5 показань для використання інфрачервоної лампи

Дата публикации: 11.05.2017
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Для проведення фізіопроцедур в домашніх умовах при багатьох недугах лікарі рекомендують застосовувати інфрачервоні лампи . Вони запускають процес оздоровчих реакцій за допомогою теплового локального впливу. Прилад генерує інтенсивний світло, що проникає в глибокі шари шкіри, сприяє розширенню судин, поліпшенню кровотоку, усунення вогнища запалення. Дані пристрої працюють по точкового принципом - потужний пучок енергії спрямований на боротьбу з больовими відчуттями, підсилює захисні функції і опірність до різних захворювань.

Конструкція інфрачервоної лампи

Тим, хто не стикався ніколи з даними лікувальними пристроями, цікаво зрозуміти - що таке інфрачервона лампа? Сучасні моделі являють собою стійкі конструкції з не нагрівається корпусом. Це важливо при проведенні процедур дітям. Скляна колба з потужним розсіювачем забезпечує глибоке проникнення в тканини світлових потоків. Вбудований таймер забезпечує точний час проведення процедури, а висока потужність допомагає досягти максимальної ефективності впливу. Кілька ступенів нахилу (до 5 положень) дозволяє направити промінь лампи на потрібну ділянку.

Чим корисно ІК випромінювання?

Теплове інфрачервоне випромінювання прискорює фізико-хімічні процеси в організмі. Відбувається регенерація (загоєння) тканин, прискорюється ріст клітин і кровоток. Вироблення біоактивних речовин сприяє тому, що лейкоцити і лімфоцити надходять до ураженого вогнища. Відбувається розширення просвіту судин, завдяки чому поліпшується кровопостачання і знижується тиск. Знімається фізичне напруження, поліпшується психоемоційний стан і відбувається м'язова релаксація. За рахунок ІК тепла поліпшується сон і піднімається настрій. Фізіопроцедури із застосуванням ІЧ лампи забезпечують такі терапевтичні ефекти:
- Протизапальний;
- Активуючий кровотік;
- Трофічний;
- Біостимулюючий;
- Спазмолитический;
- Дезінтоксикаційний;
- Підсилює захисні функції організму.
Лікування з використанням даних приладів - ефективне доповнення до медикаментозної терапії, що допомагає істотно знизити кількість болезаспокійливих засобів.

Коли призначають застосування ІК ламп?

