Розгорнути