Показання для носіння ортопедичних устілок

Дата публикации: 27.09.2016
Дата обновления: 05.04.2023
Содержание:
На думку лікарів-ортопедів носіння ортопедичних устілок показано 90% людей. Вони потрібні дітям, в момент формування стоп, тим, хто змушений довго стояти, багато ходити, займається спортом, страждає діабетом та іншими захворюваннями (стоп, суглобів та ін.). Помічено, що жінкам ортопедичні вироби потрібні частіше, ніж чоловікам. Це пов'язано з ходінням на високих підборах, що провокує поперечна плоскостопість. Корекція склепінь грає важливу роль у відновленні керованої системи, рухливо з'єднаних тел, опорно-рухового апарату. Носіння устілок забезпечує рівномірний розподіл навантажень, що є основоположним при лікуванні захворювань нижніх кінцівок і хребта.  

Як перевірити себе?

Найбільш частий діагноз, коли потрібно ортопедична корекція - плоскостопість. Деякі помилково вважають це дитячої проблемою, яка не заслуговує на увагу. Однак, несвоєчасно вжиті заходи, призводять до розвитку серйозних проблем з хребтом і суглобами. Сигналом до того, що з покупкою ортопедичних устілок зволікати не можна є:
• Біль (печіння, судоми) в стопах до кінця дня, після занять спортом, фізичних навантажень;
• Поширення болю від стопи вгору - до колінного суглобу;
• Підошва взуття початку стоптує з внутрішньої сторони;
• Викривлення великого пальця і освіту шишки на кісточці (Hallux valgus);
• Молоткообразная деформація пальців.  

Ефект ортопедичних устілок

Нормальна робота опорно-рухового апарату залежить від природних амортизаційних здібностей стопи. При виникненні відхилень в роботі даного механізму відбувається порушення кровотоку, деформація суглобових з'єднань, м'язових тканин. Перший крок і основний пункт комплексного лікування при захворюваннях опорно-рухового апарату стане носіння устілок-супінаторів. Але, щоб не довелося боротися із запущеною формою недуги, лікарі рекомендують придбати їх для профілактики. Правильно підібране виріб допоможе відновити функції амортизації стоп, відповідно, зменшити навантаження на опорні суглоби. Доведено, що систематичне використання ортопедичних пристосувань позбавляє від болю в стопах, хребті, суглобах.  
 

Особливості ортопедичних устілок

Конструкція устілок сприяє рівномірному розподілу навантаження по стопі при тривалому вертикальному статичному положенні, а також ходьбі. Завдяки властивостям спеціальних матеріалів і структурі виробів створюється комфорт нижніх кінцівок при носінні будь-якого взуття, незалежно від пори року, висоти підборів і інших чинників. Верхній шар пристосування, що прилягає до стопи, виготовляють в основному з натуральних матеріалів (частіше шкіри), що виключає парниковий ефект. У нижній і внутрішньої частини - використовуються гель, пробка, термопластик, і інші медичні полімери. Якщо немає направлення від ортопеда, то консультант в спеціалізованому магазині або салоні підбере модель виробів серійного виробництва відповідно до вашим діагнозом і необхідними властивостями. За призначенням лікаря при деяких випадках ортопедичні устілки виготовляються, з урахуванням індивідуальних особливостей і деформацій стоп, на замовлення.  
 
Коли необхідні ортопедичні устілки?
 
- Підлітковий період активного росту;
- Клишоногість (при своєчасно вжиті заходи успішно усувається);
- Літній вік;
- Деформації суглобів, часто виникають при носінні взуття на підборах вище 4 см;
- Надмірна вага, при якому на стопи доводиться серйозне навантаження;
- Важка фізична робота;
- Заняття спортом;
- Вагітність провокує зростаючий тиск на ноги, хребет і вимагає правильного його розподілу;
- Сколіоз, остеохондроз (від здоров'я стоп залежить стан хребта);
- Травми нижніх кінцівок;
- Діабетична стопа;
- П'яткова шпора, омозолелости;
- Різна довжина ніг (необхідні індивідуальні устілки).
 
Різновиди устілок
 
Ортопедичні пристрої розрізняються за призначенням (профілактика, лікування) і ступеня жорсткості. Профілактичні моделі м'які або напівтверді мають невеликий підйом. У лікувальних виробів висота супінатора більше. Каркасні супінатори не тільки підтримують звід, а й служать своєрідним тренажером. Крім того устілки для лікувальних цілей діляться на:
розвантажують – завдяки яким, ділянки стоп, за допомогою спеціальних елементів вироби, змінюють своє положення;
сенсомоторні – надають масажну дію на нервові закінчення.
 