Дані прилади мають широку сферу призначень. Розглянемо найбільш поширені проблеми, для вирішення яких вони застосовуються.
1. Болі в суглобах і м'язах
При болях у м'язах, судомах теплове випромінювання допомагає м'язових тканин розслабитися, за рахунок інтенсивного кровотоку вони починають активно забезпечуватися поживними речовинами, киснем. Проходить біль і розслабляються спазмується м'язи. Тривалість процедури залежить від ступеня больових відчуттів, зазвичай 15-20 хв. При радикуліті, болях в плечовий, поперекової області - відстань приладу від хворого ділянки тіла 20-25 см. Область опромінення не обов'язково повинна бути оголена. Щоб не допустити опік, краще робити прогрівання через бавовняну тканину. Артрити, артрози та інші захворювання, що викликають болі в суглобах - одні з основних показань для застосування ламп інфрачервоного випромінювання. Створюваний під впливом інфрачервоних променів, інтенсивний кровотік і надходять до тканин лейкоцити допомагають зменшити запальний процес і вивести з них токсини. Процедуру проводять 20-30 хв.
2. ГРЗ, грип, захворювання ЛОР органів
Науково доведено ефективність ІК опромінювача при захворюваннях простудного та вірусного характеру - риніту, кашлю, отиту, тонзиліту. Будьте обережні, направляючи пучок світла, якщо ділянки тіла не захищені тканиною. Від лампи до проблемної ділянки відстань не менше 25-30 см, але все залежить від індивідуальної переносимості температури і передбачених в приладі режимів. Точніше про відстань і час процедури читайте в інструкції. Якщо процедура проводиться для області носа, захистіть очі пов'язкою. Перший сеанс терапії - 5 хв, поступово доводять час до 15 хв.
3. Шкірні пошкодження і захворювання
ІЧ лампи використовують при шкірних проблемах: загоюються, подразненнях, вугрової висипки і для ефективності косметичних процедур. Прилади допомагають при опіках, обмороженнях, виразках і дерматозах, що зудять. Світло, впливаючи на шкіру, допомагає в лікуванні псоріазу, екземи для загоєння післяопераційних ран. Але в цих випадках, перед використанням проконсультуйтеся з лікарем. Перед косметичними процедурами і для боротьби з висипом вугрів тривалість сеансу повинна бути 5-10 хвилин. У доповненні до комплексної терапії для позбавлення від целюліту вплив на кожну ділянку 10-15 хв.
4. Підвищений тиск
Використання інфрачервоної лампи допомагає при гіпертонії, схильності до «стрибків» тиску. Вплив ІК променів знижує ризик гіпертонічного кризу, не допускаючи прогресування захворювання. Їх рекомендують використовувати для поліпшення стану при атеросклерозі, ішемічній хворобі серця. Лікарі відзначають, що регулярні курси лікування по 7-10 сеансів, перерва між якими 5-7 днів, суттєво покращують стан судин і нормалізують артеріальний тиск. Будьте обережні при прогріванні грудної клітини, не слід направляти світло на область серця і внутрішню, чутливу частину руки. Час опромінення 10-15 хв.
5. Запальні процеси внутрішніх органів не гнійного характеру
Випромінювання інфрачервоне надає терапевтичну дію не тільки на зовнішні шари шкірних покривів. Вони ефективні при хронічних негнійний і підгострих запаленнях, що відбуваються у внутрішніх органах. Серед них хвороби нирок, легенів, сечостатевої системи та ін.
Інфрачервоні промені благотворно впливають на стан організму в цілому, заспокійливо діють на нервову систему, знімають напругу, прояви клімаксу і допомагають при неврозах.
Протипоказання до застосування
Існують захворювання і стани, при яких використання інфрачервоних випромінювачів небажано і небезпечно. До них відносяться:
• Хронічні захворювання в момент загострення;
• Захворювання крові;
• Гнійні процеси, при яких немає відтоку вмісту;
• Новоутворення, онкологічні захворювання;
• Туберкульоз в активній стадії;
• Схильність до кровотеч;
• Період вагітності;
• Ниркова, серцева, легенева недостатність;
• Прийом деяких препаратів: імуномодуляторів, гормональних, цитостатиків;
• Індивідуальна непереносимість.

Як користуватися лампою ІК випромінювання

При першому використанні іноді спостерігається короткочасне погіршення самопочуття і незначне посилення болю. Це реакція організму на спазм судин, що відбуваються в епідермісі, дермі, викликаний інфрачервоним випромінюванням. Через 3-4 години все приходить в норму, при подальшому використанні починається поліпшення. Курс лікування 10-15 процедур по 15-30 хв, а відстань від лампи до хворого ділянки 20-30 см. Слід враховувати вік, чутливість, стан шкіри людини. Якщо необхідно використовувати лампу для лікування дитини, щоб не допустити опік, ставте її на відстані - 30 см, як і в разі шкірних захворювань, для загоєння ран. При больових відчуттях в м'язах, суглобах оптимальна відстань 20- 25 см. ІЧ лампи різної потужності, дизайну і функцій можна придбати в мережі «Ваше здоров'я» або замовити на сайті інтернет-магазину.


Коментарі до статті
Добрий день ! Чи можна лікувати інфрачервоною лампою деформуючий остеоартроз коліна ! та 2 ст.Дякую
Добрий день ! Інфрачервона лампа може бути використана як частина комплексного підходу до лікування деформуючого остеоартрозу коліна. Однак важливо розуміти, що лікування цього захворювання повинно бути індивідуалізованим і базуватися на порадах медичного фахівця, такого як ревматолог, ортопед або фізіотерапевт.

