Комплекс вправ при шийному остеохондрозі

Дата публикации: 05.06.2020
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
Тривала робота за комп'ютером, телефоном, робота, яка змушує подовгу сидіти, - все це впливає на функціонування м'язів шийного відділу. В такому стані кровопостачання в цьому відділі погіршується, а значить, порушується робота головного мозку. Як наслідок, з'являється головний біль, здатність запам'ятовувати інформацію погіршується, концентрація думок підводить і з'являється швидка втома.
 
Також підсумком є остеохондроз в шийному відділі, який підлягає тривалому комплексному лікуванню. Вправи при шийному остеохондрозі в домашніх умовах - відмінний спосіб позбутися дискомфорту і болю. Виконувати їх можна прямо на робочому місці, щоб розслабити затиснуті м'язи. Це дає можливість скоротити негативні наслідки сидячого способу життя.
 

Рекомендації по виконанню вправ

 
Основне завдання занять - поліпшити кровообіг в шийному відділі, привести в порядок стан міжхребцевих дисків, забезпечити доступ поживних речовин. Всі вправи повинні бути плавними, акуратними, не приносити больових відчуттів. Перевантажувати м'язи не потрібно, тому обов'язково виконується вступна частина - розминка, заключна - розтяжка.
 
Вправи при остеохондрозі шийного відділу робляться при дотриманні таких правил:
 
вибирайте приміщення, в якому є доступ до свіжого повітря, в літній час проводьте заняття на вулиці;
число повторів збільшуйте поступово, не напружуючись в перші дні;
виконуйте вправи, не навантажуючи максимально зв'язки і м'язи, відчуття повинні бути приємними;
при виникненні болю і дискомфорту скоротіть кількість повторів і інтенсивність;
стежте за сигналами тіла, ви самі зрозумієте, коли можна додати нові деталі в заняття, не зашкодивши організму;
виконуйте вправи м'яко, плавно.
Для досягнення ефективності при проведенні ЛФК, можна спочатку порадитися з лікарем. Він підкаже правильну програму тренувань і визначить їх регулярність. Вправи не вимагають використання інвентарю, попередньої підготовки, якщо ваша мета - прибрати дискомфорт і болі в області шиї.
 

Приклади вправ для шиї

 
Нескладні вправи дають можливість позбутися від напруги в м'язах, прибрати спазм, розслабитись, виконують профілактичну функцію. Тому корисні не тільки пацієнтам з таким діагнозом, а й тим, хто в зоні ризику. Головне правило - плавність рухів, особливо, це стосується поворотів шиї в сторони.
 
У комплекс вправ при шийному остеохондрозі входять наступні вправи:
 
1. Приляжте на тренувальний килимок, руки випряміть і покладіть поруч з тулубом. Обережно піднімайте голову і затримайтеся в положенні 5 секунд. Повтори - до 3 разів.
2. Закиньте руки кистями на плечі, обертовими рухами покрутіть руками вперед і назад. Повтор - 4 рази по 5 обертів.
3. Праву долоню покладіть на чоло, щоб пальці торкалися верхній частині голови. Починайте нахиляти голову вперед, тим часом рука є противагою для цього. Долонею чиніть опір. Приблизний час одного нахилу 15 секунд.
4. Ця вправа виконується на свій розсуд, стоячи або сидячи. Поверніть голову вправо до максимального упору, вліво. Повтор - 10 разів.
5. У будь-якому положенні руки опустіть вниз, максимально високо підніміть плечі. Затримайтеся на 5 секунд в такому положенні. Повторіть 15 разів.
6. Прийміть лежаче положення, випряміть руки, покладіть їх біля тулуба. Вигніть грудну клітку, лопатками торкаючись підлоги. На видиху поверніться у вихідне положення. Повторіть 10 разів.
7. Приляжте на правий бік, праву руку витягніть і ляжте на неї, щоб вухо лежало на руці. Піднімайте руку і голову разом, повторіть 5 разів.
8. На вдиху руками обхопіть плечі, на видиху розправте руки. Повторіть 10 разів, з положення сидячи.
9. У лежачому положенні виконайте такі рухи - упріться потилицею в підлогу, затримайтеся на 4 секунди в цьому положенні:
10. Ефективними є вправи при шийному остеохондрозі, що виконуються на профілакторі Євмінова. Методика полягає в витягуванні хребта на спеціальному профілакторі. В результаті таких вправ відновлюється правильне анатомічне положення хребців і виключається можливість передавлювання нервових закінчень. Коли людина виконує вправи при остеохондрозі шийного відділу з досвідченими методистами, знімається компресія хребців, активізується обмін речовин, створюється міцний корсет з глибоких (коротких) спинних м'язів, що захищає хребет від перевантажень.
 
Щоб симптоми остеохондрозу нагадували про себе рідше, виконуйте вправи регулярно. Не забувайте про необхідність розслабляти м'язи під час виконання гімнастики. Додаткові ефективні заходи профілактики - уникати зайвої ваги, не носіть тягарі, включіть в раціон продукти, які багаті кальцієм і магнієм.
 

Як визначити достатнє навантаження

 
Правильна гімнастика приносить відчуття зігрівання в м'язах, збільшення еластичності м'язів. Якщо ви відчуваєте скутість в шийному відділі, то перегляньте методику виконання. Не дивуйтеся, якщо з'являється відчуття, ніби шия стає довшою. М'язи в розслабленому стані викликають збільшення вільного простору між міжхребцевими дисками, викликаючи подібні відчуття.
 
Як позбутися шийного остеохондрозу підкаже лікар. В склад програми по лікуванню захворювання входять наступні заходи:
 
Фізіотерапія: лазерна терапія,  магнітотерапія, УВЧ-терапія, фонофорез та електрофорез;
Масаж;
Лікувальна фізкультура;
Голкорефлексотерапія;
Мануальна терапія;
Підводне витягування.
 
Вправи для шиї при остеохондрозі не повинні викликати хрускіт і клацань в шиї. Якщо ви помітили такі звуки, то не продовжуйте заняття. Це призведе до інших травм хребта. Спробуйте зменшити темп і кількість повторів.
 


Коментарі до статті
Вітаю! У мене остеохондроз шийний та плечовий. Килимок допоможе. Дякую.
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Добридень. При остеохондрозі ортопедичний килимок дійсно має гарний ефект, але користуватися ним слід за відсутності виражених симптомів з дозволу лікаря. Ускладненнями остеохондрозу є міжхребетні грижі та протрузії, слід повністю обстежитись до самолікування у такий спосіб.


Вам також може бути цікаво

Показання та протипоказання Ляпко
Показання та протипоказання Ляпко
Дана стаття допоможе Вам розібратися , в яких випадках можна застосовувати аплікатор Ляпко .
26.03.2013
Детальніше
Що таке аплікатор Ляпко ?
Що таке аплікатор Ляпко ?
У мережі магазинів « Ваше здоров'я» , Ви можете знайти потрібний для Вас вид аплікатора Ляпко .
26.03.2013
Детальніше
Інструкція по застосуванню аплікаторів Ляпко
Інструкція по застосуванню аплікаторів Ляпко
Найбільш оптимальний спосіб зняти втому , усунути біль , зарядитися енергією на весь день - це використовувати аплікатор Ляпко . Ці вироби діляться на валики і плоскі пластини з голками . Щоб досягти максимального сталого ефекту , слід застосовувати різні вироби в кожному конкретному випадку.
19.03.2014
Детальніше
Види масажу
Види масажу
У світі існує дуже багато видів масажу .
30.03.2012
Детальніше
Розгорнути