Показання до застосування ортопедичних корсетів

Дата публикации: 14.12.2016
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Полегшити стан, допомогти у лікуванні порушень функцій опорно-рухового апарату та патологічних станів застосовуються спеціальні ортопедичні вироби . Вони є засобом профілактики і є невід'ємною частиною терапевтичного лікування. За призначенням, способу впливу виробу діляться на: фіксуючі та коригувальні. Перший варіант не тільки фіксує проблемну частину, а й допомагає зняти напругу м'язів, навантаження на хребет. Коригувальні моделі покликані надавати підтримку хребетному стовпу, виправити вроджені та набуті деформації. Носіння корсетів сприяє зміцненню м'язів і позбавляє больових відчуттів. Вибір типу моделі залежить від величини, розташування ділянки, що вимагає допомоги та ступеня дисфункції.

Різновиди корсетів

Купуючи ортопедичні корсети , потрібно враховувати, для якої ділянки призначено виріб та ступінь фіксації:
• Жорсткі моделі застосовуються відразу після операцій та пошкоджень. Завдання жорстких пристроїв – виконання опорних функцій постраждалої області та попередження усунення травмованих хребців. Вони застосовуються при виражених деформаціях хребетного стовпа.
• Напівжорсткі моделі надягають, коли очікують сильні навантаження, спортивні тренування, багатогодинне сидіння за кермом і т.д. Вони оснащені металевими або пластиковими ребрами та допомагають при болях, пов'язаних з грижами міжхребцевих дисків, остеохондрозом, радикулітом.
Напівжорсткі корсети - найбільш затребуваний тип ортопедичних пристроїв, покликаний виконувати такі функції:
- фіксація певного відділу;
- Захист м'язів від перенапруги;
- запобігання ураженій ділянці від надмірного навантаження;
- Легкий мікромасаж, зігрівання попереку.

Типи корсетів на різні відділи хребта

Залежно від області хребетного стовпа, яка потребує допомоги, вибирають один з наступних типів пристроїв:
1. Грудопоперекові корсети підтримують, розвантажують поперекову, нижньогрудну області. Їх призначають для скорочення реабілітаційного періоду, усунення больових відчуттів, спричинених остеохондрозом, остеопорозом, остеохондропатією та іншими дегенеративними захворюваннями у попереку з корінцевим синдромом.
2. Поперекові корсети захоплюють поперек та тазову область. Це найвужчі пристосування. Вони використовуються для відновлення після пошкоджень, при надмірному фізичному навантаженні - для профілактики.
3. Попереково-крижові корсети (низькі), ефективні у боротьбі з радикулітом, міозитом, допомоги при міжхребцевій грижі, для попередження ушкоджень під час підняття важких речей, спортивних занять. Без них не обходиться період посттравматичної реабілітації.
Деякі моделі для попереку мають теплозберігаючі властивості завдяки особливостям матеріалу, зокрема, неопрену, що сприяє поліпшенню кровотоку. Зігрівальні вироби мають вставки із вовни тварин.

Коли показано носіння?

Корсети ортопедичні призначають у таких випадках:
• остеопороз, остеохондроз, спондилолістез, спондильоз, спондилоартроз; остеохондропатія;
• міжхребцеві грижі;
• міозити, радикуліти, ішалгії та люмбалгії;
• після операцій, травм;
• попередження ушкоджень;
• порушення структури тіл хребців;
• невралгія та нестабільність;
• помірний больовий синдром.
До використання медичних корсетів абсолютних протипоказань немає, за відносних – потрібна консультація лікаря. До них відносяться:
• травми хребта із пошкодженнями спинного мозку;
• дерматити, відкриті рани, трофічні виразки, пролежні та інші шкірні проблеми в області, що прилягає до виробу;
• необхідність ортезування хребетного стовпа;
алергія на матеріал.
Що важливе при виборі?
Якщо лікар порекомендував носити корсет, перше питання пацієнта – як підібрати модель? Це дуже важливо, оскільки, якщо виріб підібраний неправильно, проблема може погіршитися, а то й викликати нові пошкодження та захворювання. Від цього залежить ефективність лікувального пристосування. Основні критерії - тип, жорсткість та розмір. Зазвичай тип і жорсткість призначає лікар залежно від локалізації ушкодженої області, виходячи з історії хвороби, загальної клінічної картини та обстеження пацієнта. Розмір визначається зняттям мірок, з урахуванням індивідуальних анатомічних особливостей. Розмірні сітки у різних виробників дещо відрізняються, тому слід зіставити свої параметри з таблицею на упаковці виробу. Залежно від моделі, заміряють обхвати талії, попереку та ін. При цьому, не слід їх плутати - талія знаходиться трохи нижче за поперек, тому їх обхвати відрізняються. Жорсткі ортопедичні моделі використовуються лише за призначенням лікаря, а напівжорсткі часто застосовують самостійно для профілактики травм та перенапруги при серйозних навантаженнях, тривалому статичному положенні, спортивних тренуваннях.
На що звернути увагу
Крім типу, розміру та жорсткості важливо, з якого матеріалу виготовлено пристрій. Він повинен бути повітропроникним, гіпоалергенним, легко стиратися і не деформуватися під час експлуатації. Звертайте увагу на систему фіксації. Застібки повинні добре фіксувати, не натирати, не доставляти дискомфорту. Важливими є форма і товщина виробу, тому що воно призначене для повсякденного носіння протягом усього періоду лікування, тому не повинні виділятися під одягом. Краще вибирати тонкий виріб без грубих швів та масивних застібок. У кожному випадку є свої індивідуальні особливості та питання, що вимагають уточнення у лікаря. У деяких випадках потрібне виготовлення виробу на замовлення.
Застосування корсетів
Пацієнтам, які зіткнулися з проблемою в поперековій зоні, спочатку слід дізнатися - як носити ортопедичний корсет. Про це розповість лікар або можна прочитати на упаковці, але є основні правила застосування:
1. У більшості випадків рекомендують носити не більше 6 годин, а довше – тільки з дозволу лікаря.
2. Краще одягати в положенні лежачи на спідню білизну, що щільно прилягає до тіла, що безпечно з точки зору гігієни.
3. Жорсткі пластини повинні розташовуватись на однаковій відстані від хребта, а застібка фіксуватись на животі.
4. Якщо потрібно, можна додатково відрегулювати фіксацію за допомогою стяжок з обох боків.
5. Не можна затягувати корсет туго, оскільки це може спричинити порушення дихання та кровообігу.
6. На ніч виріб обов'язково знімається.
Рекомендації щодо догляду
Застебніть всі застібки перед пранням і витягніть ребра жорсткості. Допустиме лише ручне прання, температура до 40 °C та використання засобів для делікатних тканин, не можна терти. Заборонено додавання відбілювачів та хімчистка. Після прання обов'язково ретельно прополоскати пристрій. Не можна віджимати та викручувати. Сушити в розправленому вигляді, розкласти на поверхні (не розвішувати) далеко від обігрівачів та прямих променів сонця. Вироби не гладять і зберігають у сухому місці, не допускаючи попадання вологи.


