Ходунки та інші засоби реабілітації

Дата публикации: 09.03.2017
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
Реабілітаційні опорні пристосування – це група медичних пристроїв для відновлення рухової функції у пацієнтів після операцій і перенесених травм, а також для пацієнтів з обмеженими фізичними можливостями.
До сучасним засобам ставляться:
- Тростини;
- Милиці
- Ходунки;
- Роллаторы
Реабілітаційний процес з використанням технічних опорних засобів, які належать до категорії домашня медтехніка, проходить значно швидше, безпечніше і з максимальним комфортом для пацієнта.
 

Призначення

· Для самостійного руху людей з обмеженими фізичними можливостями;
· Для стабільної опори при підтримці вертикального положення;
· Для рівномірного розподілу тиску на м'язи ніг, рук, спини;
· Для збільшення опорної площі з метою стійкості і для мобільності користувача.
 

Особливості і призначення ходунків

Ходунки – це медичний пристрій для поліпшення рухової активності після операційного втручання і травми або спрощення руху пацієнтів літнього віку.
Більш міцну підтримку, ніж палиці та милиці забезпечать ходунки. Для відновної терапії на етапі початкової посттравматичної або післяопераційної реабілітації і при м'язовій слабкості в літньому віці. Збільшують опорну площу і рівномірно розподіляють тиску на ноги.
 
В залежності від конструктивних особливостей ходунки бувають:
· Стаціонарні (жорстка конструкція), які пересуваються повністю при кожному черговому кроці;
· Крокуючі, в яких дві бічні стінки з'єднуються м'якою зв'язкою і пересуваються по черзі;
· Комбіновані, які можна використовувати в твердій і м'якій зв'язці. Це найбільш економічна модель, вона може використовуватися протягом усього реабілітаційного процесу.
 
По конструкції опор ходунки бувають:
- Звичайні, спираються на 4-е ніжки і захищені наконечниками з ПВХ або гуми;
- Ролери з 3 або 4-ма колесами і гальмами. Для клієнтів, які потребують постійної підтримки, без порушення роботи вестибулярного апарату і психіки;
- Комбіновані з опорою на два передніх колеса і дві ніжки.
 

Особливості і призначення милиць

Милиці – опорні пристосування для стійкості і утримання рівноваги при ходьбі. Для точкової додаткової опори і розвантаження ніг від підвищеного тиску.
 
Показання для застосування:
· Відновлювальний період після переломів і травм середньої тяжкості;
· Порушення рухової функції у результаті патологій нервової системи;
· Для полегшення переміщення в похилому віці.
Коли опори на тростину недостатньо, а застосування ходунків недоцільно, використовують милиці.
 
Милиці за способом опори бувають:
- Пахвові, призначаються у тому разі, коли кінцівки не справляються з вагою тіла;
- Подлокотные, призначені для пацієнтів, здатних частково або повністю утримувати вагу власного тіла, для допоміжної підтримки. Місце опори – кисть і передпліччя.
 
Особливості і призначення тростин
Палиці опорні кистьові для підтримки вертикального положення тіла частково знімають навантаження на бік тіла, яка пошкоджена і забезпечують симетричний ритм при шагании.
 
Різновиди:
· З ліво-/правосторонній анатомічною ручкою;
· З можливістю регулювання висоти;
· Складні телескопічні.
За кількістю опорних ніжок бувають одне-, двох-, трехопорные, квадроподы, на п'яти ніжках.
Чим більше кількість ніжок, тим міцніше опора.
Для пацієнтів з великою вагою тіла або помірними розладами рухової функції.
Ефективна підтримка за допомогою тростини забезпечується тільки в тому випадку, коли користувач може міцно тримати в руці ручку. Він повинен володіти силою в передпліччя і плечі, щоб не було незручності і біль у плечі.
 
 
Вибір опори
Для правильного вибору, треба відповісти на три головні питання:
- Ступінь здатності до самостійного пересування;
- Ступінь ослаблення й етап реабілітації;
- Ступінь необхідної розвантаження.
 
Кожен конкретний випадок характеризується різними симптомами, тому, щоб визначити, що краще милиці або ходунки, треба проконсультуватися з фахівцем травматологом або ортопедом.
1. Якщо користувач знаходиться в початку реабілітаційного процесу, практично не варто/не пересуватися, і необхідна повна максимальне розвантаження ніг, краще користуватися ролерами на 4-х великих колесах. Вони стійкі і забезпечать користувачеві впевненість у тому, що він не втратить рівновагу і не впаде. Такі ходунки-ролери зручні для початкового навчання і при необхідності повного розвантаження ноги після операцій і травм, коли немає можливості використовувати милиці;
2. Пацієнту після початкового відновного періоду, який добре стоїть і впевнено ходить, з хорошою м'язової стійкістю і необхідністю повного звільнення нижніх кінцівок від навантаження, підійде пристрій з опорами для ліктів або милиці пахвові. Для більш складних випадків – ходунки подлокотные або ролери, але коли необхідна мобільність або пересування в невеликому просторі – подлокотные милиці;
3. Якщо людина недавно почав стояти і самостійно пересуватися, але в нього достатньо сили і йому необхідна невелика розвантаження, підійдуть прості ходунки на ніжках у вигляді хрестовини. Ці ж ходунки використовуються при зміні тростини на більш стійку опору з розвантаженням суглобів. Ходунки з 2-х рівневим ручками використовуються для підйому з туалету або стільця і ходьби. Якщо важко рухати ходунки, можна вибрати пристрій з 2-ма колесами – їх легше переміщати;
4. Коли користувач твердо стоїть і пересувається, трохи ослаблений, але потрібна повна розвантаження ноги, можна використовувати милиці пахвові. При достатній силі в руках можна використовувати подлокотные милиці, але все-таки краще пахвові;
5. Якщо необхідна неповна розвантаження для людини, яка впевнено стоїть і ходить, але трохи ослаблений, можна придбати подлокотные милиці. При тривалому обмеження рухової функції при артрозі, інсульті та інших захворюваннях, підійде 4-х опірна палиця. Використовується в постінсультної реабілітації, завдяки підвищеній стійкості. Для щоденного використання добре підійдуть звичайні тростини (складні або нерозбірні).
 
Підбір і покупка опорних виробів
Після консультації з фахівцем придбати необхідне виріб можна в мережі «Ваше здоров'я», де увазі покупця буде запропоновано широкий вибір найрізноманітніших тростин, милиць і ходунків. На сайті мережі можна познайомитися з їх особливостями і способом застосування.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як доглядати за хворим після перелому шийки стегна?
Як доглядати за хворим після перелому шийки стегна?
Перелом шийки стегнової — це порушення цілісності кістки стегна в зоні шийки, яке небезпечно для пацієнтів будь-якого віку. Характеризується тривалим зрощенням, що супроводжується болючістю у всіх хворих, починаючи з 30 років.
10.03.2017
Детальніше
Як вибрати ходунки ?
Як вибрати ходунки ?
На жаль , життя не завжди повна лише приємних сюрпризів. Підчас , трапляються ситуації , коли людина внаслідок травми , операції або просто похилого віку не може пересуватися самостійно. У цьому випадку найбільш зручним пристосуванням стануть ходунки.
24.03.2014
Детальніше
Види ходунків для дорослих
Для чого потрібні ходунки ?
Для чого потрібні ходунки ?
Ходунки - засіб реабілітації інвалідів , дорослих , людей похилого віку .
29.03.2013
Детальніше
Розгорнути