Опора для повноцінного способу життя: ходунки і роллатори

Дата публикации: 04.01.2018
Дата обновления: 02.04.2023
Содержание:
Як відомо, рух - це життя, але іноді в результаті перенесених травм або захворювань, людина позбавляється можливості ходити самостійно без сторонньої допомоги або додаткової опори. Додаткова допомога може знадобитися також людям похилого віку з ослабленими м'язами, яким недостатньо опори на милиці або трость.В такому випадку, правильним вибором стануть ходунки, що представляють собою конструкцію на чотирьох ніжках з зручними опорами для рук. Використовуючи ходунки, можна прискорити процес реабілітації після інсультів, травм та інших порушень, в результаті яких рухова активність порушується настільки, що іноді доводиться вчитися заново ходити. Ходунки стануть підмогою користувачам, які, незважаючи на труднощі при самостійному пересуванні, не перестають виходити на прогулянки і хочуть робити це без сторонньої допомоги.
Ця стаття допоможе розібратися, чим відрізняються різні моделі і як вибрати ходунки в кожному конкретному випадку, в ній розглядаються такі питання:

різновиди ходунків

За конструктивними особливостями ходунки для дорослих можна розділити на кілька груп:
• Стаціонарні моделі з жорсткою станиною, форма яких не змінюється. При ходьбі людина переставляє при кожному кроці всю монолітну конструкцію повністю. Такі моделі використовуються на початку реабілітаційного процесу, коли необхідна особливо міцна опора;
• Крокуючі моделі, у яких бічні частини з'єднані між собою передній поперечиною з шарнірної конструкцією. Боковини переміщаються при кожному кроці по черзі. Ця конструкція зручна для пацієнтів похилого віку;
• Комбіновані моделі, що використовуються в стаціонарному і крокуючому режимі. Придбання таких ходунків дозволить заощадити гроші, вони стануть в нагоді на початковому і завершальному етапах реабілітації. Роллер
Для полегшення пересування ходунки можуть мати колеса. Залежно від кількості коліс ходунки бувають:
- На - 2-х колесах, встановлених на передніх ніжках. Ці ходунки слід використовувати з обережністю пацієнтам з порушеною координацією руху. Якщо користувач втратить рівноваги, то ходунки почнуть рухатися безконтрольно. При падінні пацієнт може отримати додаткову травму;
- На 4-х колесах - роллатори . Це найбільш складні конструкції, які забезпечені гальмами і можуть мати відкидне сидіння і корзину. Вони відрізняються маневреністю, тому їх не варто купувати для пацієнтів з поганою координацією.
Бувають моделі з підлокітниками, розташованими в 2-х рівнях. Нижня частина зручна при підйомі з ліжка або стільця, підлокітники другого рівня призначені для опори при ходьбі.

Принцип використання ходунків

При ходьбі людина опирається ліктями на ходунки, переносячи на них частину ваги тіла. В результаті цього, знижується навантаження на ноги, що особливо необхідно в ході відновлення після хвороб.
Якщо ходунки стаціонарні, то вони переставляються повністю. У разі, коли використовуються крокуючі ходунки, то рух відбувається в такий спосіб - крок лівою ногою, пересувається ліва боковина,
крок правою ногою, переставляється права боковина.

Основні функції ходунків:

- Підтримування тіла у вертикальному положенні;
- Рівномірний (правильне) перерозподіл навантаження на руки, ноги і м'язи спини;
- Полегшення пересування;
- Збереження рівноваги;
- Якщо роллатор забезпечений сидінням, це дає можливість присісти і відпочити.
Ходунки Як вибрати ходунки відповідно до потреб пацієнта
Щоб правильно підібрати ходунки, треба правильно визначити, наскільки людина може рухатися самостійно, в якій стадії реабілітації він знаходиться, а також ступінь ослаблення м'язів.
Ходунки на 4-х великих колесах використовуються в разі, коли потрібна максимальна розвантаження ніг, або коли пацієнт знаходиться на самому початку відновного процесу.
Ходунки з опорами під лікті або пахви підійдуть на пізніх реабілітаційних терміни, якщо необхідно максимально розвантажувати нижні кінцівки. Така модель підійде пацієнтам з порушеною координацією руху.
Ходунки з опорою на передні колеса призначені для користувачів на останніх етапах реабілітації, які можуть недовго самостійно стояти, але збільшення навантаження на ноги небажано.
У будь-якому випадку, вибираючи ходунки для інваліда, потрібно проконсультуватися з лікарем. Він допоможе визначити модель відповідно до фізичними можливостями пацієнта.
Критерії підбору моделі
При виборі ходунків слід врахувати індивідуальні фізичні дані пацієнта:
• Зріст. Якщо ходунки підібрані правильно, то пацієнт спирається на них руками, злегка зігнутими в ліктях, а якщо він стоїть рівно, то рукоятка знаходиться на рівні кисті. При неправильному підборі висоті можуть виникати болі в спині і порушення постави. Більшість сучасних моделей регулюється по висоті;
• Вага. Якщо ходунки не відповідають масі тіла користувача, вони можуть поламатися при ходьбі, що призведе до додаткової травми. Звичайні ходунки використовуються для користувачів з масою тіла до 100 кг, ходунки підвищеної міцності - до 120 кг;
• Форма підлокітника і його покриття. Підлокітник з пористої, добре вбирає вологу поверхнею, підійде користувачам з підвищеною пітливістю долонь. Якщо пацієнт страждає артритом, то рукояті повинні бути широкими, плоскими і гладкими, щоб не провокувати болі;
• Кількість ніжок, яке впливає на стабільність конструкції і маневреність. 3 ніжки - велика маневреність, 4-ре - стійкість. Якщо ходунки будуть використовуватися в невеликій міській квартирі, то оптимальний варіант - ходунки на 3-х опорах;
• Наявність коліс і розмір коліс. Для руху по вулиці підійдуть великі колеса, по квартирі - навпаки, маленькі;
• Гальма, які бувають блокуючого і пневматичного типу.
Особливості ходунків для дітей з ДЦП
Такі ходунки по конструкції не відрізняються від дорослих моделей. Вони встановлюються на ніжки або на колеса, мають гальма і обов'язково фіксують ремені. Дитина знаходиться всередині 4-х вугільної конструкції і може вільно пересуватися без ризику перекидання назад і падіння.
Де купити
Найсучасніші моделі провідних виробників представлені на сайті і в точках роздрібної торгівлі мережі « Ваше здоров'я ». Тут можна ознайомитися з можливостями кожної моделі і отримати консультацію кваліфікованого фахівця. Тут можна вибрати ходунки для дорослих пацієнтів і для малюків з діагнозом ДЦП.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як доглядати за хворим після перелому шийки стегна?
Як доглядати за хворим після перелому шийки стегна?
Перелом шийки стегнової — це порушення цілісності кістки стегна в зоні шийки, яке небезпечно для пацієнтів будь-якого віку. Характеризується тривалим зрощенням, що супроводжується болючістю у всіх хворих, починаючи з 30 років.
10.03.2017
Детальніше
Як вибрати ходунки ?
Як вибрати ходунки ?
На жаль , життя не завжди повна лише приємних сюрпризів. Підчас , трапляються ситуації , коли людина внаслідок травми , операції або просто похилого віку не може пересуватися самостійно. У цьому випадку найбільш зручним пристосуванням стануть ходунки.
24.03.2014
Детальніше
Види ходунків для дорослих
Для чого потрібні ходунки ?
Для чого потрібні ходунки ?
Ходунки - засіб реабілітації інвалідів , дорослих , людей похилого віку .
29.03.2013
Детальніше
Розгорнути