Ртутний або електронний: який тип термометра краще обрати

Дата публикации: 11.07.2018
Дата обновления: 01.04.2023
Содержание:

Температура тіла людини - це один з найважливіших показників фізичного стану людини, вимір якого передбачено протоколами визначення різних захворювань, саме з нього починається практично кожна діагностика. Ця процедура використовується не тільки професійними медичними працівниками, в домашніх умовах при будь-якому нездужанні насамперед хворому вимірюють температуру.
Вимірювання температури здійснюється за допомогою простого і звичного для кожної людини приладу - термометра. Щоб допомогти споживачеві правильно вибрати термометр, в цій статті дано докладні відповіді на наступні питання:
1. Принцип роботи ртутного термометра;
2. Недоліки і переваги;
3. Пристрій і принцип функціонування електронного термометра;
4. Недоліки;
5. Інфрачервоні термометри та принцип функціонування;
6. Види ІК-вимірювачів температури;
7. Де купити.

Принцип роботи ртутного термометра

термометр

Традиційний термометр - це судина зі скла, всередині якого знаходиться трубка-капіляр, герметично запаяна з двох сторін. З неї повністю викачане повітря, на одному кінці знаходиться ємність з ртуттю, яка з'єднана з капіляром тонким перешийком, що запобігає самостійному поверненню ртуті в ємність. Для фіксації температури в цифровому вираженні під капіляром кріпиться планка зі шкалою від 34 ° С до 42 ° С. При нагріванні ртуті, вона починає рух по капіляру і зупиняється на значенні, що відповідає поточній температурі тіла користувача. Що повернути ртуть в початкове положення (в резервуар), термометр треба «струсити».

Переваги та недоліки градусника

Незважаючи на те, що на ринку з'явилися сучасні електронні прилади, ртутний вимірювач продовжує користуватися популярністю, що пояснюється рядом переваг:
• Точність і простота вимірювання. Саме цей прилад забезпечує найбільш точні показники температури тіла. Крім того, він не має ніяких особливостей у використанні - як вимірювати температуру звичайним термометром, знає навіть дитина;
• Дешевизна - в порівнянні зі своїми електронними конкурентами, на даний момент, це найдоступніший вимірювальний прилад. Цілком ймовірно, що незабаром, вартість електронних термометрів буде значно нижче, так як технології удосконалюються, а продукція, де вони використовуються, стає дешевше. Не виключено, що ртутні термометри, навпаки, стануть дорожче, в зв'язку з вартістю ртуті;
• Простота і дешевизна дезінфекції, що особливо важливо в умовах лікувально-профілактичних установ. Їх можна просто промити в теплій воді з милом і опустити в ємність з дезрозчином.

Поряд з цінними якостями, має деякі недоліки, які треба враховувати при виборі приладу:
- Ртуть - це метал небезпечний для життя і здоров'я людини, а в термометрі його знаходиться до 2 м Якщо вимірювач розбився, то при Т = 18 ° С починається випаровування ртуті, повітря насичується отруйними парами. Так як при ударі ртуть розділяється на дрібні краплі, які практично неможливо зібрати, то отруйні пари надходять в приміщення до повного випаровування.

термометр Пристрій електронного термометра

Сучасні електронні термометри заслужено набувають все більшої популярності серед користувачів. Виробники цих приладів вдосконалюють свою продукцію, адаптуючи її до вимог, що пред'являються до такої техніки в лікувально-профілактичних установах. Основні складові - електронна схема і температурний датчик зі сплаву 2-х металів, поміщені в корпус з пластика.

Принцип роботи

При нагріванні сплаву виникає слабкий електрострум, який забезпечує функціонування електронних схем. Термометр розташовується в прямій кишці, пахвовій западині, в порожнині рота, відбувається прогрівання сплаву. Температура перестає змінюватися, коли вона стає рівною температурі тіла пацієнта, про це сповіщає звуковий сигнал. Цифрове значення виводиться на табло пристрою. Час вимірювання - 60 секунд, похибка - 0,1 ° С, за умови точного дотримання інструкції.

