Озонатори та іонізатори - в чому різниця?

Дата публикации: 28.01.2015
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:
Серед безлічі побутових приладів, наявних сьогодні на ринку, особливе місце займають озонатори та іонізатори. Напевно більшість людей чули про них, але не кожен бачить між ними різницю і розуміє в чому призначення кожного з них. Обидва ці прилади мають схоже призначення, проте, різний медичний і фізичний зміст. Щоб зрозуміти, як вони змінюють якість повітря і не представляють будь-які ризики для здоров'я, необхідно розглянути їх порівняльні характеристики. Для початку слід сказати, що озонатори - це прилади медичного призначення, а ось іонізатори - гігієнічного. Різниця полягає в тому, що гігієнічні - змінюють умови середовища в будинку, а медичні - змінюють стан організму, незалежно від умов середовища.
 

Особливості озонаторів

Озонатор являє собою прилад, який виробляє концентрат озону, як відомо, здатний вбивати багато мікробів. Однак, при цьому, людські органи дихання він також не щадить. Ефекти озонотерапії залежать від дози. Якщо говорити про озонаторах в контексті медичних приладів, то слід пам'ятати, що високі дози озону викликають вільно-радикальне окислення і отруєння, тому в медичних установах дезінфекційний обладнання застосовують лише, під наглядом персоналу. Побутові озонатори застосовують в домашніх умовах, включаючи прилад, коли в квартирі немає людей на 2-3 години, щоб очистити повітря від мікробів і бактерій. Під впливом озону все шкідливі організми нейтралізуються, осідаючи на підлогу. У приладі є електричний генератор, що виробляє цей газ, а також регулює його концентрацію. Озонатор побутового призначення для приватних будинків і квартир здатний виробляти на годину в середньому 2 грами озону на кожен метр квадратний.
 

Призначення іонізаторів

 
Можна сказати, що іонізатор більшою мірою оздоровче, ніж дезінфікуючий пристрій. За зовнішнім виглядом і багатьма параметрами він схожий на озонатор. Також в прилад вбудований генератор електричного типу, проте розряд подається на нитку з вольфраму, а не на голку, як в озонаторе. Розряд народжує іон - новий, заряджений біполярно атом кисню. Такий прилад здатний зробити повітря чистішим, але його особливістю є те, що він не окисляє віруси і бактерії, а сприяє збільшенню обсягу чистого повітря в приміщенні. Часто людей насторожує, що з'являється в приміщенні запах озону, що дає привід думати, що озонатор і іонізатор це одне і те ж. Але насправді в іонізатори озон є «побічним» продуктом, що виділяється в незначних концентраціях. Генератор виробляє негативні заряджені частинки аероіони, що пролітають через кисневмісну середу, перетворюють молекули кисню короткочасно в молекули озону. Те ж, що відбувається в грозу. Дози озону настільки мізерні, що є скоріше гігієнічними, ніж медичними, а саме, в безпечному для організму людини інтервалі - 0,1 мг / м3. Головне призначення іонізатора - очищення, зволоження повітря, нейтралізація електромагнітного випромінювання, насичення негативними частками. Такі прилади є кращими помічниками в боротьбі з пилом, а також різними мікрочастинками, здатними викликати алергічну реакцію.
 

Озонатор або іонізатор - що вибрати?

 
Однозначно сказати який прилад краще не можна, оскільки кожен з них виконує певні функції. Так озонатори заточені на те, що на виході вилітають молекули озону. Цей прилад стане незамінний, якщо в сім'ї є різновікові, часто хворіють діти - одне немовля, інший ходить в садок, а третій - в школу. Тобто кожен приносить в будинок різні інфекції. Крім того багато сучасні будівельні матеріали і штучні волокна, що застосовуються в інтер'єрах сучасних квартир, надають роздратування на слизові оболонки, викликають алергії та ін. Озонатор ефективніше нейтралізує мікроби і шкідливі речовини. Іонізатор не зробить такого обеззараживающего впливу. Однак слід пам'ятати, що озонатор не можна залишати працювати на 24 години на добу, оскільки почнеться вільнорадикальне окислення, а далі отруєння киснем. Його слід включати на дві-три години, коли ви йдете з дому. Якщо прилад необхідний для профілактики, то варто вибрати іонізатор. Але слід пам'ятати, що якщо повітря дуже забруднене, то іонізувати його слід лише після глибокого очищення, в іншому випадку токсичні сполуки стануть ще стійкіше і небезпечніше. Тому багато сучасних іонізатори виконують функції миючого засобу повітря, тобто готують повітряне середовище, знижують насиченість мікробами, запиленість. І лише після цього починає створюватися «гірський ефект».


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Для чого потрібні іонізатори повітря ?
Для чого потрібні іонізатори повітря ?
Іонізатор самостійно не може вилікувати хвору людину , а здорового наділити абсолютним імунітетом проти вірусів . Дані прилади є лише однією з ланок здорового способу життя .
02.10.2012
Детальніше
Розгорнути