Коли використовуються ходунки для дорослих?

Дата публикации: 09.03.2017
Дата обновления: 03.04.2023
Содержание:
Ходунки – це медичне обладнання, яке використовується для відновлення і поліпшення порушеною в результаті операції або травми рухової активності і полегшення пересування людей похилого віку, а також пацієнтам з обмеженими фізичними можливостями.

Пристрій ходунків

Ходунки – це конструкція у вигляді рами з легкого металу, яка встановлюється на ніжки або колеса. Залежно від пристрою рами ходунки можна розділити на три групи:
- Постійні (стаціонарні) – ходунки з жорсткою конструкцією. При пересуванні одночасно переставляється вся конструкція;
- Крокуючі – ходунки, у яких бічні стінки з'єднані в рухомий зчепленні. При ходьбі ці стінки переставляються по черзі. Крок лівою ногою – посувається права сторона, крок правою стороною – посувається ліва сторона ходунків;
- Комбіновані ходунки (універсальні), які можуть бути в жорсткій і рухомий зчепленні. Це сама економічна модель, її можна використовувати у початковій та завершальній стадії реабілітації.
Якщо вага пацієнта до 100 кг використовуються звичайні ходунки, до 120 кг – ходунки з посиленою конструкцією.
Залежно від способу опори ходунки бувають кілька видів:
· Звичайні ходунки спираються на 4-е ніжки, на які для захисту одягаються наконечники з ПВХ або гуми;
· Ролери, де для опори і пересування використовуються колеса. Ролер може спиратися на 3 чи 4-ри колеса;
· Комбіновані ходунки, встановлені на 2 колеса та 2 ніжки. Такі ходунки підійдуть для ослаблених людей, яким важко піднімати й пересувати ходунки.

Призначення ходунків

Ходунки відносяться до категорії домашня медтехніка і застосовуються у реабілітаційному процесі, який в більшості випадків проходить вдома. При виборі ходунків необхідно розуміти, де вони будуть використовуватися. Якщо хворий буде пересуватися в межах квартири, то потрібно вибирати ходунки невеликого розміру, з якими легко буде пересуватися в невеликих просторах. Для прогулянок і походів на великі відстані на вулиці, відмінно підійде роллер.
 

Ходунки використовуються в декількох випадках:

- Обмеження рухової функції в результаті травм та оперативного втручання;
- Тривалий реабілітаційний процес після різних захворювань, наприклад, після інсультів;
- Для полегшення пересування літніх пацієнтів, які не в змозі ходити без додаткової підтримки.
Кожен конкретний випадок характеризується різними симптомами і тяжкістю перебігу захворювання. Тому необхідно уважно підійти до вибору моделі ходунків, щоб при їх використанні ефект був максимальним.
- У початковій стадії післяопераційного або посттравматичного реабілітаційного процесу, коли людина погано стоїть і пересувається або в разі, коли необхідна максимальна розвантаження нижніх кінцівок можна використовувати 4-х колісні ходунки. Колеса повинні бути великого розміру. Вони забезпечують максимальну стійкість і допомагають пацієнту в навчанні ходьбі, коли немає можливості використовувати милиці. Завдяки підвищеній стійкості, ослабленого пацієнта легко поставити на такі ходунки, не потрібно особливих зусиль. Крім того, сам пацієнт почуває себе комфортно і завдяки підтримці може деякий час самостійно стояти і ходити;
- Коли початкова реабілітація завершена, хворий самостійно стоїть і ходить, але необхідно повністю зняти навантаження на ноги, відмінно підійдуть прості ходунки з пахвовими або ліктьовими опорами. Ліктьові опори забезпечують сталий стан, однак у випадках, коли такі ходунки використовувати неможливо, можна придбати ходунки з пахвовими опорами. Ходунки з пахвовими опорами забезпечують більш стійке положення і гарантують повну розвантаження нижньої кінцівки;
- Якщо відновлювальний період пройдено, людина може стояти і недовго ходити, у нього достатньо сили і витривалості і необхідно частково зняти тиск на нижні кінцівки, можна використовувати найпростіші ходунки з опорою на ніжки або комбіновані (опора на ніжки і колеса). Відмінно підійдуть ходунки з 2-х рівневої підтримкою, коли пацієнт може, взявшись за нижні поручні, піднятися з туалету, а при пересуванні пацієнт утримується за верхні поручні. Якщо для пацієнта важко просто переставляти ходунки, можна придбати пристрій комбінованого типу, яку можна переміщати за допомогою передніх коліс.
- Щоб зрозуміти, як вибрати ходунки для літніх пацієнтів, потрібно чітко розуміти, для чого вони будуть використовуватися. Ці ходунки купуються для тривалого використання, тривалих прогулянок і походів по магазинах, тому краще всього придбати ролер – пристрій на 3-х або 4-х колесах. Перевага цього пристрою в тому, що у нього є відкидне сидіння і кошик для товарів. Відкидне сидіння стане в нагоді під час тривалої прогулянки, втомлена людина може трохи посидіти і відпочити.
Якщо потрібна підвищена стійкість, то доведеться відмовитися від ролера і придбати ходунки на чотирьох ніжках або комбіновану модель – на 2-х ніжках і 2-х колесах. На відміну від ролера при використанні такої моделі, пацієнту гарантована стійкість при пересуванні.
Комбінована модель значно легше, її простіше пересувати, тому її можна використовувати людям з ослабленими м'язами.
 
Де придбати ходунки
Для того щоб визначитися з моделлю і видом ходунків, треба отримати професійну консультацію фахівця. У мережі магазинів «Ваше здоров'я» кожному пацієнту нададуть професійну консультацію і підберуть ходунки відповідно з ростом, вагою і фізичним станом.
На цьому ж сайті можна знайти безліч статей і способі використання, параметри підбору методах догляду за ходунками.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як доглядати за хворим після перелому шийки стегна?
Як доглядати за хворим після перелому шийки стегна?
Перелом шийки стегнової — це порушення цілісності кістки стегна в зоні шийки, яке небезпечно для пацієнтів будь-якого віку. Характеризується тривалим зрощенням, що супроводжується болючістю у всіх хворих, починаючи з 30 років.
10.03.2017
Детальніше
Як вибрати ходунки ?
Як вибрати ходунки ?
На жаль , життя не завжди повна лише приємних сюрпризів. Підчас , трапляються ситуації , коли людина внаслідок травми , операції або просто похилого віку не може пересуватися самостійно. У цьому випадку найбільш зручним пристосуванням стануть ходунки.
24.03.2014
Детальніше
Види ходунків для дорослих
Для чого потрібні ходунки ?
Для чого потрібні ходунки ?
Ходунки - засіб реабілітації інвалідів , дорослих , людей похилого віку .
29.03.2013
Детальніше
Розгорнути