Вибираючи електронний термометр, треба врахувати кілька моментів:
- Розмір пам'яті. При необхідності спостереження за температурою в динаміці, треба придбати термометр з пам'яттю;
- Є моделі в водонепроникному корпусі, які крім виміру температури тіла, можна використовувати для вимірювання температури води. З його допомогою мама зможе швидко приготувати ванну для малюка;
- Можливість дезінфекції. Існують моделі, які можна мити і обробляти за допомогою деззасобів, саме вони будуть найкращим вибором для клінік і лікарень;
- Особливої уваги заслуговують термометри з гнучким наконечником, абсолютно безпечні при оральному, аксиллярном, ректальному методах дослідження. Це кращі термометри для дітей, починаючи з самого народження, так як з їх допомогою легко виміряти температуру навіть у сплячого малюка, не перервавши сон і не побоюючись, що він поворухнеться і поранитися. Використовуються в пологових будинках для щоденного контролю стану новонароджених маляток;
- Є оригінальні зразки, що полегшують обстеження:
1. Термометр-соска у вигляді звичайної пустушки. Вимірювання проводять орально;
2. Термометри з закінченнями у вигляді мультяшних героїв або іграшок (Вінні-Пух).

Недоліки

При різних методах вимірювання показники дещо відрізняються:
- Самі точні вимірювання отримують при вимірюванні в прямій кишці (ректально);
- При дослідженні в ротовій порожнині результат відрізняється від ректального результату на 0,3 ° -0,8 ° С. Щоб отримати більш точні вимірювання, краще використовувати сублінгвальний метод, коли термометр встановлюється в під'язикової області;
- При аксилярному вимірі похибка становить 0,5 ° -1,5 ° С. При цьому методі вимірювання треба додатково тримати термометр 2-3 хвилини після того як пролунав сигнал, щоб отримати 100% точний результат.

ІК-термометри і принцип їх роботи термометр

Інфрачервоні термометри фіксують тепло (інфрачервоне проміння) йде від тіла пацієнта в області дослідження. Визначає еквівалент при вимірюванні орально, для чого застосовується алгоритм, побудований на підставі даних про фактичну температуру тіла. Відстань до досліджуваного об'єкта залежить від моделі вимірювача і становить від 2 до 10 см. Значення температури з'являється через 1-2 секунди на дисплеї в одиницях за Цельсієм або Фаренгейтом.

Види ІК-термометрів:

- Лобний - дослідження відбувається при дотику термометром до лобно-скроневої області;
- Інфрачервоні безконтактні термометри «3 в 1» можна використовувати для визначення температури тіла і навколишнього середовища, що дає можливість контролювати ступінь нагрівання води у ванні або ступінь нагрівання дитячого харчування. Діапазон вимірювання 0 ° -100 ° С.
Забезпечують високу точність вимірювання, похибка може становити до 0,4 ° С, якщо дослідження відбувалися під час активного руху пацієнта. Температуру можна виміряти непомітно для малюка, коли він грає, дивиться фільм або спить;
- Вушний - вимір проводиться у вушній раковині. Такий термометр може видавати неточні показання в разі, коли у хворого запальний процес в середньому вусі. В такому випадку використовувати вушну модель не варто. Для захисту приладів мембрани і барабанної перетинки комплектується насадками для одноразового використання;
- Новітні моделі ІК-термометрів ( «7 в 1») використовують для вимірювання в вушній раковині, на лобі, для контролю температури води, довкілля, оточуючих предметів, вони подають оптичний сигнал при підвищеній температурі.
З огляду на особливості різних моделей, перед використанням треба уважно вивчити інструкцію і суворо дотримуватися її вказівкам.

Де купити

Будь-який з вищеописаних термометрів можна придбати в магазинах або на сайті мережі. Консультанти магазину нададуть повну інформацію про обрану модель і допоможуть вибрати найбільш потрібну в кожному конкретному випадку.



Коментарі до статті
чим обробляти електронний термометр
Добридень! Можна скористатися 70%-ним спиртовим розчином, що дезінфікує спреєм або серветками, просоченими дезінфікуючими засобами. Докладніше про це ви можете прочитати в інструкції або на сайті виробника термометра.


Вам також може бути цікаво

види термометрів
види термометрів
Термометри можна розділити за принципом дії на 2 групи .
13.01.2012
Детальніше
Чим краще безконтактні інфрачервоні термометри
Чим краще безконтактні інфрачервоні термометри
Найбільш інформативним і безпечним є термометр інфрачервоний безконтактний .
15.01.2015
Детальніше
Способи вимірювання температури у дитини
Способи вимірювання температури у дитини
Існують різні правила підготовки термометра в залежності від його типу.
16.04.2013
Детальніше
Справа першої важливості - швидке і точне вимірювання температури тіла
Справа першої важливості - швидке і точне вимірювання температури тіла
Важливим показником стану здоров'я людини є температура тіла. Будь-які відхилення від норми - в сторону підвищення або зниження - це ознака того, що в організмі щось не в порядку. Тому вимір температури - це дуже важливий процес в ході діагностування і лікування різних захворювань.
11.09.2017
Детальніше
Розгорнути