Як правильно носити медичну маску

Дата публикации: 16.03.2020
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:

Багато людей успішно переносять захворювання коронавірусу Covid-19 і одужують. Однак ризики цієї хвороби серйозні, вона легко переростає в пневмонію, якщо організм ослаблений іншими хворобами або зношений віком, якщо є схильність до захворювань легенів. Тому краще докласти зусиль до того, щоб уникнути захворювання. І, між іншим, дізнатися, як носити медичну маску, щоб не заразитися вирусом або не заразити.

Засоби захисту від коронавірусу

Найкраща профілактика - не перетинатися з зараженими людьми, з зараженими місцями. Covid-19 має властивість більше тижня залишатись на одязі та інших поверхнях. Тому ізоляція - вихід. Ось тільки в наших умовах повна ізоляція неможлива для більшості людей. Значить, потрібно шукати можливість захищати себе при виході в люди.

Найбільш дієвими методами захисту ВООЗ називає наступне:

  • якщо доводиться виходити на вулицю, намагайтеся зберігати метрову дистанцію між собою і іншими людьми;
  • до будь-яких поверхонь, до яких доторкаються незнайомі люди, наприклад, до кнопки ліфта, до ручки візка в супермаркеті, варто торкатися через серветку, яку після використання викидають;
  • після вулиці, після контактів з «громадськими» поверхнями мийте руки протягом 15-20 секунд з милом або іншим антисептиком;
  • не чіпайте немитими руками будь-які частини обличчя.

Медична маска також є одним з таких засобів, як і в разі будь-якої епідемії. І про неї варто поговорити окремо.

Як носити медичну маску для обличчя

Маски здатні затримати поширення вірусу, хоча не є 100%  гарантією. Лікарі, перш за все, рекомендують цей засіб захисту для носіння інфікованими людьми. Так вірус не поширюється далі, адже перепона на обличчі стримує залп інфекції при кашлі та чханні.

Але потрібно знати, як носити медичну маску хворому правильно. Ці рекомендації підходять також і для здорових людей.

Отже, як правильно носити медичну маску:

  1. Якщо маска являє собою одноразову багатошарову серветку, то немає різниці яким боком її одягати. Головне - надіти її щільно, щоб повністю закрити ніс, рот, підборіддя.
  2. Є думка, що заражені повинні носити маску білою стороною до лиця, а здорові - навпаки. Лікарі стверджують, що це міф. Але, можливо, що варто дотримуватися даного правила - принаймні це буде маркером для людей навколо.
  3. Якщо маска з клапаном, то дивіться на те, як він закривається - на вдиху або видиху. Якщо клапан перекривається на видиху, то ця маска - для хворих. Якщо на вдиху - це засіб для захисту здорових.
  4. Існують багаторазові маски, які після використання миються, висушуються і надягають назад. Однак статистика ВООЗ свідчить, що вони менше захищають від вірусів, швидше за все, через недостатньо повне очищення. Відмити віруси складно. Пам'ятайте, що віруси здатні днями жити на поверхнях. Наприклад, коронавірус Covid-19 тиждень зберігає свої властивості.
  5. Не можна чіпати поверхню маски руками. Якщо чіпали - відразу ретельно вимийте 20 секунд з милом або спиртом дезинфікуйте руки.
  6. Знімати цей засіб захисту потрібно тільки за вушні петлі, відразу покласти в кульок, зав'язати і викинути в сміття. Використана маска - переносник інфекції.
  7. Рекомендується маску хворому міняти кожні 2 години, навіть якщо виробник вказав іншу градацію. У інфікованої людини за 1,5-2 години накопичується така кількість заражених часток, що засіб захисту перетворюється в джерело небезпеки і для самого хворого, і для всіх оточуючих.
  8. Зволожену маску потрібно відразу замінити на нову суху.
  9. Якщо ви захворіли, обов'язково носіть маску і на вулиці, і в приміщенні - так ви вбережете своїх близьких і/або лікуючого вас спеціаліста.
  10. Якщо є алергія на латекс, не користуйтеся засобами захисту з цим матеріалом.

Як носити медичну маску здоровому

Здоровій людині в чистому приміщенні і на відкритому повітрі маска не потрібна. Одягайте маску в таких випадках:

  • при контакті з хворими людьми або особами, які можливо контактували з хворими;
  • при відвідуванні місць, де багато людей, також в транспорті, магазинах, лікувальних установах;
  • при догляді за хворими;
  • якщо ви відчуваєте себе відмінно, але знаєте, що контактували з хворим вірусом, рекомендується носити маску протягом 10-14 днів, щоб не заражати оточуючих, адже і здорові люди бувають носіями вірусних хвороб.


Коментарі до статті
чи допоможе від Короновіруса кварцювання приміщення?
Доброго дня, Лариса. Спеціалісти радять кварцювати приміщення, аби знезаразити не тільки приміщення, але й людський організм. Такий метод використовують в лікарнях.
Для того, щоб попередити поширення коронавірусу потрібно побороти патогенну мікрофлору, очистити приміщення за допомогою бактерицидних ламп. Такі лампи Ви можете обрати у нашому інтернет-магазині.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Розгорнути