Як доглядати за компресійним трикотажем?

Дата публикации: 25.10.2016
Дата обновления: 06.04.2023
Содержание:
Створити оптимальні умови для нормалізації венозного відтоку, знизити ризик застою крові в судинах кінцівок допомагає компресійний трикотаж . Тиск, який чиниться на різні ділянки, запобігає розвитку набряклості і втоми ніг. Даний тип виробів – невід'ємна частина в комплексному лікуванні венозних захворювань. Створювана компресія (стискання) забезпечує нормалізацію кровообігу і лімфовідтоку, попереджаючи розвиток варикозу. Продукція має спеціальне маркування – тиск вимірюється в міліметрах ртутного стовпа, а не вказано в денах, як на стандартних панчішних виробах. Залежно від рівня чиниться тиску, продукції присвоюється клас компресії.

Трикотаж компресійний і його корисні властивості

Тиск в трикотажі розподіляється за наступною схемою: 100% в зоні щиколотки, 70% в області коліна, 40% - на стегні і близько 20% в паху. Відмітна особливість компресійної продукції в тому, що при носінні стискаються великі вени і, як наслідок, переганяється менший об'єм крові, а значить, зменшуються навантаження на венозні стінки. Це є відмінним методом, що зупиняє розвиток варикозу. Ефективність продукції клінічно доведено при хронічної венозної недостатності, оскільки застосування високого класу компресії тисне, як на поверхневі, так і глибокі вени. Така якість покращує лімфо-, венозний відтік, поліпшується мікроциркуляція, знижується ризик тромбозу глибоких вен. Це благотворно впливає не тільки на стан венозної системи, а й організму в цілому.

Класи компресії – вироби для профілактики

Вироби випускаються з різним ступенем компресії, яка вибирається відповідно до стадії захворювання. Виділяють профілактичну компресію і чотири класи лікувальної.  
 

Моделі для профілактики призначають в наступних випадках:

 
• Набряки, тяжкість, періодично виникають в нижніх кінцівках (частіше в кінці дня);
• Спадкові фактори – якщо близькі родичі страждають захворюваннями венозної системи;
• Надмірна вага;
• Тривалі переїзди, авіаперельоти, турпоходи;
• Специфіка професії (сидяча або стояча робота);
• Цукровий діабет;
• Вагітність, післяпологовий період;
• Заняття спортом.
 
Лікувальна компресія
 
- Клас 1 (легка компресія) – застосовують при « важких » ногах, набряках, початковій формі варикозу (в тому числі ретикулярної формі);
- Клас 2 (середній рівень компресія) – рекомендують при варикозному захворюванні, тромбофлебіті, для компресійного лікування при процедурах флебосклерозирования, з метою попередження тромбозу глибоких вен, після операції флебектомії;
- Клас 3 (сильна компресія) – призначають при посттромбофлебітичній, варикозної хвороби (якщо є трофічні розлади), лімфатичної і венозної недостатності, тромбозі глибоких вен, для лікування виразок;
- Клас 4 (рідко застосовується) – найвищу компресію використовують, якщо є вроджені аномалії венозної системи і при лімфедеме.
 
Критерії вибору
 
У спеціалізованих магазинах пропонуються компресійні шкарпетки , гольфи, панчохи, колготки і товари для верхніх кінцівок – рукава і рукавички. Вибір залежить від того, в якій області локалізується проблемну ділянку вени. Так, якщо потрібно зняти набряки і усунути застій крові в нижній частині кінцівки – зоні щиколотки, досить використовувати гольфи. У разі якщо захворювання поширилося вище колін, то гольф вже не досить, а потрібні вироби на всю ногу – компресійні панчохи або колготки. Випускаються моделі для жінок, чоловіків і універсальні. Жіночі моделі бувають декоровані красивим мереживом, можуть мати візерунки, а чоловічі виглядають строго, тому для стороннього погляду не відрізняються від класичних шкарпеток.  
 
