Що таке нітратоміри ?

Дата публикации: 19.01.2015
Дата обновления: 31.03.2023
Нітрати є досить небезпечними хімічними сполуками , викликають серйозні порушення в людському організмі. Вони присутні в багатьох добривах, широко застосовуються у сільському господарстві з метою підвищення врожайності культур. Цим і пояснюється наявність високої концентрації нітратів в овочах і фруктах. Не тільки рослинна їжа , а й риба, м'ясо, і навіть вода іноді містять дозу нітратів, небезпечну для нашого організму. На думку експертів , ці речовини міститися в 40 % продукції, яка є на ринках і полицях супермаркетів . Потрапляючи в організм у великих кількостях , нітрати можуть викликати різні розлади, отруєння, а також хронічні захворювання. Визначення нітратів до недавнього часу було дорогим і трудомістким процесом. Але сьогодні можна придбати відносно недорогий прилад – нітратоміри . Невеликий розмір пристрою дозволяє носити його з собою , коли ви збираєтеся за покупками. Завдяки цьому приладу ви зможете за лічені секунди провести тест з високою точністю на вміст нітратів у продуктах , воді або оцінити кислотність грунту . Таким чином, ви зможете вчасно розпізнати небезпечні продукти , а значить захистити себе від отруєння та інших негативних наслідків . На сучасному ринку представлено безліч моделей нітратоміри, деякі з них можуть не тільки вимірювати кількість нітратів, а й працювати в якості побутового дозиметра . На що ж варто   звернути увагу при виборі нітратоміра , поговоримо про це докладніше .
Рекомендації по вибору нітратоміра
1. Простота застосування . Щоб зрозуміти, наскільки прилад буде зручний у використанні, уважно ознайомтеся з меню – воно має бути   зрозумілим, російською мовою, щоб не довелося кожен раз , побачивши показники датчиків заглядати в інструкцію. Ознайомитися з інструкцією необхідно ще перед придбанням приладу і якщо вона важка для сприйняття , і ви так і не зрозуміли, як ним користуватися , то краще вибрати простішу модель.
2. Діапазон вимірювання . Концентрація нітратів, які становлять небезпеку для здоров'я людини, може вимірюватися від нульової позначки або з позначки 8 мг / кг, тому краще, щоб діапазон вимірювань був якомога ширше.
3. Функціональність приладу і програми для вимірювання. Переконайтеся, що в приладі є програми для тих видів продуктів , вимірювання кількості нітратів в яких ви плануєте проводити. Чим більше передбачено програм , тим ширші можливості приладу . Але не завжди наявність великої кількості функцій буває зручно . Якщо велика кількість програм може вас запитати , то краще зупинити свій вибір на моделі з меншою кількістю , але найбільш часто затребуваним переліком програм. &Nbsp;
4. Зручна вимірювальна шкала . У сучасних Нітратоміри вона буває стрілочної або цифровий. Оскільки прилад доводиться тримати в руках , то коливання стрілки (тремтіння ) не завжди дозволяє отримувати ідеально точні свідчення , тому краще віддати перевагу Нітратоміри з цифровою шкалою .
5. Спосіб виведення результатів і час обробки вимірів . Чим швидше прилад працює , тим зручніше ним користуватися. Добре якщо висновок інформації на екран супроводжується певним колірним сигналом , який інформує про перевищення норми нітратів.
6. Вага і габарити . Чим прилад менше і легше, тим краще (простіше носити при собі ) .   Найбільш оптимальний варіант портативного приладу , повинен приблизно відповідати габаритам мобільного телефону.
7. Економічність . Перед придбанням уточніть , скільки часу прилад може працювати від одного комплекту акумуляторів, в іншому випадку часта заміна батарейок вам гарантована.
8. Дизайн . У цьому питанні слід відштовхуватися від особистих переваг , але варто пам'ятати, що гарний зовнішній вигляд не повинен йти на шкоду якості .
Купити нітратоміри можна в спеціалізованих магазинах або через інтернет. Для роботи з ними не потрібні спеціальні навички, а обслуговування не вимагає ніяких витрат , окрім заміни батарейок.
 


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Дозиметри - кращий засіб захистити себе від радіації
Дозиметри - кращий засіб захистити себе від радіації
Радіоактивне опромінення може не просто погіршити здоров'я людини , а й привести до захворювань щитовидної залози , онкології й інших недуг . Але багато хто навіть не підозрюють , як важливо дбати про особисту радіаційної безпеки.
09.02.2014
Детальніше
Дозиметр: на варті вашої безпеки
Дозиметр: на варті вашої безпеки
Сучасні промислові підприємства, їх робота, агресивне сонячне випромінювання, а іноді і надзвичайні ситуації на об'єктах атомної енергії можуть стати причиною підвищення рівня радіаційного фону в місцевостях, де проживає людина.
20.12.2017
Детальніше
Як переконатися в безпеці навколишнього середовища
Як переконатися в безпеці навколишнього середовища
Радіаційний дозиметр - це вимірювальний прилад, призначений для визначення дози іонізуючого випромінювання, яка впливала на прилад за певний проміжок часу. Відповідно ця ж доза випромінювання отримана людиною, який користувався приладом в цей час - час, день, добу або робоча зміна.
03.08.2017
Детальніше
Розгорнути