Інфрачервоне випромінювання може допомогти зменшити біль і запалення в колінному суглобі. Воно проникає глибоко в тканини і може сприяти поліпшенню кровообігу та зменшенню м'язового напруження. Однак, використання інфрачервоної лампи повинно відбуватися з обережністю і під наглядом медичного фахівця, особливо в разі серйозних захворювань.

Лікування деформуючого остеоартрозу коліна може також включати фізичну терапію, вправи з підтримання рухливості суглобів, зменшення ваги (якщо є надлишок ваги), носіння ортезів, прийом лікарських препаратів для зменшення болю та запалення, і, в окремих випадках, хірургічне втручання.

Тому перш ніж розпочати будь-яке лікування, важливо звернутися до медичного фахівця для отримання індивідуальних рекомендацій та плану лікування, який буде найбільш ефективним для Вашого стану.
Чи можна прогрівати зуб при періодонтиті?
Добрий день !
Прогрівання зуба інфрачервоною лампою при періодонтиті також не є рекомендованим методом лікування. Періодонтит - це запалення тканин, які оточують зуб та підтримують його в кістці, зазвичай викликане інфекцією. Прогрівання може збільшити біль та подразнення, а також призвести до подальшого поширення інфекції.

Замість самолікування рекомендується звернутися до стоматолога для професійного лікування. Лікар може розглянути різні методи лікування, такі як антибіотики, знеболювання, чи інші процедури, які допоможуть зняти біль та врегулювати запалення.

