Що таке вітаміни та їх види

Дата публикации: 18.06.2014
Дата обновления: 02.04.2023
Содержание:
Вітаміни являють собою сполуки, які не синтезуються , тому повинні надходити в організм разом з харчовими продуктами або у вигляді біоактивних добавок. Крім цього вітаміни являють собою речовини, що володіють високою біологічною активністю , і коли їх не вистачає , порушується функціонування всього організму. Також можуть розвиватися різні патологічні стани .

Види вітамінів

Сьогодні відомо близько 20 речовин, що відносяться до вітамінів . Вони діляться на 2 - е групи : водорозчинні та жиророзчинні . Вітаміни водорозчинній групи - це всі вітаміни В і С , а також біотин , умовно відноситься до з'єднань групи В. Вітаміни жиророзчинний групи - відносяться до ізопреноїди . Основними представниками є вітаміни А , Е , D , К. Всі ці речовини виконують окрему функцію в організмі. Так при авітамінозах , тобто стані, що характеризується недостатнім надходженням в організм вітамінів , порушується робота внутрішніх органів і може виникнути цілий ряд важких захворювань.

Значення вітаміну А

Вітамін А необхідний для імунної системи. Він допомагає знищувати віруси , бактерії та інші збудники хвороб , підтримує здоров'я клітин організму. Також він допоможе поліпшити зір , здоров'я волосся , шкіри , зубів і ясен , сприяє зміцненню і росту кісток. Вітамін А виконує безліч життєво важливих функцій і інші вітаміни цієї групи відіграють величезну роль у нормальному функціонуванні всього організму.

Значення вітамінів групи В

Вони відносяться до водорозчинній групі. У природі не зустрічаються в ізольованому вигляді , тільки в комплексі з іншими вітамінами. Вітаміни цієї групи необхідні для нормалізації вуглеводного і білкового обмінів. Вони позитивно впливають на волосся , шкіру , м'язи , очі , травний тракт , печінку , ротову порожнину і нервову систему. Брак в організмі вітамінів групи В призводить до порушення обміну речовин , а наслідком цього є випадання волосся , раннє посивіння , депресія , запори і підвищений вміст холестерину в крові. Вітаміни групи В знищуються вживанням алкоголю , що потрапляють в організм цукром. Вітамінів В налічується цілий ряд від В1 до В12.

Значення вітаміну С

Вітамін С - аскорбінова кислота є біоактивним речовиною поряд з вітамінами А , Е , селеном і належить до чотирьох найбільш важливим антиокислювачів , які борються з вільними радикалами і сприяють омолодженню організму. Вітамін С надає еластичність стінок кровоносних судин і разом з вітаміном К сприяє попередженню підшкірних крововиливів і відсувають інфаркти міокарда. Він бере участь у відновленні тканин , тому прискорює загоєння ран.

Значення вітаміну F

Вітамін F відноситься до поліненасичених жирних кислот і сприяє засвоєнню жирів. Він впливає на матку , а також на процес лактації . Вітамін F бере участь в лікуванні різних шкірних захворювань і атеросклерозу.

Значення вітаміну U

Вітамін U впливає на жировий обмін і має противиразкових дією , а також позитивно впливає на коронарний і мозковий кровообіг.

Значення вітаміну D

Дефіцит вітаміну D часто призводить до рахіту у дітей , а також остеомаляцію у дорослих і літніх людей.
У мережі магазинів " Ваше Здоров'я " вітаміни представлені для всіх членів сім'ї - дітей , дорослих і людей похилого віку.


Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як перевірити свій імунітет?
Як перевірити свій імунітет?
Організм людини - це складна система зі своїми захисними функціями. Імунна система організму захищає тіло від захворювань і чужорідних об'єктів у вигляді вірусів, бактерій, чужорідних тіл. Імунітет захищає від зовнішніх і внутрішніх факторів (пухлини). Як перевірити стан імунітету, про це запитує себе кожна людина в холодну пору року або на початковій стадії застуди.
24.04.2020
Детальніше
Як правильно приймати вітамін D3?
Як правильно приймати вітамін D3?
Вітамін D3 -холікальциферол - основна біологічно активна речовина, яка входить до складу вітаміну D. Його особливість полягає в тому, що він не тільки міститься в деяких харчових продуктах, але і виробляється в шкірі людини під дією ультрафіолету сонячного світла. Коли мова йде про вітамін D, частіше за все мається на увазі вітамін D3. Ця речовина має величезне значення в життєдіяльності організму людини. Недарма вчені називають його найголовнішим вітаміном.
23.04.2020
Детальніше
Яке обрати засіб для полоскання горла?
Яке обрати засіб для полоскання горла?
Запалення горла знайоме кожному. Горло - ворота в організм людини, і воно через свої анатомічні особливості найчастіше схильне до запалень та інфекцій, бо на нього легко потрапляють бактерії і віруси з навколишнього середовища. Найбільш частими хворобами горла є ларингіт, фарингіт, паратонзилярний абсцес (запалення мигдалин).
23.04.2020
Детальніше
Як правильно поєднувати вітаміни?
Як правильно поєднувати вітаміни?
Вітаміни - це важливі речовини, які живлять організм людини. Вони беруть участь у формуванні нових клітин, забезпечують нормальну роботу внутрішніх органів, сприяють здоров'ю нервової системи і опорно-рухового апарату. Недостатня кількість поживних речовин негативно позначається на здоров'ї людини. Постійна втома, крихкі нігті, тьмяна шкіра є сигналами нестачі вітамінів в організмі.
23.04.2020
Детальніше
Розгорнути