Коментарі до статті
з'явилася грижа після носіння бронежилету.
Доброго дня Андрій. Рекомендую звернути увагу на /item_n328.htm. Для покупки корсету перетелефонуйте за тел.
У мене грижа 9мм.і плюс до всього стерті два диски. Лікар сказав що потрібен корсет з металевими дисками. Він для того, щоб не було навантаження на ці хребці якщо стою або далеко йду. Попереково хрестовий відділ. Допоможіть із вибором.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. Корсети з металевими вставками на конкретний відділ хребта відрізняються хіба що розміром та якістю залежно від виробника. За рекомендацією лікаря Вам допоможуть підібрати корсет фахівці, які працюють у салоні, не потрібно вибирати не приміряючи, це найкращий варіант.
У мене остеопороз, ревматоїдний поліартрит, дві гемангіоми, грижа, протрузії, корінцевий синдром, невринома поперекового відділу. Я інвалід 3 групи. Мені відмовив невролог у призначенні корсета. міністерство охорони здоров'я чи сайт президента?
Добридень. Носіння корсета зовсім не завжди є обов'язковим доповненням до основного лікування чи профілактики ускладнень. У Вашому випадку є ризик погіршення ситуації через складний комплекс різних патологій хребта. Додаткове стискання (компресія) ураженого відділу хребта може спровокувати ускладнення. Якщо Ви сумніваєтеся у призначенні лікаря або навіть у його компетенції, то завжди маєте право звернутися до іншого лікаря тієї ж спеціалізації та за необхідності пройти повторне обстеження.
Чи дозволяється носити корсет поясничный з ребрами жорсткості вагітним?
Доброго дня. При вагітності рекомендується використовувати підтримуючий бандаж, для профілактики виникнення проблем зі спиною, тому що зміцнюється центр ваги, та перегружаются окремі відділи хребта. Також при уже існуючих проблемах чи підозрі на такі (остехонтроз, остеопороз хребта, травми в минулому, протрузіЇ, грижі). Підтримуючий бандаж для вагітних здебільшого рекомендують з 20-го тижня вагітності (в нормі ). На рахунок корсета з ребрами жорсткості, він може давати засильну компресію на живіт, в нормі його непотрібно, цілком достатньо звичайного якісного еластичного бандажа. Якщо є особливі показання чи протипоказання через супутні захворювання, то відповідь на це питання в індивідуальному порядку повинен надати лікар акушер-геніколог, що веде Вашу вагітність, та по рекомендаціях лікар нейрохірург (спінальний). Дякуємо за звернення.
У мене зміщуються диски нижче лопаток і ущемляється нерв. В результаті німіє та болить нога. Потрібен корсет щоб фіксувати диски. Який вибрати, щоб було можливо працювати вдома по господарству.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Попереково-крижовий радикуліт: симптоми і лікування
Попереково-крижовий радикуліт: симптоми і лікування
Попереково - крижовий радикуліт - часто зустрічається захворювання у людей у віковій групі 35-50 років і старше. При ньому відбувається запалення і здавлювання корінців нервових закінчень хребта в поперековому відділі, що і провокує гостру або тягне біль внизу спини.
22.12.2017
Детальніше
Протрузія хребетних дисків: симптоми і лікування
Протрузія хребетних дисків: симптоми і лікування
Протрузія - це початкова стадія міжхребцевої грижі, коли відбувається випинання стінки диска без розриву його оболонки. Може протікати без вираженого больового синдрому, якщо немає обмеження нервових корінців. Своєчасне лікування протрузії дозволить уникнути формування міжхребцевої грижі і хірургічного втручання.
07.11.2017
Детальніше
Показання для носіння корсета для попереку
Показання для носіння корсета для попереку
Розвантажити нижню область хребта при травматичних ураженнях, у момент загострення захворювань допоможе корсет для попереку. Таке ортопедичне пристосування є невід'ємним, а іноді і найбільш ефективним елементом лікування.
11.05.2017
Детальніше
Біль у спині між лопатками - що робити?
Біль у спині між лопатками - що робити?
Біль - це сигнал нашого організму про те, що щось йде не так, і потрібно йому допомогти впоратися з цим станом. Болі у верхній частині спини між лопатками, на жаль, дуже поширені останнім часом не тільки у літніх людей, а й у молоді.
07.10.2019
Детальніше
Розгорнути