Загалом, важливо відвідувати стоматолога регулярно для попередження та лікування захворювань ясен та зубів і уникати самолікування, особливо у випадку серйозних проблем, таких як періодонтит.
Чи можна зробити замовлення лампи в Ізраїль?
Добридень! На даний момент відправляємо лише Україною!
Чи можна використовувати лампу для м'язів на шиї, вони у мене болять і може бути від цього у мене постійний шум у вухах (Тіннітус). Дякую
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. При болях у шиї насамперед необхідно робити м'який фітнес для зміцнення м'язів шиї та розтяжку в кінці обов'язково. Якщо хочете, я Вас навчу правильним лікувальним вправам +380672474115.
Добридень! Так можна!
Добрий день, у мене іхтіоз. Дуже гарна дія надає сонячне світло. Чи можливо використовувати лампу інфрачервоного кольору в зимовий, весняний періоди?
За таким захворюванням як іхтіоз важлива очна консультація лікаря-дерматогога, який визначить стадію розвитку та призначить курс лікування, оскільки щодо застосування інфрачервоних лам є низка протипоказань.
чи можна гріти синець під оком
Добрий день!
Інфрачервоні лампи можуть використовуватися для зігрівання синця під очима, але потрібно бути дуже обережним, особливо навколо чутливої області очей. Інфрачервоне випромінювання може допомогти покращити кровообіг в області синця та прискорити процес розпаду кров'яного згортка, а також зменшити подразнення та запалення.
Вітаю! 1. А який інтервал робити між процедурами протягом курсу? Чи можна щодня чи через день, чи більше жнів витримувати? 2. Чи можна в один день дві різні області прогрівати? Наприклад, задню поверхню шиї (зв'язку м'язів у тій області) та ніс? Завчасно дякую за відповідь!
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. В інструкції до використання однозначно є відповіді на запитання. Без уважно її вивчення просто за порадами з боку, причому ми не можемо вас продіагностувати безпосередньо, не слід користуватися, якщо апарат має вплив лікувальний на організм, то при неправильному використанні він може давати і протилежний ефект. Але в будь-якому випадку слідкуйте, щоб не було впливу на очі і слизову оболонку при використанні на обличчі.
Підкажіть, чи можна лікувати шпору п'яти? Прилад у мене є, потрібна інструкція лікування шпори п'яти. Дякую.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Цей прилад використовується для зняття незначного запального процесу. Але вже за наявності шпори, яку видно на рентгені, апарат мало може допомогти. Потрібно розвантажити ногу за допомогою індивідуальних ортопедичних устілок, носити правильне взуття, і дуже добре допомагає ударно-хвильова терапія.
Добридень. Чи можна використовувати ІЧ-лампу для реабілітації колінного суглоба. після операції на меніску.Спасибі.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Можна, але це лише допоміжна терапія поруч із повноцінною реабілітацією після закінчення післяопераційного періоду, має бути проведена робота з фізіотерапевтом для відновлення функції суглоба і уникнення контрактури надалі, що може обмежити функцію суглоба.
Здрастуйте, чи можна користуватися лампою при маститі? Дякую!
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Будь-який гострий запальний процес є протипоказанням до місцевого використання будь-яких приладів без консервативного (або за необхідності хірургічного лікування). Спочатку потрібно зняти запалення.
Здраствуйте,можна використовувати при варікозі ніг?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Доброго дня. Не варто використовувати місцево на область де є варикозні вени подібні прилади, тим більше без консультації судинного хірурга. Небезпека полягає в можливому відриву тромба чи розвитку запального процесу.
Доброго дня, чи можливо користуватися лампою при шийній грижі, нагріваючи цю область в моменти загострення або в профілактичних цілях.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. У період загострення проявів міжхребцевої грижі не можна самостійно впливати область її наявності, т.к. можна спровокувати ускладнення. Грижі в шийному відділі найнебезпечніші, навіть найменші (1-2мм) несуть небезпеку здоров'ю людини. Користуватися приладами, що впливають на цю область, можна тільки з дозволу лікаря.
Вітаю ! скажіть, будь ласка, чи можна використовувати інфрачервоне випромінювання для лікування гонартрозу, якщо при цьому є скупчення рідини в коліні?
Доброго дня, Нано. У показання для використання апарату довгохвильового інфрачервоного випромінювання не входить лікування гонартрозу як дистрофічно-дегенеративного процесу в колінному суглобі. Але так само і не гнійний синовііт не є прямим протипоказанням. Дякую за звернене.
Доброго дня! Підскажіть будь ласка чи допоможе лампа і яка при рожі на нозі? Дякую за відповідь!
Доброго дня, лікування залежить від виду, форми, стадії захворювання. Варіантів яких є багато. Без огляду і діагностики неможливо призначити лікування. Займатися даною хворобою повинен дерматолог та інфекціоніст. Ваше питання про доцільність і підбір фізіотерапевтичного лікування: підлягає під ті ж самі критерії. Воно є тільки доповнюючим до основного лікування (що має бути назначене вузьким спеціалістом після огляду та діагностики). Відповісти на питання конкретно просто на словах не є можливим, тому що можна тільки зашкодити. Обстежтеся будь ласка безпосередньо у дерматолога та інфекціоніста. Дякуємо за звернення.