Компресійні моделі для вагітних
 
Окреме місце в ряді компресійного білизни займають моделі для вагітних. Їх починають носити в першому триместрі – профілактичну продукцію лікарі рекомендують навіть тим, хто не має симптомів варикозу. Якщо дані ознаки є, то рівень компресії призначає лікар. Продукція для вагітних відрізняється від інших видів компресійних виробів. У верхній частині компресійні колготи , в залежності від моделі, мають еластичну вставку-бандаж, що підтримує живіт, але не перетискають його . Для виготовлення цих товарів використовують матеріали з високою повітропроникністю. Багато майбутні матусі вважають за краще носити в цей період панчохи. Вони пропонуються різних типів: на силіконовій гумці, поясі, без миска (з відкритим носком), на одну ногу (ліву чи праву).  
 
Грамотний підхід до вибору і застосування
 
Щоб не сплутати звичайні панчохи (гольфи та ін.) З компресійними, дивіться маркування. На медичної продукції пишуть рівень тиску виключно в міліметрах ртутного стовпа.   Вибираючи розмір, важливо знати не тільки зростання, вага і розмір ноги, а й враховувати інші параметри. Залежно від моделі враховують обсяги: щиколотки, гомілки, коліна, стегна, під сідницями, талії. Обов'язково читайте інструкцію, де написано, як прати компресійний трикотаж, сушити і доглядати. Дотримуйтесь настанови лікаря – тривалість носіння. Надягають вироби вранці, як тільки прокинулися, оскільки в цей час вени не перевантажуючи і ноги не набрякли. На кілька хвилин покладіть ноги в підняте положення перед одяганням. При дотриманні необхідних заходів, трикотаж добре підтримає вени, забезпечуючи нормальний відтік крові до серця.
 
Рекомендацій по шкарпетці трикотажу
 
Даний тип вироби потрібно знімати на ніч, якщо буде потрібно на час сну доктор може призначити антіемболіческій трикотаж. Застосування спеціалізованих лікувальних моделей не повинно припинятися навіть в жарку пору року. При високих температурах розширюються судини, провокується розвиток варикозу - змінені вени потребують підтримки ззовні. Лікарі кажуть, що в цей період можна знизити клас компресії. Щоб не носити щільні моделі, наприклад, почати використовувати 1-й клас компресії або вибрати профілактичний трикотаж. Купуйте відразу дві пари панчіх або іншої продукції, щоб не витрачати щодня час на догляд за делікатними моделями.  
       
Особливості догляду
 
Компресійні вироби – медична продукція, тому вимагають дбайливого ставлення. Щоб трикотаж тривалий час зберігав первинні властивості, необхідно дотримуватися наступних правил:
1. Періть кожен день, так як дрібні смітинки надають згубний вплив на волокна, допустиме лише ручне прання з дитячим милом або засобами для делікатних матеріалів, температура води до 40 º С;
2. Не віджимайте і не викручуйте – промокніть рушником;
3. Сушіть на горизонтальній поверхні в розправленому вигляді, далеко від нагрівальних приладів і прямих сонячних променів;
4. Якщо панчохи з силіконовою гумкою, бережіть від контакту з водою, оскільки вона швидко втратить фіксують властивості. Бруд і жир очищайте ватним диском з спиртовим розчином або спиртовою серветкою.


Коментарі до статті
У магазині можуть підібрати якийсь потрібен розмір гольф чи це має зробити лікар?
Еднак Василь Ігорович
Хирург, Ортопед, Врач высшей категории
Доброго дня, Ольго. Для правильного підбору, необхідно вранці, на не набряклі ноги зробити виміри: тонка частина щиколотки, широка частина гомілки, нижче колінної чашки, а також висоту від п'яти до колінної чашки і розмір взуття. З цими вимірами Ви можете підійти до одного з наших магазинів і продавці Вам підберуть правильний розмір. Клас компресії призначає лише лікар. Дякую за звернення.
Розгорнути