Профілактичні устілки
 
Основне завдання моделей для профілактики – попередити деформацію стоп. Вони мають гнучку структуру – супінатор заповнений спіненим латексом, гелем і ін. Поверхня – м'яка шкіра, еластичні матеріали. Завдяки їм м'язи, що знаходяться в спокої – починають працювати, а напружені – розслабляються (ефект тренажера). Їх призначають вагітним, спортсменам і людям, які мають « стоячу » роботу ». Профілактичні моделі можуть використовуватися для модельної і навіть відкритому взутті на підборах – це тонкі вироби зі спіненими деталями (Пелота) з високоякісної шкіри м'якою вичинки. Вони не виправляють деформацію, однак, покращують кровообіг - здатні попередити варикоз. Підтримка склепінь не дозволить їм просідати, оскільки м'язи і зв'язки не будуть слабшати.
 
Лікувальні устілки
 
Моделі устілок для лікування потрібні, коли через порушення в області склепінь знижується здатність стоп амортизувати. Носіння устілок націлене на нормалізацію кістково-суглобової системи. Стопи повертаються в своє анатомічно правильне початкове положення, що перший час може викликати дискомфорт. Вони вибираються в залежності від ступеня захворювання, за призначенням лікаря, який після дослідження виявить  
статодинамические порушення. Людям з надмірною вагою потрібні моделі з матеріалів, що витримують серйозні навантаження (еластичний пластик), що перешкоджають прогресуванню деформацій. При п'яткової шпори підійдуть моделі з деталями і матеріалами запобігають тертя. Для лікування дитячого плоскостопості необхідні не тільки устілки з подушечкою під поздовжнім зводом, а й взуття з жорстким задником.
 
Устілки для дітей
 
Батьків цікавить питання - ортопедичні устілки , з якого віку починати носіння? Думки лікарів розходяться – одні стверджують, що можна застосовувати їх, як тільки малюк робить перші кроки, інші вважають – можна тільки з 3 років. Але всі сходяться в одному – в ранньому віці кістково-суглобової апарат легше піддається корекції. Своєчасне лікування вальгусного, варусного викривлення стоп і плоскостопості дає хороших ефект. При таких патологіях в дитячому віці носіння устілок призначається в комплексі з іншими процедурами (масаж, лікувальна гімнастика і ін.). Плоскостопість у дітей буває наступних типів:
• функціональне – легко коригується, якщо дитина влітку буде ходити босоніж по піску, морської Галці або будинку на масажному килимку;
• анатомічне – виправляється важко і частіше потрібне хірургічне втручання.
Використовувати при функціональному плоскостопості дитячі устілки чи ні – вирішувати вам. Щоб не втратити час, коли захворювання можна вилікувати, проконсультуйтеся з ортопедом.


Коментарі до статті
Здрастуйте! Читала статтю на цю тему, але мало де вказують конкретні рекомендації щоб уберегтися собі, скажіть будь ласка або потрібно застосовувати ще Який додатковий догляд для своїх ніг?))
Добридень. Головне завжди правильно підбирати взуття (не з плоскою підошвою та каблук на взутті для постійного використання має бути не вище 3см, вільне та якісне), тримати ноги в чистоті. При перших ознаках дискомфорту або больових відчуттях проконсультуватися у ортопеда, щоб вчасно попередити можливі ускладнення, те саме стосується і дерматолога при перших ознаках проблем зі шкірою ніг. Якщо Ви хочете додатково стежити за стопами, тоді слід відвідувати косметолога з медичною освітою та фізіотерапевта для гімнастики стоп, так буде максимальна профілактика проблем з ногами будь-якої етіології. І все буде добре :) Дякуємо за звернення.
Турбує п'яткова шпора травматолог радить придбати ортопедичні устілки з супінатором є зайва вага які устілки порадите придбати
Добридень! Подивитися наш асортимент ви можете тут. Якщо ж ви не зможете підібрати нічого, рекомендуємо замовити індивідуальні ортопедичні устілки (/cat_113.htm)
наслідок артрозу колінного суглоба розриви меніска, шпора п'ят, плоскостопість - порекомендуйте устілки і наколінники.
Популярні товари


Вам також може бути цікаво

Тест на плоскостопість
Тест на плоскостопість
Ортопедичні устілки - профілактика і лікування плоскостопості .
29.07.2010
Детальніше
Ортопедичні вироби для стопи
Ортопедичні вироби для стопи
Наші ортопедичні устілки і вкладиші перетворюють модельне взуття в зручне взуття !
20.02.2012
Детальніше
Як носити ортопедичні устілки?
Як носити ортопедичні устілки?
Людина проводить багато часу на ногах, стоячи або пересуваючись, при цьому стопи відчувають серйозні навантаження і втому, впоратися з якими допоможуть ортопедичні устілки.
27.09.2016
Детальніше
Де купити ортопедичні устілки?
Де купити ортопедичні устілки?
При деформації, склепіння не можуть в повній мірі виконувати своє призначення і потребують корекції і підтримки, забезпечити яку здатні ортопедичні устілки.
27.09.2016
Детальніше
Розгорнути