Добрий вечір. У мене питання щодо лікування трійчастого нерва під час вагітності. Це можливо?
Добридень. Трійчастий лицьовий нерв сам по собі не має відношення та впливу на перебіг вагітності, але є дуже важливі нюанси лікування при його запаленні (тригемінальна невралгія). По-перше, тактику лікування вирішують лікарі різних профілів на загальному консиліумі (зокрема нейрохірург і радіохірург). Лікування в більшості випадків включає хірургічний метод із використанням високих (абляційних) доз іонізуючого опромінення. Через це можуть бути прямі чи непрямі протипоказання у вигляді вагітності. Таке важливе і складне питання мають вирішувати виключно фахівці вузького профілю, які безпосередньо стосуються призначення лікування. Дякую за звернення.
Чи можна прогрівати легені при госп
Добридень. Спочатку потрібно зняти запальний процес (гострий бронхіт, емфізема), якщо такий є. За відсутності запалення можна вводити фізіотерапевтичні процедури - УФО грудної клітки, ультразвук, індуктотермія, УВЧ та ін., масаж грудної клітки, займатися дихальною гімнастикою. Усі процедури спрямовані на доставку лікарських засобів у легені. Самостійне прогрівання без лікарських засобів не має сенсу і може лише погіршити чи спровокувати запальний процес. Дякую за звернення.
Здрастуйте, скажіть будь ласка, чи можна дезінфекційно операційні маски які ми всі зараз змушені носити при пандемії цією лампою і як це робиться, відстань і час. Дякую
Здрастуйте, Олексію. Одноразові фільтруючі респіратори (маски) не піддаються знезараженню та не призначені для повторного використання. А ось багаторазові маски можна дезінфікувати ультрафіолетовою лампою по 15 хвилин із кожного боку маски. Використання цього дозволяє знищити >99% вірусу. Для інактивації збудника важлива як доза, і довжина хвилі. Потрібно пам'ятати, що будь-яка частина маски в тіні не буде дезінфікована.
Доброго дня, а які області і на якій відстані потрібно прогрівати, щоб отримати результат - "заспокійливо діють на нервову систему, знімають напругу, прояви клімаксу і допомагають при неврозах." , і навіть для нормалізації тиску ?
Доброго дня, у мене набряки на стопі після перелому. Чи можу я користуватися лампою. Якщо так, то як застосовувати її?
Добридень! Використовувати лампу при набряках можна. Однак обов'язково простежте за шкірною реакцією на процедуру – якщо виявилося роздратування тощо. сеанси краще припинити. Використання не відрізняється від описаного у статті.
Доброго дня я хотіла б придбати інфрачервону лампу. я буду проїздом у Києві з 17 по 20 липня. як можна купити цей прилад та переслати його на Нову пошту за адресою:
Chokolis'kyi Boulevard, 42А, Kiev, 02000, Ukraine чи може бути Ви можете мені сказати де в найближчій від цієї адреси аптеці є така лампа.
Дякую
Добридень! Найближчий магазин до Чоколівського бульвару – магазин за адресою вул. Героїв Севастополя, 25. Ви можете зателефонувати в магазин (вся інформація є на сайті - /kiev/contacts/#o3) та дізнатися про наявність товару, що вас цікавить. Також можете замовити доставку на вашу адресу проживання (доставка поширюється на всю територію України).
Чи можна лікувати запалення трійчастого нерва обличчя цією лампою
Добридень. Інфрачервона лазерна терапія носа та носоглотки це неінвазивне фізіотерапевтичне лікування запальних захворювань в отоларингології, яке покращує кровотік у тканинах; знімає набряклість; купірує (знімає або зменшує) больовий синдром; знімає запалення; має антибактеріальний та противірусний ефект. Але є й низка протипоказань, це: вагітність, цукровий діабет, хвороби крові, онкологічні захворювання. У нормі протокол лікування звичайно кардинально відрізняється між дорослими і дітьми. Тому, залежно від результатів обстеження та виключення протипоказань, Вам на це запитання може відповісти лише дитячий отоларинголог.
Дитині 3 роки, можна застосовувати прилад з іфрачервоним випромінюванням для лікування лор захворювань. Які існують протипоказання для дитини у цьому випадку?
Якщо за запаленням пішов параліч половини особи - то він виліковується за допомогою акупунктури або лазерного "акупунктури", де стимулюються точки з хворого боку обличчя і розслабляються соотв. крапки на здоровій стороні обличчя. І так, інфрачервона лампа допомагає при цій хворобі.
Доброго дня, В'ячеславе! Так, лампа застосовується при полегшенні больового синдрому при мігрені.
Спасибі за відповідь! Запалення трійчастого нерва важковиліковна хвороба та застосування інфрочервоної лампи дозволяє послабити біль. Питання: - Чи можливе застосування Ілампу при мігрені?
Добридень! Так, для лікування запалення трійчастого лицьового нерва найчастіше лікарі призначають прогрівання інфрачервоною лампою.


Вам також може бути цікаво

Інфрачервона лампа: контролюй свій простір
Інфрачервона лампа: контролюй свій простір
Інфрачервоні промені - це електромагнітне випромінювання, що сприймається людським тілом як тепло, область якого знаходиться між червоним світлом, видимим людським оком, і радіовипромінювання з довжиною хвилі 1-2 мм.
11.11.2018
Детальніше
Розгорнути