Як правильно вибрати милиці

Дата публикации: 19.04.2024
Содержание:

Різні захворювання опорно-рухової та нервової системи, травми та операції можуть стати причиною того, що людина не може самостійно утримувати рівновагу та пересуватися. Дуже часто після операцій на опорно-руховій системі людині доводиться наново вчитися ходити. Для полегшення самостійної ходьби та додаткової опори під час руху часто використовуються тростини, милиці або ходунки. Коли опори на тростину недостатньо, а для використання ходунків немає причин, травматологи рекомендують використовувати милиці.

Принцип використання милиць базується на тому, що на них переноситься частина навантаження під час ходьби, тиск на хвору кінцівку зменшується. Крім того, збільшується периметр підтримки, що сприяє утриманню балансу під час руху.

Щоб милиці забезпечували правильну та якісну опору, треба правильно підібрати вигляд та розмір виробу. Неправильно вибрані милиці можуть стати причиною часткової деформації хребта, призвести до пошкодження тканини м'язів та спотворення ходи. Якщо милиці неправильно вибрані за висотою, то вони не забезпечуватимуть правильного розподілу навантаження, тиск на пошкоджену кінцівку збільшиться.

  

  

Типи милиць

  

Щоб правильно підібрати виріб та отримати при його використанні максимальну користь, треба розібратися, які бувають милиці.

  

Існує два види виробів:

  

1. Пахвові милиці

Використовуються після тяжких травм першому етапі реабілітації. При їх використанні навантаження перерозподіляється на здорову кінцівку та на плечовий суглоб.

Конструкція: дві планки, з'єднані верхньою поперечною поперечиною, для пензля передбачена рукоятка, яка розташована посередині. Ці планки внизу з'єднуються в одну стійку, захищену гумовим настінником. Існують моделі, висоту яких можна регулювати за допомогою гвинтів та затискачів, також можна регулювати висоту рукояті.

Цей вид милиць має ряд переваг – за їх допомогою простіше зберігати рівновагу та пересуватися.

Слід врахувати, що пахвові милиці вимагають точного регулювання по висоті, оскільки, незважаючи на м'які валики, вони можуть стати причиною тимчасового парезу через постійний тиск на пахви. Саме тому лікарі не рекомендують користуватися пахвою моделлю більше 2-3 місяців;

  

2. Підлокітні милиці (канадки)

Складаються зі стійки, рукоятки, пластикового затиску (манжети). Внизу стійка захищена гумовим настінником.

Навантаження на хвору кінцівку зменшується з допомогою перерозподілу передпліччя.

Цю модель лікарі рекомендують використовувати після першого етапу реабілітації, коли хвору кінцівку вже можна частину навантажувати, а також у тому випадку, коли перебіг захворювання тривалий. Підлокітна модель зручна для людей похилого віку, коли потрібна підтримка не тільки під час ходьби, а й під час стояння. У підлокітних милицях регулюється висота стійки та відстань від рукояті до манжети.

Підлокітні милиці мають ряд переваг - це компактна модель, яку легко перевозити, вони легші, ніж пахвові.

Ці милиці не підійдуть користувачам, які не можуть самостійно утримувати рівновагу, людям похилого віку з травмами, що не дозволяють наступати на обидві кінцівки, а також людям зі слабким плечовим поясом і руками.

На запитання, які милиці зручніші, можна відповісти, що зручнішою буде та модель, яка відповідає стану користувача та правильно підібрана за розміром.

   

    

Як вибрати підлокітні милиці

  

Милиця підлокітна - палиця з підлокітником, значно легша, ніж пахвова модель, її простіше транспортувати та зберігати. Використовують у процесі реабілітації на останніх етапах після пахвової моделі. Його призначають, коли користувач вже може частково навантажувати хвору кінцівку. Можна використовувати протягом тривалого періоду на відміну від пахвових милиць, які використовуються 2-3 місяці.

  

Параметри підлокітної моделі:

  • Середня вага – 0,6 кг;
  • Висота від підлоги до ручки – 74,0-94,5 см;
  • Відстань від ручки до підлокітника – 24,5-29,5 см. Крок перестановки – 25 мм.

  

Щоб палиця для ходьби з підлокітником (підлокітна милиця) була зручною при виборі слід керуватися такими правилами:

  1. Користувач повинен взяти милиці та опустити руку в манжетку;
  2. Кінець милиці відсувається від стопи в бік на 15-20 см, руку слід зігнути в лікті на 20 °;
  3. Для визначення, наскільки комфортна обрана модель, слід трохи бути схожим.

    

    

Як вибрати пахвові милиці

   
Пахвові милиці використовуються на першому етапі посттравматичного та післяоперційного відновлення, також вони підійдуть людям із надмірною вагою та слабкими руками, оскільки основне навантаження припадає на плечовий пояс.

   

Існують певні правила підбору пахвової моделі:

  1. Для підбору висоти використовується проста формула: Висота милиць = Зростання користувача – 40см;
  2. Майбутній користувач повинен одягнути звичне взуття, в якому він зазвичай ходить, стати прямо, спираючись на здорову кінцівку, опустивши руки та розслабивши плечі;
  3. Милиця розташовують на рівні грудей, а його кінець слід поставити так, щоб він знаходився на відстані 15-20 см від миска стопи (відстань залежить від ширини стегон);
  4. Верхній валик розташовується на рівні пахвової западини, він може бути вищим не більше ніж на 4-5 см;
  5. За рівнем зап'ястя регулюється висота рукояті. Щоб правильно провести регулювання, треба повністю опустити руку, не рухаючи милиця;
  6. Щоб перевірити, чи не тисне валик на пахву, слід трохи рухатися, використовуючи милиці;
  7. Вибираючи виріб, слід звернути увагу на матеріал, з якого він виготовлений. Милиці з алюмінієвого сплаву набагато легші, вони не ускладнюватимуть рух, на відміну від дерев'яних виробів, у них також передбачена можливість регулювання.

   

При виборі слід враховувати, що пахвові моделі поділяються на три групи:

  • Дорослі, які бувають високі та середні, їхній вибір залежить від зростання користувача;
  • Дитячі;
  • Для людей із нестандартною комплекцією;

   

Милиці бувають у 3-х ростових і вагових варіантах:

  • Розмір S відповідає зростанню 140-160 см та вазі 90 кг;
  • Розмір M – зріст 160-180 см, вага 110 кг;
  • Розмір L – зріст 180-200 см, вага 120 кг.

 



Коментарі до статті


Вам також може бути цікаво

Як вибрати милиці ?
Як вибрати милиці ?
Милиці покликані зменшити (зняти) навантаження з хворої кінцівки за рахунок збільшення опори , а також перенесення маси тіла на руки і верхню частину тулуба. На перший погляд всі ці вироби виглядають приблизно однаково , проте є кілька важливих нюансів , які слід враховувати при покупці. Щоб зрозуміти , як вибрати милиці , для початку, слід знати , які їх види існують , зважити переваги і недоліки кожної моделі.
20.03.2014
Детальніше
види милиць
види милиць
Розглянемо види милиць докладніше .
04.04.2013
Детальніше
Для чого потрібні милиці ?
Для чого потрібні милиці ?
Люди з давніх часів використовували підтримуючі пристрої , коли з тієї чи іншої причини втрачали можливість нормально ходити .
01.04.2013
Детальніше
Розгорнути